top of page

У Києві відбулися громадські консультації з питань впровадження Протоколу про воду та здоров'я -

Консультації відбувалися з метою перегляду національних цільових показників та плану заходів з їх досягнення. Це - політичні довго- (стратегічні) і коротко- (оперативні) термінові цілі у секторі «вода і здоров’я».

Держава (всі її гілки та рівні) має гарантувати право на воду та санітарію для кожного громадянина!

На цьому наголосила координатор водного напрямку ВЕГО «МАМА-86» Ганна Цвєткова.

Вона вказала, що «забезпечення доступу до води та умов санітарії - це постійний пріоритет будь-якої ДЕРЖАВИ, і ТОП-політики і управлінці мають цим пріоритетом опікуватися, як базовим і життєзабезпечуючим пріоритетом».

Тому таке планування – нормальний процес для країни, яка життєздатна і має перспективи існування і розвитку, навіть, в умовах політичної турбулентності та військових конфліктів, - підкреслює координатор.

Як відомо, на глобальному рівні нині переглянуті цілі у водній галузі. Ми маємо, навіть, адаптовані національні Цілі сталого розвитку, зокрема Водна ціль сталого розвитку (ЦСР 6) та ще 8 показників до неї.

Саме ці цілі мають бути в основі Водної стратегії Україні, яку ми маємо розробити відповідно зобов’язань Угоди про асоціацію з ЄС, і до того ще більш конкретно попрацювати з впровадження водних директив ЄС, а це не тільки водна рамкова директива (ВРД), а й дотичні до «води і здоров’я» напрямки Директиви: по питній воді, про очистку урбаністичних (міських) стічних вод , нітратна директива.

Саме Протокол (міжнародний акт, який Україна ратифікувала, і 2003 року повністю ( а не частково або адаптовано як з Європейськими водними директивами) включила у своє законодавство), сьогодні дає методологічну підтримку урядам у формулюванні політики у цьому секторі відповідно до міжнародних стандартів інтегрованого планування управління сектором охорони водних ресурсів та здоров’я людини.

Мета Протоколу - скоротити та повністю подолати захворювання людини, пов’язані з водою, шляхом Інтегрованого управління водними ресурсами(ІУВР). А виконання норм Водної рамкової директиви ЄС - це про впровадження в країні ІУВР, головною метою якого є досягнення екологічних цілей в галузі управління водними ресурсами.

Тому завдання з встановлення НЦП до Протоколу включає координацію та гармонізацію цілей, в тому числі і цілі сталого розвитку 6 (ЦСР6), ВРД щодо досягнення доброго екологічного стану/потенціалу/ кількісно-якісного стану водних масивів (water bodies) шляхом інтегрованого басейнового управління водними ресурсами ( поверхневими, підземними, перехідними та морськими водами).

Протокол говорить про необхідність налагодження системи санітарно-гігієнічного нагляду/ контролю всіх видів вод, як природних так і вод водного циклу, включаючи якість та безпеку води в місцях забору/ джерелах питної води, на всіх етапах використання води, так само як і кількість і якість вод після використання - стічних, зливових, повторного використання; вод для аквакультури та на полив, вод для рекреації, навіть, якість мулу на очисних спорудах і безпека мулу для повторного використання.

Саме Протокол сьогодні вимагає від урядів країн-сторін Протоколу визначати та переглядати стратегічні цілі, цільові показники та індикатори у 20 сферах дії Протоколу і вимагає від Держав Європейського регіону належним чином забезпечувати управління водою та здоров’ям людини та довкілля.

Наразі ми маємо можливість завдяки Протоколу переглянути національні цільові показники (НЦП), та визначитися в умовах сьогодення щодо пріоритетних завдань національного рівня, які мають увійти і бути включені адаптовані як в стратегічні політичні державні документи, так і в Плани управління окремими річковими басейнами і в програми соціально-економічного розвитку на місцевому рівні, - акцентує увагу Ганна Цвєткова.

Протокол вимагає інклюзивного планування та впровадження. Тому громадські консультації є обов’язковою складовою процесу прийняття рішень, зокрема перегляду НЦП та плану заходів з їх досягнення.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page