top of page

В Запоріжжі до глобального Дня миття рук розпочато інформаційно-просвітницька кампанія для малюків «

15 жовтня – Всесвітній день миття рук

Запорізьке відділення ВЕГО «МАМА-86» та Юнацька екологічна громадська організація «Республіка Мрія», що є асоційованим членом національної мережі «МАМА-86», в рамках проекту «Забезпечення рівного права на воду і санітарію» за підтримки Шведського агентства з міжнародного розвитку та співпраці (Sida) до Глобального Дня миття рук розпочали просвітницьку кампанію «Крапелька – 2016». Web-сторінка оновлюється http://vestnikm.wixsite.com/water/krapelka

Програма заходів передбачає виступи волонтерів з інсценованими виставами перед молодшими школярами та малюками дитячих садочків, запис роликів соціальної реклами та інші значні події. Головним заходом у цієї програмі буде інсценована вистава «Крапелька повертається», до якої наразі готуються активісти Запорізьких водних ініціатив.

Вже сьогодні, 13 жовтня, на передодні Всесвітнього дня гігієни рук волонтерська агітбригада «Республіки Мрія» завітала у 1-А клас Запорізького НВК №19 та розповіла про важливість для здоров’я головної гігієнічної процедури для людини.

Існує безліч захворювань, яких можна уникнути, якщо вчасно помити руки, - звернулася до першокласників волонтерка Ірина Зеря. Одне з таких захворювань в народі називається «хворобою брудних рук», а в медицині - дизентерією, - розповіла вона.

Черевний тиф, гепатит, холера - всі ці хвороби також є результатом поганого миття рук. Безліч людей потрапляють до лікарень саме через свою халатність, забуваючи вчасно помити руки перед прийомом їжі.

Волонтери підкреслили, що питання гігієни не може бути проблемою однієї людини. Хоче він чи ні, він може стати розповсюджувачем важких захворювань в колі своєї сім'ї або у школі чи дитячому садочку. Близькі і рідні, які знаходяться поблизу «бруднулі», теж в небезпеці. Адже кишкові інфекції здатні вразити відразу все сімейство.

В ході просвітницької акції цільові групи згадають про те, що питання гігієни рук стоїть особливо гостро в підприємствах громадського харчування, дитячих установах. До працівників даних закладів зазвичай застосовуються підвищені вимоги, адже від того наскільки співробітники дотримуються правил миття рук, залежить здоров'я багатьох дітей.

Під час епідемій безліч людей уникають захворювань саме тому, що вчасно і регулярно миють руки. «Тільки уявіть собі, що мікроби гинуть протягом 10 хвилин, якщо їх помістити на чисту шкіру рук», - каже представниця «Республіки Мрія» Яна Чоп: «Мікроби на шкірі брудних рук зберігаються і продовжують жити в 95% з усіх випадків».

За словами представників агітаційної бригади, процес миття рук повинен бути природним, без зайвих нагадувань. Потрібно виробіть у себе і своїх близьких звичку, постаратися прищепити навички особистої гігієни рук – наприклад, перед тим як сісти за стіл, необхідно ретельно вимити руки.

В Запорізькому НВК №19 в рамках Пілотного проекту з виконання першочергових заходів Плану забезпечення безпеки води (проект «МАМА-86» - Sida) у вересні 2016 були відкрити Центри безпеки води , де не тільки було встановлено обладнання доочистки питної води, але й проведені ремонтні роботи та покращені умови для того щоб діти мали можливість містити свої руки в чистоті. На вході в їдальню тут все естетично оформлено, розміщена достатня кількість умивальників - кожен учень має можливість помити руки перед їжею.

Як навчити і прищепити навички правильної гігієни рук?

Волонтери покроково пояснювали першокласникам, що треба робити: «З початку вище закоти рукава, підстав руки під струмінь води, намочи їх; візьми мило, патери руку об руку; змивай великою кількістю води піну; користуйся сухим і чистим рушником, притисни руки до щік тильною стороною для перевірки сухості долонь». Ці важливі правила закріплювалися на практиці.

Поради від волонтерів Просвітницької кампанії "Капелька - 2016"

Важливо не тільки навчити мити руки малюка, але і зробити так, щоб він сам задумався про всю важливість процесу гігієни. Не варто дитину лякати страшними історіями про те, що він може захворіти, якщо пропустить один раз миття рук. Діти розумніші дорослих і вони роблять швидко свої власні висновки. Після того як дитина один раз не сходить помити руки і не захворіє, він вирішить, що всі ці історії вигадані і мити руки зовсім не обов'язково.

Миття рук має бути так само природно для дитини, як все те, що він виконує щодня (одягання, причісування і т.д.). Нагадуйте кожен раз після гри, прогулянки, відвідування туалету, що необхідно зайти у ванну кімнату і помити руки. Крім усього іншого скажіть дитині, що негарно ходити з брудними руками. Показуйте на своєму прикладі, що мити руки потрібно і важливо.

Коли мити руки (нагадуйте дітям про це!)

Обов'язково мити руки потрібно:

• перед їжею;

• перед приготуванням їжі;

• перед роздачою їжі;

• після відвідування туалету;

• після міського транспорту і відвідування магазину;

• після звернення з грошима;

• після повернення додому звідки-небудь;

• після прибирання в квартирі;

• після контакту з тваринами і їх відходами;

• перед і після обробки ран або проведення медичних і гігієнічних процедур (наприклад, перед проведенням масажу дитині або після зміни підгузника), надання допомоги хворому родичу;

• перед постановкою контактних лінз, зубних протезів;

• після контакту з відходами;

• при очевидному забрудненні рук.

Цікаві факти (з бази даних Запорізької агітбригади):

80% всіх інфекційних захворювань передається через дотик.

Миття рук з милом може знизити захворюваність на гострі респіраторні інфекції на 23% і може бути критично важливим заходом в боротьбі з пандемічними спалахами респіраторних інфекцій.

На чистих руках мікроби швидко гинуть, в той час, як на брудних виживають в 95% випадків, ще й розмножуються.

Згідно з даними дослідження, проведеного в США в 2013 році, належним чином миють руки тільки 5% людей.

Троє з десяти чоловік не миють руки з милом. Насправді, один з десяти людина не миє руки протягом дня взагалі.

Дорослі чоловіки і хлопчики частіше пропускають миття рук, ніж жінки і дівчатка.

Половина чоловіків і хлопчиків не використовує мило при митті рук. У той час, як більшість жінок це робить.

Люди найчастіше миють руки вранці і протягом дня, ніж вночі.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page