top of page

На координаційній нараді МЕГО "Мама-86-Запоріжжя" підвели підсумки поточного етапу виконан

В ході виконання завдань мережевого проекту «Забезпечення рівного права на воду та санітарію» в Запоріжжі, а саме: громадського моніторингу якості питної води «на крані» в цільових точках (школи і дитячі садочки, житлові будинки у мікрорайонах Військбут, Фінські, Третій Шевченківський Шевченківського району міста Запоріжжя), ситуаційного аналізу забезпечення рівного права на воду та санітарію, журналістського розслідування «Думка населення про якість питної води та про тарифи», соціологічного дослідження «Опитування домогосподарств щодо доступу до послуг ВП і ВВ», на місцевому рівні (у зоні досліджень) були виявлені наступні проблеми: 1. Питна вода у дитячих закладах (Військбуд, 13, Авраменко, 11, Микояна 6а) містить перевищення від нормативів за показниками «залізо» та «окислюваність». 2. Критичне ставлення мешканців цільових мікрорайонів до надаваних послуг з водопостачання, зокрема, до якості питної води «на крані», яке характеризується завищеними очікуваннями та необґрунтованим занепокоєнням щодо наявності у питній воді токсичних домішок (психологічний дискомфорт, фактори соціального невдоволення).

Про це йшла мова на координаційній нараді керіників громадських підрозділів та ініціативних груп МЕГО "Мама-86-Запоріжжя" та ДЮЕГО "Республіка Мрія", яка відбулася у цільовому районі Запорізького водного проекту.

На думку експертів та членів робочої групи водного проекту у Запоріжжі, причини наявності у питній воді небезпечних домішок пов’язані з застарілою систему водопровідних комунікацій.

На нараді було відмічено, що за словами експерта національного рівня Стрикаленко Т.В., доктора медичних наук, професора, перевищення показника з окислюваності у 2-2,5 рази – це дуже небезпечний ризик. В наслідок завищеної «органіки» та наявності у воді дезінфектанту, що містить хлор, утворюється хлорорганіка, яка може викликати мутагенні зміни (мутації клітин, у тому числі можливий вплив на яйцеклітини та сперматозоїди). Першоджерело http://goo.gl/xHEzjm (© МЕГО «Мама-86-Запоріжжя»).

Щодо неадекватного сприйняття послуг з водопостачання більшістю опитаних у ході запису телерепортажу «Що Ви думаєте про якість питної води «на крані» та про тарифи», на думку експертів, фахівців КП «Водоканал», деяких представників робочої групи проекту «ЗРПВС», тут може позначатися недостатнє інформування населення про заходи з водопідготовки або масовані інформаційні кампанії зі впливом на споживача з метою спонукання його до споживання покупної питної води (бутильованої, магазинної), а також до придбання фільтрів додаткової очистки.

Про це розповів регіональний координатор проекту "ЗРПВС" в Запоріжжі Андрій Єлькін

Він нагадав, що у ході Круглого столу скейтхолдерів з обговорення ситуаційного аналізу Олена Мельнікова, головний технолог КП «Водоканал», підкреслювала саме таку причину посиленої стурбованості населення питанням якості води, що подається у водопровідну систему. (першоджерело https://youtu.be/PbcTzR3nNrI © МЕГО «Мама-86-Запоріжжя») .

На думку членів робочьої групи, з одного боку, необхідно сприяти мультибар'єрності та закликати споживачів впроваджувати заходи з мінімізації ризиків. З іншого, з урахуванням соціально-економічного положення населення, необхідні збалансовані підходи, які дозволять мешканцям міста адекватно (об’єктивно) оцінювати питну воду у своєму домогосподарстві та раціонально планувати дії з покращення її якості.

В ході заходу були озвучені наступні ПРОПОЗИЦІЇ щодо Плану забезпечення безпеки питної води в цільовому районі. 1. Створення першого в Запоріжжі дитячого простору безпечної питної води на базі Запорізького навчально-виховного комплексу №19. ЗНВК №19 – це школи і дитячі садочки, які розташовані у двох районах міста. Встановлення додаткових бар’єрів (фільтрів) на крани питної води дозволить очищувати воду на протязі навчального року та мінімізувати ризики, пов’язані з наявністю у питної воді іржі та хлорорганіки. 2. Створення інформаційно-просвітницького ресурсного центру «Безпечна питна вода в Запоріжжі», метою якого буде ознайомлення зацікавлених сторін (громадськості, влади, постачальників та споживачів послуг, населення цільового мікрорайону) зі спектром питань щодо забезпечення рівного права на воду та санітарію в контексті Протоколу про воду та здоров’я на місцевому рівні. Ресурсний центр «БПВ в Запоріжжі» буде поширювати інформацію про результати проекту «ЗРПВС», видавати друковані та електронні інформаційні бюлетені, повідомлення для тематичних веб-сайтів, ролики соціальної реклами. Робота ресурсного центру буде відображатися на сайті центру, аккаунт якого буде пов'язаний з веб-ресурсами відповідних органів влади та постачальників послуг. Завданням центру буде презентація досягнень запорізького водного проекту, який фінансується Шведським агентством міжнародного розвитку та співробітництва - Sida, що буде сприяти впровадженню передового досвіду з забезпечення прав на якісну воду і санітарію в закладах освіти інших районів або на міському рівні.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page