top of page

В Запоріжжі відбувається картування результатів громадського моніторингу якості питної води

В рамках мережевого проекту "Забезпечення рівного права на воду та санітарію" в місті Запоріжжя зусиллями міської екологічної громадської організації (МЕГО) "Мама-86-Запоріжжя" виконуються роботи з картування досліджень якості питної води "на крані" у цільових точках Шевченківського району, які здійснюються на базі лабораторії Запорізької ОблСЕС.

Моніторинговий центр запорізького проекту створив порівняльну інфографіку за результатами самооцінки та онлайн-карту лабораторних досліджень.

Переглянути моніторингову онлайн-карту цільового району, яка постійно оновлюється, можна тут

На сьогоднішній день в рамках моніторингових дій вже виконано два комплексні дослідження питної води "на крані" в школах і дитячих садках на вулицях Военстрой, Авраменко, Мікояна, а також у житлових будинках мікрорайону Військбуд та Фінскі.

Перше хімічне та санітарно-мікробіологічне дослідження проб води відбулося в січні, друге - в травні 2015 року. Готується до проведення вересневе дослідження, яке також буде включати в себе аналіз питної води за наступними показниками:

-окіслюваність;

-залізо;

-pH; -Запах при 20, 60 гр. по Цельсію; -Кольоровість; -Каламутність; -Амоній; -Нітрати; -Нітрити; -Жорсткість; -Сухий залишок; -Мідь; -Алюміній; -Марганець; -Цинк; -Свинець; -Кадмій; -Хлороформ.

Результати громадського моніторингу доступу цільової громади до послуг водопостачання та водовідведення, забезпечення права на якісну питну воду та санітарію обговорювалися на презентаційно-тренінговому заході для керівників громадських підрозділів та ініціативних груп МЕГО "Мама-86-Запоріжжя" та ДЮЕГО "Республіка Мрія", які активно працюють в рамках водного та інших проектов ВЕГО "МАМА-86" на місцевому рівні. На засіданні були представлені результати хімічних та бактеріологічних аналізів води, соціологічного дослідження опитування домогосподарств, проведення самооцінки ситуації щодо забезпечення рівного права на воду і санітарію в Запорізькому регіоні.

Зокрема, відмічалося, що питна вода в дитячих закладах має перевищення за показниками окислюваність та заліза, що, складає певний ризик для здоров'я дітей.

Фото: На презентаційно-тренінговому заході.

Більш детально про хід цього заходу та про рішення колективу проекту "ЗРПВС" в Запоріжжі можно дізнатися тут

Нагадуємо, що мережевий проект "Забезпечення рівного права на воду і санітарію" в Україні коордінує ВЕГО "МАМА-86" за підтримки Шведського агентства міжнародного розвитку та співробітництва.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page