top of page

Реалізовано черговий етап громадського моніторингу якості питної води в цільових мікрорайонах

У Запоріжжі триває незалежний громадський моніторинг якості питної води, який здійснюється в рамках мережевого проекту "Забезпечення рівного права на воду і санітарію" ВЕГО "МАМА-86" за підтримки Шведського агентства міжнародного розвитку - Sida.

У травні 2015 для хімічного і бактеріологічного аналізів були відправлені чергові проби води, взяті з кранів дитячих установ (дитячих садків і шкіл) і житлового п'ятиповерхового будинку мікрорайонів Військбуд (Військове містечко), Третій та Другий Шевченківський.

Дослідження питної води проводила ДУ "Запорізький ОЛЦ ДСЕСУ" Міністерства охорони здоров'я України. Визначалися показники по запаху, кольоровості, каламутності, амонію, нітратам, нітритам, залозу, окислюваністі, жорсткості, сухому залишку, міді, алюмінію, марганцю, свинцю, кадмію, хлороформу.

Команда Запорізької міської екологічної громадської організації (МЕГО) "Мама-86-Запоріжжя", що виконує громадський моніторинг в Запоріжжі", відмічає, що за результатами дослідження в цих пробах не виявлено відхилень від Державних санітарних норм та правил "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною", за винятком показника по окислюваністі.

У висновках санітарного лікаря відзначено: "За результатами лабоаторних досліджень виявлено відхилення по перменганатній окислюваністі. Підстави: ДСанпін 2.2. 4 - 171-10".

Нагадуємо, що окислюваність води обумовлена ​​наявністю в ній органічних речовин, а також ряду неорганічних домішок, що легко окислюються, таких як двовалентне залізо, сірководень, сульфіти і т. д. Окислюваність води, або хімічне споживання кисню (ХСК), визначають кількістю кисню, витраченого при хімічному окисленні, що містяться у воді органічних і неорганічних речовин під дією різних окислювачів. Існує кілька методів визначення окислюваності води: перманганатна, біхроматной, йодатна і т. д. Назва методу залежить від використовуваного окислювача. У практиці водопідготовки широко використовується метод перманганатного окислення. Перманганатна окислюваність питної води не повинна перевищувати 5 мг / л.

За словами заслуженого санітарного лікаря України, Віктора Богдановського, який підписав протоколи дослідження питної води, перевищення з окіслюваністі у відповідних пробах є незначними.

Відхилень по санітарно-мікробактеріологічним показникам також не виявлено.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page