top of page

Журналісти ICTV провели розслідування щодо проблеми забезпечення справедливого доступу до послуг вод

У телесюжеті програми "Дістало" йде мова про стан забезпечення рівного права на воду для мешканців Запорізької області. Від МЕГО "Мама-86-Запоріжжя" висловлюємо щиру подяку редакції телеканалу за висвітлювання проблеми порушення міжнародного "Протоколу про воду та здоровя", до якого Україна приєдналася у Лондоні у 2003 р. та стала стороною угоди, ратифікувавши її Законом № 1066-ІV від 09.07.2003.

Повна версія випуску телепрограми. ТБ-сюжет про тарифи та про проблеми водопостачання в Запорізькій області починається з 9 хвилини відеоролика

Нагадуємо:

У 1999 році під час 3-ї Міністерської конференції «Довкілля та здоров’я» у Лондоні був підписаний Протокол про воду та здоров’я до Конвенції про охорону та використання трансграничних водотоків та міжнародних озер (www.unece.org/?id=2975)

Протокол про воду та здоров’я введений в дію у серпні 2005 року.

На допомогу координації впровадження Протоколу про воду та здоров’я Європейською економічною Комісією ООН та Європейським Бюро ВООЗ створено Спільний Секретаріат Протоколу.

Згідно доручення Кабінету Міністрів України від 06.10.2003 № 46963 щодо виконання Плану заходів для реалізації Закону про ратифікацію Протоколу, Міністерство екології та природних ресурсів України (Мінприроди) є єдиним головним відповідальним органом центральної виконавчої влади, що контролює виконання Плану, та виступає координатором від України і здійснює зв’язок із Секретаріатом Протоколу.

У 2007 році почав роботу Механізм допомоги впровадженню проектів, якій ініціював уряд Норвегії для виконання зобов’язання Ст. 14 Протоколу про міжнародну співпрацю. Головне завдання цього механізму полягає у наданні допомоги урядам країн Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії (СЄКЦА) виконувати зобов’язання та завдання Протоколу. Цей інструмент міжнародної співпраці почав роботу у 2008 році, надавши урядам Республіки Молдова та України технічну допомогу з виконання зобов’язань країн-Сторін Протоколу з встановлення національних цільових показників.

14 вересня 2011 року Мінприроди затвердило Національні цільові показники України до Протоколу про воду та здоров’я Наказом № 324, а 26 вересня 2011 року Кабінет Міністрів України зобов’язав Мінрегіон, Мінагрополітики, Міністерство освіти, науки, молоді та спорту та МОЗ надавати Мінприроди відповідну інформацію щодо НЦП.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page