top of page

В Запорізькій області не ліквідовано більш ніж півмільйонний дефіцит питної води

На інформаційний запит МЕГО Мама-86-Запоріжжя" в рамках компетенції Держсанепідслужба повідомила наступне.

Головне управління Держсанепідслужби у Запорізькій області у своїй діяльності керується діючими законодавчими актами України, а також Положенням про Головне управління Держсанепідслужби у Запорізькій області. Згідно п.4.4 вказаного Положення Головне управління Держсанепідслужби у Запорізькій області здійснює державний санітарний нагляд та контроль за дотриманням вимог санітарного законодавства. Згідно ст. 39 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» державний санітарно-епідеміологічний нагляд - це діяльність органів державної санітарно-епідеміологічної служби по контролю за дотриманням юридичними та фізичними особами санітарного законодавства.

Питання «справедливого доступу до питної води та санітарії мандрівників та кочових общин» не врегульований санітарним законодавством і не входить до компетенції Держсанепідслужби.

В Запорізькій області не ліквідовано більш ніж півмільйонний дефіцит питної води. Більше ніж 220 населених пунктів області (Оріхівський, Гуляйпільський, Пологівський, Приморський, Бердянський, Чернігівський, Приазовський райони) забезпечуються привізною водою. Залишається не вирішеним питання відсутності централізованого водозабезпечення закладів оздоровлення та відпочинку, розташованих на території Кирилівської оздоровчої зони.

Єдиними поверхневими водними джерелами для забезпечення населення області питною водою є річки Дніпро, Берда і Каховський магістральний канал річки Дніпро. Інші річки для використання в господарсько-питних цілях непридатні. Для водопостачання населення питною водою з відкритих джерел в області функціонують 4 комплекси водозабірних та водоочисних споруд сумарною потужністю 650 тис.м3/на добу. Вони забезпечують питною водою населення міст Запоріжжя, Бердянська, Вільнянська, частково м. Мелітополя, смт. Новомиколаївка, Кушугум, Балабине, сільські населені пункти Вільнянського, Новомиколаївського, Запорізького районів і 22 сільських населених пунктів Мелітопольського, Якимівського і Приазовського районів.

Решта населення області змушена використовувати для господарсько-питних цілей воду з артезіанських свердловин. Біля 80% води підземних джерел області мають перевищення показників по вмісту заліза, марганцю, загальної мінералізації та жорсткості і не відповідають вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною", що є значним фактором ступеня ризику для населення та потребує проведення відповідних заходів по доведенню їх до питної якості. За результатами соціально-гігієнічного моніторингу 448 населених пунктів області користуються питною водою, яка не відповідає гігієнічним нормативам за органолептичними властивостями та санітарно-хімічними показниками (мінералізація, підвищені концентрації заліза, марганцю).

Санепідслужба області приймає активну участь у вирішенні даного питання. Тільки за 2014р. фахівцями Головного управління прийнято участь у 15 нарадах та направлено 17 листів до Запорізької обласної державної адміністрації щодо указаної проблематики.

Але тільки зусиллями Держсанепідслужби проблему не вирішити.

У відповідності з ст. 18 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» органи місцевого самоврядування зобов'язані забезпечити жителів міст та інших населених пунктів питною водою, кількість та якість якої повинні відповідати вимогам санітарних норм і державного стандарту. Згідно п.5 ст.30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до повноважень органів місцевого самоврядування належить вирішення питань водопостачання, відведення і очищення стічних вод та здійснення контролю за якістю питної води.

Таким чином, проведення державної та місцевої політики та державного або місцевого фінансування для вирішення вищевказаних проблем на території м.Запоріжжя та Запорізької області належить до повноважень органів місцевого самоврядування.

З метою забезпечення населення області питною водою гарантованої якості затверджена рішенням обласної ради від 31.05.2012 № 10 Програма «Питна вода Запорізької області» на 2012-2020рр., яка передбачає доведення об’єму та якості питної води, що подається населенню області до встановлених нормативів, охорону джерел питного водопостачання, нормативно-правове та науково-технічне забезпечення з урахуванням стандартів, технологій, засобів і методів, прийнятих у Європейському Союзі.

За період 2014р. за програмою соціально-гігіенічного моніторингу в Запорізькій області Держсанепідслужбою на мікробіологічні показники досліджено 3933 проби питної води, з них – 1,44% (у 2013 році - 1,7% ) не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною". Отримані результати свідчать, що населенню подається питна вода мінімального ступеню потенційного епідризику (середній відсоток відхилень по Україні за 2013р. – 2,2 %).

На хімічні показники відібрано 3492 проби, з відхиленнями від гігієнічних нормативів 19,8%, що вище рівня попереднього року (у 2013 році –11,7%).

Матеріали за результатами моніторингу питної води щонеділі оприлюднюються на сайті Головного управління Держсанепідслужби у Запорізькій області та направляються до органів влади та у місцеві засоби масової інформації.

Згідно Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2014 рік» від 31 липня 2014 року № 1622-VII перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб - підприємців контролюючими органами (крім Державної фіскальної служби України) здійснювались протягом серпня - грудня 2014 року виключно з дозволу Кабінету Міністрів України або за заявкою суб’єкта господарювання щодо його перевірки. На теперішній час відповідного дозволу Кабінету Міністрів України Держсанепідслужбі України не надано.

За січень-липень 2014р. в плановому порядку установами Держсанепідслужби Запорізької області було перевірено 41 промислове підприємство. Порушення вимог санітарного законодавства щодо забезпечення працівників питною водою не встановлено.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page