top of page

Чому важливо знати, яку воду ми п'ємо

Деяким забруднювачам води приділяється особлива увага. Ці шкідливі для здоров’я людини хімічні речовини найчастіше викликають рак або «б’ють» по печінці та нирках, які є «очисними спорудами» людського організму.

Пестициди. Це - група різноманітних речовин, що використовуються у сільському господарстві для боротьби із бур’янами, комахами та гризунами, включає понад сорок найменувань. Серед пестицидів є речовини більше або менше шкідливі, але усі вони тією чи іншою мірою отруйні; щонайменше півдесятка пестицидів є канцерогенами, тобто сприяють виникненню раку. Із полів вони потрапляють у водні басейни, а звідти - у питну воду. Якщо концентрації небезпечних пестицидів дуже низькі, порядку нанограмів-мікрограмів на літр, вони не шкодять людині, організм із ними упорається без наслідків.

Нітрати в організмі людини перетворюються в нітрити, а ці останні взаємодіють із гемоглобіном крові, порушуючи його функції. Результатом є киснева недостатність, авітаміноз та інші розлади обміну речовин.

Залізо у воді зустрічається у різних формах та має різне походження; його надлишок шкодить печінці та репродуктивній системі людини, а також погіршує кров.

Марганець, якщо його забагато, пошкоджує різні органи людини та має мутагенну дію; особливо шкідливим є його вплив на дитячий організм, що росте.

Хлор. Хлором знезаражують воду, оскільки цей газ є потужним окислювачем, здатним знищити хвороботворні мікроорганізми. До поверхневих водозаборів разом із стічними водами потрапляє багато сполук, із якими хлор реагує. У результаті виникають більш шкідливі, ніж сам хлор, речовини. Наприклад, з’єднання хлору із фенолом; вони надають воді неприємний запах, впливають на печінку та нирки, але у малих концентраціях не дуже шкідливі. Також можливі з’єднання хлору із бензолом, толуолом, бензином і так далі; як результат утворюються діоксин, хлороформ, хлортолуол та інші канцерогени.

А чи можна знезаражувати воду інакше, без хлору (заразом і без фтору, котрий також не є цілком безпечним)? Використовувати для цієї цілі срібло (а такий спосіб відомий ще зі стародавніх часів) дорого, особливо якщо врахувати величезні об’єми води, що використовуються сьогодні людьми. Свого часу було запропоновано метод озонування води. Озон - газ, молекула якого складається із трьох атомів кисню; він - активний окислювач, здатний знищувати хвороботворні мікроорганізми. Але з’ясувалося, що озон також реагує із багатьма забруднюючими домішками води (напр., із фенолом), і продукти, що утворюються в результаті реакцій, є більш токсичні, ніж відповідні сполуки хлору.

Вихід у цій ситуації (принаймні, найбільш прийнятний для систем водопостачання індивідуальних будинків) - знезараження води за допомогою ультрафіолетового опромінення.

У зв’язку із розвитком фармацевтичної промисловості та зростанням щільності населення людство саме створило іще один вид забруднення води - ліками та гормональними речовинами. Хоча медикаменти й використовуються у малих дозах, але людський організм велику їх частину не засвоює чи розкладає, а виводить назовні. Таким чином, сильнодіючі та хімічно стійкі речовини, нехарактерні для "дикої" природи, хоч і в мізерних концентраціях, але потрапляють у поверхневі води.

Подальше накопичення чи розклад лікарських препаратів та гормональних речовин у природі – процес не вивчений до кінця, але головне – дані про це "закриті", оскільки вони стосуються інтересів могутніх міжнародних фармацевтичних компаній. Фрагментарні відомості, що доходять до громадськості, свідчать ось про що. Сучасні технології не здатні очистити воду від гормонів; недаремно у нашому ДСанПіН 2.2.4-171-10 про гормони немає згадки. Найбільше викидається у довкілля естрогенів; вони є складовими жіночих контрацептивних препаратів. Також їх містять деякі пестициди, продукти нафтопереробки, пластмаси, харчові добавки, косметично-парфумерні засоби. Споживання чоловіками води із вмістом естрогенів призводить до зниження їх репродуктивної функції та, можливо, гомосексуальної переорієнтації. Поки це - гіпотеза, оскільки фактичний матеріал такого ґатунку накопичується дуже важко та повільно. Але схоже, що й таким чином Природа бореться зі своїми "підкорювачами" зброєю ворога...

Так чи інакше, чекати на підтвердження або спростування цієї гіпотези краще, споживаючи незабруднену воду. Наприклад, зі свердловин, що пробурені на захищений глинами водоносний шар.

Текст сайту: http://skvazhina-nasos-voda.kiev.ua/

482x351_child_water.jpg

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page