top of page

Що було зроблено для покращання стану водних об’єктів – інформація Департаменту екології та природни

Головною екологічною проблемою водних ресурсів залишається забруднення природних водних об’єктів неочищеними і недостатньо очищеними стічними во­дами промислових підприємств, підприємств житлово-комунального комплексу а також виправних колоній Управління Державної пенітенціарної служби Украї­ни Запорізькій області.

Про це йдеться у звіті Департаменту екології та природних ресурсів Запорізької облдержадміністрації.

З метою покращення екологічного стану водних об’єктів водоохоронні заході включено до наступних регіональних програм:

- Обласна комплексна програма охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки, затверджена рішенням Запорізької обласної ради від 28.03.2013 № 29;

- Регіональна програма розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро в Запорізькій області на період до 2021 року, затверджена рішенням Запорізької обласної ради від 28.03.2013 № 26;

- Програма природоохоронних заходів, спрямованих на охорону довкілля, раціональне використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки міста Запоріжжя, затверджена рішенням міської ради від 24.12.2012 № 24;

- Регіональна програма будівництва, реконструкції, модернізації об’єктів інфраструктури, соціально-культурного та екологічного призначення по Запорізькій і на період до 2016 року, затверджена рішенням Запорізької обласної ради від 27.09.2011 № 4;

- Програма «Питна вода Запорізької області» на 2012-2020 роки, затверджена рішенням Запорізької обласної ради від 31.05.2012 № 10.

Переліком заходів, спрямованих на охорону та раціональне використання природних ресурсів у 2013 році, затвердженим рішенням обласної ради від 14.02.2013 №6 зі змінами передбачено фінансування з обласного і місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища природоохоронних заходів за напрямком «Охорона та раціональне використання водних ресурсів» в обсязі 79,269 млн. грн., виключаючи погашення кредиторської заборгованості, що виникла у 2012 році. За рахунок обласного фонду охорони навколишнього природного середовища передбачено фінансування водоохоронних заходів в обсязі 16,050 млн. грн., в тому числі погашення кредиторської заборгованості 2,123 млн. грн., за рахунок місцевих - 63,219 млн. грн., в тому числі погашення кредиторської заборгованості – 4.433 млн. грн.

В 2013 році за рахунок обласного фонду охорони навколишнього природного середовища було заплановано виконання наступних водоохоронних заходів, в тому числі, з досить високим рівнем будівельної готовності, тривалими періодами будівництва та суттєвим негативним впливом на стан довкілля:

Реконструкція каналізаційних очисних споруд м. Дніпрорудне, І черга, Васи­лівський район;

Розширення очисних споруд каналізації у м. Гуляйполе;

Каналізаційні очисні споруди для виправної колонії № 99 у с. Біленьке Запорізького району;

Каналізаційні очисні споруди у м. Оріхів - реконструкція;

Реконструкція очисних споруд каналізації продуктивністю 400 м3/добу села Фруктове Мелітопольського району;

Будівництво каналізаційних очисних споруд на території обласного протитуберкульозного диспансеру (проектно-вишукувальні роботи);

Реконструкція очисних споруд каналізації в с. Верхня Криниця Василівського райнону;

Реконструкція станції біологічної очистки стічних вод продуктивністю 700 м3/ добу Кам’янської виправної колонії № 101;

Реконструкція очисних споруд каналізації продуктивністю 1000 м3/добу в смт Мирне Мелітопольського району;

Реконструкція очисних споруд каналізації м. Бердянськ (проектні роботи).

Протягом звітного періоду була погашена заборгованість за виконані роботи у 2012 році в обсязі 2,123 млн. грн.

За рахунок обласного фонду навколишнього природного середовища у звітному періоді здійснювалося фінансування наступних заходів:

Реконструкція каналізаційних очисних споруд м. Дніпрорудне, І черга, Василівський район;

Самопливний каналізаційний колектор каналізаційної насосної станції КП «Комунсервіс» м. Гуляйполе - реконструкція»;

Каналізаційні очисні споруди для виправної колонії № 99 у с. Біленьке Запо­різького району;

Каналізаційні очисні споруди у м. Оріхів - реконструкція;

Реконструкція очисних споруд каналізації продуктивністю 400 м3/добу села Фруктове Мелітопольського району;

Реконструкція очисних споруд каналізації м. Бердянська (проектні роботи);

Реконструкція самопливного колектору по вул. Тімірязєва (від житлового бу­динку № 28 до КНС № 1 у м. Оріхів Запорізької області).

На реалізацію цих заходів витрачено 3,459 млн. грн.

Протягом 2013 року на реалізацію водоохоронних заходів за рахунок місцевих фондів охорони навколишнього середовища, включаючи погашення кредитор­ської заборгованності, витрачено 11,296 млн. грн.

ВАТ «Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь», що є найбільшим забруднювачем водних об’єктів в області, за рахунок власних коштів продовжує реалізацію заходу «Переведення травильних ліній ЦХП-1 на солянокисле трав­лення з будівництвом установки регенерації відпрацьованих травильних розчи­нів (ВТР) та промивних вод». Захід направлений на припинення потрапляння в стічні води концентрованих відпрацьованих травильних розчинів. При загальній вартості реалізації заходу 698,534 млн. грн. з початку реалізації профінансовано 339,293 млн. грн., що складає 60,2 %. За 2013 рік профінансовано 112,708 млн. грн.

На деяких екологічно важливих об’єктах проблема завершення будівельних робіт і введення в експлуатацію не вирішується впродовж від декількох до майже 10 років.

Вкрай повільно виконуються роботи з реконструкції очисних споруд каналі­зації в містах Оріхів та Приморськ та у с. Верхня Криниця, куди надходять стіч­ні води м. Василівка та сел. Степногірськ. Роботи з реконструкції очисних споруд каналізації м. Приморськ та с. Верхня Криниця ведуться з 2004 року, м. Оріхів - з 2008 року.

Затягування будівництва призводить до подорожчання будівельних робіт і недосягненню екологічного ефекту з припинення забруднення водних об’єктів. Крім того, затягування строку введення в експлуатацію побудованих і рекон­струйованих ділянок очисних споруд веде до фізичного руйнування та корозії металоконструкцій і вимагає додаткових фінансових витрат перед введенням в експлуатацію.

У зв’язку з відсутністю очисних споруд значну небезпеку для стану навколиш­нього природного середовища становлять об’єкти Управління державного Депар­таменту з питань виконання покарань в Запорізькій області.

П’ять колоній Депар­таменту, що розташовані на території області, не облаштовані ефективно функціо­нуючими очисними спорудами стічних вод, або вони зовсім відсутні.

Найбільші проблеми спостерігаються з фінансовим забезпеченням реалізації капіталоємких водоохоронних заходів в житлово-комунальній сфері та в установах сис­теми справляння покарань. В умовах відсутності бюджетного фінансування облас­ний та місцеві екологічні фонди стали основним джерелом коштів на здійснення во­доохоронних заходів в даних сферах. Через обмеженість надходжень до фондів три­валість впровадження заходів звичайно продовжується декілька років, а екологічний ефект водоохоронного заходу настає лише після введення об’єкта в експлуатацію.

Джерело: Твоє майбутнє – земля за порогами. – Запоріжжя: Дніпровський металург, 2014 – 271 с. ISBN 978-617-573-083-6

Наукове-популярне видання. Підготовлене Департаментом екології та природних ресурсів Запорізької обласної Державної адміністрації.

31827495jpg10042012191304_w300.jpg

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page