top of page

Еко-марафон триває: відбувся Тиждень Екологічних прав

Обновлено: 15 апр.

В Запорізькій гімназії №19 триває ХХІІ Екологічний марафон «Планета Земля – територія Мрії». З 8 по 12 квітня відбувся Другий тематичний тиждень – Тиждень Екологічних прав. Важливою частиною тематичних тижнів є комунікаційні заходи, які проводяться з метою обговорення найбільш актуальних питань щодо забезпечення екологічної безпеки та охорони довкілля.


Редколегії класів активно повідомляли про проведені заходи, забезпечували участь своїх класних колективів у конкурсах, виставках, флешмобах, майстер-класах та тренінгах.


Так у 5-А класі відбулась година спілкування "Екологічні проблеми України та екологічні права українців". Учні активно висловлювали свої думки щодо головних екологічних проблем, що можуть бути в Україні. Дізнались, що нажаль Україна - одна із найзабрудненіших країн світу, вона займає 43 місце за забрудненням повітря.


Про це повідомила керівниця 5-А класу та керівниця медіаосвітнього центру «Колорит» Юлія Власюк.

 

Учні вносили свої пропозиції щодо того, як вони можуть допомогти довкіллю. Також на годині було обговорено основні екологічні права та обов'язки громадян України. Особливу увагу звернули на наше спільне право - на безпечне для життя і здоров'я навколишнє середовище!

 

"Треба менше кидати сміття на землю і у воду - тоді середовище буде чистішим", - наголосила учениця 5-А Софія Хрущова. .

 



 

Сергій Власюк, класний керівник 8-А та керівник медіаосвітнього центру «Місто News» розповів про проведену Годину спілкування "Наша екологія. Права та обов'язки".

 

Захід був спрямований на актуалізацію знань учнів про екологічні проблеми, про їх екологічні права та обов'язки, а також залучив учнів до обговорення шляхів вирішення екологічних проблем (що вони можуть зробити для довкілля та що робити не слід).

Годину спілкування проведено за допомогою інтерактивної презентації та дискусій.

 

Усі учні погодилися, що за довкіллям треба доглядати.

 



 

У свою чергу учні 6-А класу розглянули та проаналізували екологічні проблеми України і людства, екологічні права та обов’язки громадян держави.

 

-       Ми почали з питання: що ж таке екологічна проблема? Це зміна природного середовища в результаті антропогенних дій, що веде до порушення структури і функціонування природних систем і призводить до негативних соціальних, економічних та інших наслідків. До екологічних проблем України належить: неякісна вода, забруднення повітря, знищення лісів, побутові відходи, - проінформувала керівниця 6-А класу та медіаосвітнього центру «ВСЕСВІТ» Тетяна Давиденко.


Учні запропонували способи подолання цих проблем:

• створення природозахисного законодавства;

• перехід на безвідходне виробництво;

• створення двигунів з дуже малими викидами шкідливих речовин;

• використання екологічно чистих джерел енергії;

• використання біопалива.


Діти розглянули, які екологічні права та обов'язки мають громадяни України. Школярі дійшли до висновку: якщо хочемо жити в безпечному середовищі, потрібно діяти!

 



 

 

Про актуальність проведеної у 7-Б класі виховної години «Екологічні права та обов’язки громадян» розповіла Тетяна Харенко, керіниця класу та медіаосвітнього центру "Експрес":

 

-       Всі ми прекрасно розуміємо, що людина - це частинка природи, а не її володар. Кожна істота, в тому числі і людина, повністю залежить від природніх явищ і процесів. Але людство внаслідок бездумного використання природних багатств прийшло до того, що подальше існування всього живого виявилось під загрозою. І щоб не сталося непоправного, всі повинні знати екологічні права і обов’язки.

 

 

Звісно, в першу чергу звернулись до ст. 50 Конституції України, в якій сказано: кожен має право на безпечне для життя і здоров'я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди, - продовжує розповідати Тетяна Іванівна. - Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація ніким не може бути засекречена.


Отже, прийшли до висновку, що кожна людина, яка себе поважає, повинна чітко знати екологічні і права, і обов’язки.

 

Марія Сахнова, учениця 7-Б, зауважила, що «дуже часто ми стикаємось з іншою картиною: ми не знаємо наскільки якісні ті продукти і вода, які споживаємо, наскільки чисте повітря, яким дихаємо. А ще гірше, коли людина байдуже ставиться як до своїх прав, так і обов’язків. А це недопустимо».

 



 

Не менш змістовно пройшла виховна година в 6-Б класі.

 

-       Учні з'ясували, що значить бути екологічно-свідомою людиною. Наскільки важливо створити умови для відповідального ставлення до своїх обов'язків, наводили приклади екологічних проблем України, визначили - як можна допомогти вирішити ці проблеми, - прокоментувала подію керівниця класу та медіаосвітнього центру «Максимум», шеф-редактор газети «Фенікс» Олена Маямсіна. .

 

Учні 6-Б активно підтримували обговорення та висловлювали свої думки.

 

За словами Косарєва Богдана, кожен зобов’язаний допомагати природі, а не шкодити їй.

 

-       У кожного повинно бути право вільного доступу до інформації про стан довкілля, - вважає Мельнікова Анастасія.

 

-       Треба розуміти якість харчових продуктів, звертати увагу на інформацію на пакунках. Ніхто не має право це засекречувати, - каже Дривецька Поліна

 



 

 Учні 8-б класу також активно долучилися до заходів Тижня Екологічних прав. Вони теж ознайомлювалися з екологічними правами та обов’язками громадян України.

 

Про цікаві активності в цьому класі розповіла керівниця 8-Б та шеф-редактор газети «24/7» Ірина Старова:  

 

-       Протягом тижня на ранкових зустрічах діти отримали базові уявлення про право на безпечне довкілля, умови законного використання природних ресурсів, можливість для громадян брати участь в обговоренні екологічних проектів та ставати учасниками екологічних організацій. Також обговорили в які шкільні предмети бажано інтегрувати екологічні знання для учнів та наскільки важливо мати доступ до інформації стосовно стану довкілля.

 

Наприкінці тижня восьмикласники згадали про прості поради щодо більш раціонального використання природних ресурсів.

 

Учениця 8-Б Маргарита вважає, що ці прості правила не складні але мають важливе значення для довкілля: вимикати воду, коли чистиш зуби, користуватися екоторбинками, сортувати сміття, заощаджувати енергію та тепло.

 



 

Раніше ми повідомляли, що зусиллями радіо «Республіка Мрія» Запорізької гімназії №19 до Тижня Екологічних прав здійснено виробництво концерту пісень про важливість захисту довкілля та екологічної грамотності громадян.

 

Цей концерт можна слухати на каналі ютубу «Вісник Мрії», активуючи наступне посилання:

 

 



 

Про інші активності класів повідомляється у фейсбук-групі Запорізької гімназії №19.

 

Також наразі в освітньому закладі відбувається конкурс юних фотоаматорів «Країна моя – Україна». Фотовиставку робіт можна переглянути у фейсбук-групі гімназії за адресою посилання: https://www.facebook.com/groups/zps19/posts/3450068275139698/

 

Триває підготовка екологічних плакатів і соціальних відеороликів з теми бережливого ставлення до ресурсів сталого розвитку, які демонструватимуться на наступному тематичному тижні – Тижні Довкілля (15 – 19 квітня).

 

Також в Запорізькій гімназії №19 стартував флешмоб «Посади рослину біля власного будинку та зроби про це відео».

 

16 квітня для учнів 7-8 класів відбудеться засідання Кіноклубу Докудейз UA «Вісник Мрії» з переглядом документального фільму про екологічні права людини «Край електросміття».

 

В фейсбук-групі гімназії ми повідомили про перемогу проєктів ЗГ №19 в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім».

 

Також гімназія є активним учасником міської толоки та розміщує свої фейсбук-повідомлення з хештегами #запоріжжя_toloka_festival_2 #робимо_Запоріжжя_кращим та отримуємо #спільнийЗапорізькийрезультат  

 

 

Медіахолдинг «Вісник Мрії»

14.04.2024

36 просмотров0 комментариев
bottom of page