top of page

В Запорізькій гімназії №19 проведено тематичний тиждень безпеки води

Обновлено: 26 мар.

З 18 по 22 березня в Запорізькій гімназії № 19 проходив тематичний тиждень безпеки води, присвячений Всесвітньому дню водних ресурсів.


В рамках Тижня відбулися виставка плакатів «Збережемо водні ресурси країни», конкурс відеороликів «Вода базова цінність для всього живого», засідання кіноклубу Докудейз УА «Вісник Мрії» з переглядом та обговоренням документального фільму «І кожна річка» за участю режисерки фільму Олесі Моргунець-Ісаєнко, презентація посібника для вчителів «Навчання дітей правил особистої гігієни», виданого ЮНІСЕФ.


У кожному класі відбулися тематичні класні години, присвячені Всесвітньому дню водних ресурсів. Учні гімназії обговорювали різні аспекти безпеки водних ресурсів, звертаючи увагу на питання власної гігієни та санітарії освітнього та побутового простору.


Розповідає керівниця 7-Б класу та шеф-редакторка гімназійної газети «Експрес» Тетяна Харенко:

-          Нам пощастило жити на блакитній планеті Земля. Всі ми знаємо, що блакитного кольору надає їй вода. Можливо, ми не зовсім розуміємо, наскільки цінним є цей продукт природи, адже навколо нас ріки й озера прісної води. Саме наскільки важливою є вода для всього живого на Землі ми дізнавались на виховній годині «Вода – джерело життя».


Переглянувши презентацію, прослухавши цікаві факти про воду, учні 7-Б зрозуміли: без води життя неможливе, а тому треба докласти всіх зусиль, щоб цей скарб залишився на Землі, а для цього всі повинні бережливо ставитися до водних ресурсів.


Під час цього заходу Катя Шестакова розповіла про дослідження знаменитого японського вченого й цілителя Масару Емото, які показують, що вода здатна вбирати, зберігати і передавати людські думки і емоції. Форма кристалів льоду, що утворюються при замерзанні води, не лише залежить від її чистоти, але і змінюється в залежності від того, яку над цією водою виконують музику, які їй показують зображення та вимовляють слова, і навіть від того, думають люди про неї або не звертають на неї уваги.


Маша Сахнова добавила: «якщо взяти до уваги, що людина на 65-80% складається з води, то зрозуміємо, наскільки негативно можуть впливати на здоров’я людини слова- паразити або нецензурна лексика. Тож перш ніж щось сказати – думайте! Створюйте навколо себе тільки позитив! І бережіть воду, адже вона – джерело життя».

 




У 6 - Б класі, провели годину спілкування з теми «Значення води в житті людини».

Про це повідомила керівниця медіаосвітнього центру «Максимум» та керівниця 6-Б класу Олена Маямсіна.

 

Учні класу з'ясували роль води у природі та її значення для людей, живих організмів та всієї планети. Були визначені фізичні властивості води, на які групи вона поділяється, як вода може впливати на організм людини та на її існування.


-          У нашому сучасному світи багато проблем з забрудненням природи. Учні класу ділилися думками - Як охороняти безцінний скарб Землі - воду? Виділили основні правила економного використання води. Наводили цікаві приклади та робили висновки, - розповіла Олена Миколаївна.


Цікавими були висловлювання самих учнів:


Мельнікова Анастасія: Людина може обійтись без їжї впродовж двох тижнів, але не може прожити без води менш як тиждень.


Ядикін Микита: У воді звук поширюється швидше ніж у повітрі.


Мелешко Владислав: Дуже важливо їсти кавуни оскільки вони складаються з води.


Шудрик Михайло: Воду можуть очищувати водорості, різні риби (короп, щука, товстолоб), водні організми.




 

У 9-Б класі з метою актуалізації знань про значення води для всього живого та про зміни станів води відбулась година спілкування "Вода – це життя!"


За словами класного керівника дев'ятикласників Володимира Бей, наприкінці заходу учні зробили наступний висновок:


-           Вода потрібна нам кожного дня - ми використовуємо її для пиття, приготування їжі, миття, охолодження, нагрівання й майже на кожному етапі виробництва товарів. Вода – колиска життя. Без неї неможливе існування жодної з відомих форм живих істот – рослин, тварин, бактерій і інших. Людина також не може прожити без води.

 



 

У 2-А класі до Всесвітнього дня води з метою виховання бережливого ставлення до природи, зокрема водних ресурсів, проведена година спілкування-квест "Пригоди краплинки". Загадки, гра "Вірю- не вірю", філворд, складання пазлів і в підсумку вдячність Краплинки за виконані завдання.


-          Кожна краплинка має значення, - зробив висновок Даніїл, учень цього класу.

 




«Ми пізнаємо цінність води лише коли колодязь пересихає» - так назвали годину спілкування в 7-А класі. Переглянули презентацію, з якої дізнались багато цікавої інформації про властивості води.


-           В нашому закладі питанню привернення уваги до проблем якості питної води, необхідності охорони водних ресурсів та їх раціонального використання кожного року присвячують цілий тиждень. Про збереження водних ресурсів говорили на ранкових зустрічах, на годинах спілкування, - каже керівниця 7-А та лідерка медіаосвітнього центру «Разом» Алла Білібуха. .


Учні були здивовані, що з такої великої кількості води на Землі лише 2% є придатною для пиття. Пригадали прислів’я про воду. Переглянули мультиплікаційний ролик з закликом до бережного ставлення до водних ресурсів та протягом тижня працювали над створенням плакатів, ділились своїми ідеями та радились, який з плакатів надіслати на конкурс.





У 9-А класі провели виховну годину з використанням презентації, дізнались багато цікавого про воду.


Починаючи захід, керівниця класу Тетяна Калошина нагадала учням, що головне завдання цього дня – нагадати кожному про величезну важливість водних ресурсів для підтримання життя на Землі. Відомо, що людина і всі тварини не можуть існувати без води. Без наявності водних ресурсів на нашій планеті не зародилося б життя. Тому це свято відзначається на світовому рівні з 1993 року. У цей день – всі країни світу акцентують увагу на дбайливому ставленні до водних ресурсів Землі. Основною причиною глобальної уваги до цього дня є швидке зменшення запасів питної води.


Медяник Дмитро, учень 9-А, звернув увагу на важливість збалансованого використання водних ресурсів.


За його словами, це до­поможе зберегти водні екосистеми і їх біорізноманіття, вжити заходів щодо боротьби зі зміною клімату, а також сприятиме поліпшенню виробництва продуктів харчу­вання й енергії, забезпеченню економічного зростання.




 

У 8-А класі зусиллями медіаосвітнього центру "Місто News" підготували захід "Важливість води". Проведено у формі дискусії з використанням презентації. Учні самі висловлювали свої висновки на основі отриманої інформації. Також вони дізналися цікаві факти про воду. Головне досягнення - усвідомлення дітьми важливості бережливого ставлення до води.


-          Без води нічого не буде, - зауважив Максим Севастьянов.




 

5-А клас зустрівся на зум-конференції для проведення тематичного заходу "Якщо є магія на цій планеті, вона міститься у воді".


Про це розповіла керівниця класу та шеф-редакторка гімназійної газети «Колорит» Юлія Власюк:


-          Година спілкування була проведена у формі подорожі клаплинки води. Було розгадано багато загадок і на основі них згадано стани, які може приймати вода. Було визначено, що в усьому, що нас оточує в тій, чи іншій мірі присутня вода. Разом з учнями дізнались багато цікавинок про воду. Після перегляду відео обговорили питання розумного використання води, можливості її економії. Обговорювали ситуації із життя для виведення правил "Як не забруднювати водойми?" Також розглянули цікавий дослід японського вченого, що довів, що вода може відчувати (на основі різної музики та негативних слів).


П'ятикласники активно висловлювались під час тематичного заходу:


"Лише 1 % всіх водних ресурсів землі людина може вживати, а якщо і їх забруднити - не вистачить і сотні очисних станцій, щоб відновити ресурс. Тоді все живе - помре. Ми маємо берегти воду уже зараз".




 

У 5-Б класі була проведена година спілкування "Вода - найцінніший скарб, джерело сил і життя".


Під час заходу діти переглядали презентацію, відеоролики, дізнавалися цікаві факти про воду, її значення для всього живого. Разом дійшли висновку, що найбільше багатство Землі – це вода, тому кожен має берегти її та пам'ятати, що природні запаси води обмежені. Згадали прислів'я та приказки про воду: "Буде вдосталь води, то не буде біди!", "Якщо чистою буде вода, то і горе нам - не біда!", "Українському народу – чисту і цілющу воду!".


Завершили годину спілкування складанням пам'ятки "Бережіть воду!"


Про це повідомила керівниця класу та лідерка медіаосвітнього центру «Сузір’я друзів» Ірина Лавринович.


Учні 5-Б активно висловлювали свої думки:


Бажкова Настя: "Вода - це життя, тому дбайте і захищайте воду!"


Компанієць Андрій: "Люди багато говорять про захист води і природи, але треба також ще більше робити кожному з нас, щоб не було біди. Без води все загине, тому ми маємо всіма силами захищати і берегти її"




 

Учні 6-А класу на годині спілкування обговорили питання збереження та раціонального використання водних ресурсів. Розмову почали словами письменника Антуана де Сент-Екзюпері : «Не можна сказати, що вода необхідна для життя: вона і є життя».


Розповідає керівниця класу та шеф-редакторка газети «Всесвіт» Тетяна Давиденко:


-          Школярі дізналися, що ідею святкування Всесвітнього дня водних ресурсів було висунуто 1992 року на Конференції ООН з навколишнього середовища та розвитку в Ріо-де-Жанейро. Для нашої держави питання води є надзвичайно актуальним, оскільки за рівнем запасів доступних до використання водних ресурсів вона належить до малозабезпечених країн Європи та світу. Так, на одну людину в Україні в середньому припадає лише 1 тис. кубічних м етрів річкового стоку у рік, у той час, як за оцінкою Європейської Економічної Комісії ООН держава, водні ресурси якої не перевищують 1,7 тис. кубічних метрів на людину, вважається водонезабезпеченою.


Учні напрацювали правила щодо бережливого ставлення до використання водних ресурсів, оберігати їх та слідкувати за їх якістю. Ці правила школярі відобразили в створених плакатах та малюнках.


Також учні класу формулювали важливі висновки наприкінці заходу:


-          Вода потрібна нам кожного дня - ми використовуємо її для пиття, приготування їжі, миття, охолодження, нагрівання й майже на кожному етапі виробництва товарів.


-          Вода – колиска життя. Без неї неможливе існування жодної з відомих форм живих істот – рослин, тварин, бактерій і інших. Людина також не може прожити без води.




 

Як повідомлялось раніше в рамках Тижня води також відбулось чергове засідання кіноклубу Докудейз УА "Вісник Мрії" з теми "Вода - базова цінність людини" з переглядом та обговоренням фільму "І кожна річка".


Активісти кіноклубу Олександр Бачурський, Марія Рябцева, Влад Кузнецов, Марія Сахнова, Микита Баркалов, Анна Ященко підготували цікаве обговорення повнометражного документального фільму про стан водних ресурсів України.


На цей захід завітала режисерка фільму Олеся Моргунець-Ісаєнко. Учасники кіноклубної зустрічі мали можливість з перших вуст почути про те, як автор йде до такого результату, наскільки це складно - розповісти глядачеві про проблеми природно-заповідного фонду та стан водних ресурсів сучасної України. Дізналися про особливості виробництва повнометражного документального фільму - призера чисельних міжнародних кінофестивалів.


Відеозвіт про засідання можна переглянути на каналі ютубу «Вісник Мрії», активуючи наступне посилання: https://youtu.be/iuSub2Ywik4

 




Також в рамках Тижня безпеки води відбулась презентація посібника для вчителів «Навчання дітей правил особистої гігієни», який можна застосовувати при підготовці класних годин або годин спілкування.

 

В цієї книжці можна розглянути розробки уроків для учнів усіх вікових категорій з тематики гігієни здобувачів освіти та санітарії освітнього простору, - повідомив один із авторів видання, педагог-організатор Запорізької гімназії №19 Андрій Єлькін.


Для перегляду всього посібника потрібно відкрити наступне посилання сайту дитячого фонду Організації Об'єднаних Націй:


У навчально методичному посібнику розкрито найголовніші правила особистої гігієни для дітей, а також методики та особливості  навчання дітей цим правилам, надано поради та практичні вправи для забезпечення освітніх потреб дітей з питань особистої гігієни. Видання також містить корисну інформацію для батьків як учасників освітнього процесу. Навчально-методичний посібник адресовано вчителям загальноосвітніх навчальних закладів, батькам, практичним психологам закладів освіти та працівникам місцевих органів управлінь освіти.


Андрій Єлькін запропонував скористатися вже готовими планами-конспектами уроків (с. 45-84):

- Факультативне заняття для молодших класів «Чому треба вмиватися?».

- Урок для 3–4 класів «Гігієною займайся і здоровим залишайся!».

- Урок менструальної гігієни для дівчат 6–9 класів.

- Урок для юнаків «Правильна гігієна — запорука інтимного здоров'я на довгі роки!». 

- Урок відвертих комунікацій для 9–11 класів «Школа бездоганної гігієни та санітарії».

 

Вода вчить! Вода лікує! Вода все бачить та пам'ятає! Вода – базова цінність для всього живого! Вона заслуговує на увагу до себе! Особливо з боку вчителів та громадян Мрії!


Саме з таким настроєм в рамках Тижня безпеки води зусиллями Медіахолдингу «Вісник Мрії» створювався концерт з новими піснями про Її Величність Воду.


Відкрити відео з ексклюзивними піснями радіо «Республіка Мрія» можна на каналі ютубу «Вісник Мрії» за адресою посилання:





Раніше ми повідомляли про виставку авторських плакатів учнів Запорізької гімназії №19 на тему «Збережемо водні ресурси країни та всіє планети Земля». Посилання >>>


Крім того, в рамках Тижня води у гімназії відбувся конкурс відеороликів «Базова цінність людини». Переможцями конкурсу стали: відеоролик учня 7-Б класу Микити Литвина, відеоролик учнів 8-Б класу та відеоролик учня 7-А класу Кирила Павлюченко. Автори-переможці нагороджуватимуться грамотами директора Запорізької гімназії №19.  

 

Медіахолдинг «Вісник Мрії»

22 березня 2024

67 просмотров0 комментариев
bottom of page