top of page

В рамках кіноклубного засідання обговорювали стан річок та проблеми доступу до питної води

Обновлено: 27 мар.

21 березня 2024 на платформі Zoom відбулось чергове засідання постійно діючого кіноклубу Docudays UA «Вісник Мрії». Активісти місцевого руху правової просвіти присвятили захід темі води як базової цінності для всього живого та провели його на честь Всесвітнього дня водних ресурсів.

 

Учасники зустрічі, учні Запорізької гімназії №19, активісти екологічної громадської організації «Республіка Мрія», дивились та обговорювали документальний фільм «І кожна річка».

 

Режисерка фільму призера Міжнародних кінофестивалів Олеся Моргунець-Ісаєнко також взяла участь у заході. Вона  розповіла про те, як відбувалась робота над фільмом, як її команда досліджувала стан річок та вивчала причини кризисних явищ у водному секторі України.

 

-          Ми вже вдруге в рамках кіноклубної роботи працюємо з цим фільмом, намагаємось ознайомити з ним якомога більшу кількість наших учнів, – каже керівник кіноклубу та педагог-організатор Запорізької гімназії №19 Андрій Єлькін

 

За його словами, саме цей повнометражний документальний фільм узагальнює відомості про нинішній стан річок України та детально висвітлює факти порушення екологічних прав громадян щодо доступу до безпечної питної води та здорового навколишнього природного середовища.

 

-          У цьому фільмі ми побачили, як за роки невдалого господарювання накопичилось багато комплексних проблем, вирішення яких потребуватиме величезних зусиль нинішнього та майбутніх поколінь, - прокоментував актуальність події він.

 

Учасники засідання запевнились також, що кінострічка «І кожна річка» - це не тільки дослідження та послідовна розповідь про біди водойм, це дуже змістовне намагання показати сакральне значення та святість тих річок, які надають людям сили для життя та сталого розвитку.

 

Модераторами та головними спікерами зустрічі окрім авторки фільму Олесі Моргунець-Ісаєнко та місцевої експертки з питань екологічної безпеки Тетяни Жавжарової виступили також учні старших класів Запорізької гімназії №19 Олександр Бачурський, Марія Рябцева, Влад Кузнецов, Марія Сахнова, Микита Баркалов, Анна Ященко. 

 

Вони зауважили, що наразі в умовах військових дій виникли додаткові загрози для річок та природи, які пов’язані з забрудненням навколишнього середовища та руйнуванням систем водопостачання та водовідведення.

 

Були озвучені наступні відомості:

 

За даними UNICEF, через війну проблеми з доступом до питної води мають шість мільйонів українців. Загалом 13,6 мільйонів наших співвітчизників потерпають від браку води для санітарних та гігієнічних потреб.

 

Для прикладу, до війни водопостачання більшості регіонів Східної України не було незалежним, а здійснювалося переважно завдяки воді із Дніпра, системі водосховищ і каналів, що відомі під назвою “Дніпро—Донбас”. Ми мали справу з практично не диверсифікованим джерелом водопостачання питної води для потреб промисловості і агросектору. Під час війни на Донбасі канал “Дніпро-Донбас” та локальні системи водопостачання і водовідведення обстрілювалися, відбулися значні втрати води, її забруднення та погіршення якості.

 



 

Більш детально про наслідки військових дій та інфраструктурні втрати розповіла експертка зустрічі, голова міської екологічної громадської організації «ЕкоСенс» Тетяна Жавжарова.

 

Вона проінформувала учасників зустрічі про результати дослідження стану місцевих річок, надала рекомендації щодо водної безпеки на рівні домогосподарств на випадок аварій та воєнного руйнування об’єктів водозабезпечення, спираючись на результати лабораторних досліджень, охарактеризувала якість води місцевих водойм.

 

У заключній частині заходу учасники збирали пропозиції щодо кроків з боку держави, аби запобігти подальшому погіршенню ситуації зі станом прісних водойм і відповідно доступністю питної води в нашій країні, та пропозиції щодо того, що може робити кожен з нас щодня, аби зберегти найнеобхідніший для людини ресурс - воду.

 

Підбиваючи підсумки заходу, учасники Двадцять першої кінозустрічі Docudays UA «Вісник Мрії» взяли участь в опитуванні:

 

Чи готові вони розвивати громадянську активність задля захисту довкілля та впроваджувати позитивні практики з покращення доступу до безпечної питної води у громадах?

 

Спираючись на позитивні результати опитування, учасники вирішили у подальшому сприяти розвитку дружніх до природи мислення та поведінки кожного/ної українця/ки; формувати розуміння необхідності долучитися до активних дій задля захисту довкілля та, зокрема, системи прісних водойм країни.

 

Повний відеозвіт про захід можна дивитися на каналі ютубу «Вісник Мрії», активуючи наступне посилання: https://youtu.be/iuSub2Ywik4

 



 

Додатково!

 

Олеся Моргунець-Ісаєнко – режисерка, режисерка монтажу, продюсерка. Навчалася в Київському національному університеті театру, кіно та телебачення ім. І. К. Карпенка-Карого — в Інституті екранних мистецтв. Працює в індустрії кіно з 2008 року.

 

Тетяна Жавжарова – регіональний експерт з екологічної безпеки, керівник багатьох успішних проектів природоохоронного спрямування.

 

Нагадуємо, що кіноклуб Docudays UA «ВІСНИК МРІЇ» відкрито 26 січня 2023 року. Цільовою аудиторію кіноклубу є учні, вчителі, батьки учнів Запорізької гімназії №19, а також мешканці мікрорайону Військбуд та прилеглих до нього мікрорайонів міста Запоріжжя.

 

Сайт Docudays UA  https://docudays.ua/

 

Сайт DOCU CLUB  https://docuclub.docudays.ua/

 

На цьому заході вдалося: підвищити рівень поінформованості учасників про сьогоденний стан прісних водойм України та про причини, що призводять до зниження спроможності прісноводних екосистем України задовольняти потреби людини та навколишніх екосистем, про невідворотній вплив військових дій на території країни на прісноводні екосистеми України, на доступність та якість питної води.


Раніше ми розповідали, як у Запорізькій гімназії №19 пройшов тематичний Тиждень безпеки води.

 

Розвиток Мережі DOCU/CLUB фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France

47 просмотров1 комментарий
bottom of page