top of page

Виробники особливо небезпечних хімречовин перевіряються лише “на папері”


Аби отримати ліцензію на поводження з небезпечними відходами або виробництво особливо небезпечних хімречовин, українським підприємствам достатньо лише документально підтвердити Міністерству екології свою відповідність вимогам ліцензійних умов.

Як зазначено на сайті відомства, упродовж 2 місяців утилізатори небезпечних відходів та виробники особливо небезпечних хімречовин мають привести свою діяльність у відповідність до нових вимог ліцензійних умов та письмово поінформувати про це Міністерство екології.

“13.07.2016 року Урядом прийнято постанови Кабінету Міністрів України „Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами“ № 446 та „Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва особливо небезпечних хімічних речовин, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України“ № 445.

Ліцензіатам, які отримали ліцензії Мінприроди до набрання чинності вищезазначених постанов у термін 2 місяці привести свою діяльність у відповідності з новими Ліцензійними умовами та подати до Мінприроди відповідний пакет документів, що підтверджує зазначені зміни”, — зазначили в Мінекології.

Раніше міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак повідомив, що перевірити підприємства, які претендують на отримання ліцензії у сфері поводження з небезпечними відходами на реальну відповідність вимог — неможливо. Законотворці не надали Мінекології повноважень на здійснення таких перевірок перед тим як видавати ліцензію.

Згідно з чинним законодавством ліцензії на поводження з небезпечними відходами в Україні видають лише на підставі тієї інформації, яка подається підприємством-претендентом. При чому розгляд такої інформації триває не більше 5 днів.

“Сьогодні, якщо виходити з того, що затвердив КМУ, то орган ліцензування, тобто Мінекології, не матиме юридичних підстав перевірити, чи дійсно підприємство, яке подається на ліцензію, має для роботи з відходами всю необхідну матеріально-технічну базу.

Ми знову топчемося на місці, бо процедура ліцензування наразі залишається суто формальною. Виходить, що достовірність даних, які про себе будуть подавати суб’єкти господарювання для отримання ліцензії, ніхто не перевірятиме. Ліцензії будуть видавати просто “наосліп”, — пояснив він.

На переконання політика, для вирішення цієї проблеми необхідно запровадити перевірку фактичної наявності матеріально-технічної бази підприємств, які мають намір отримати ліцензію на утилізацію небезпечних відходів.

“Якщо цього не зробити, ми отримаємо ситуацію, коли нові ліцензійні умови сприятимуть пануванню на ринку недобросовісних та охочих до наживи підприємців. Мінекології, як і раніше, залишиться без важелів впливу.

Користуючись безкарністю, ліцензіати, які не мають необхідної матеріально-технічної бази для поводження з небезпечними відходами, і надалі відправлятимуть надзвичайно небезпечні хімічні речовини на сміттєзвалища та у посадки, а сплачені бізнесом гроші — собі в кишеню.

Але ж треба розуміти, що потрапляння токсичних речовин не на утилізацію, а, наприклад, на звалище призведе до забруднення ґрунтів, підземних вод, рослинності, водоймищ. І, як наслідок, — до отруєння навколишнього середовища та організму людини. Особливість цієї сфери така, що наслідки можуть відчуватись не лише сучасниками, а й майбутніми поколіннями”, — наголосив він.

При цьому С.Тригубенко повідомив про існування потужного лобі на ринку, яке за будь-яку ціну намагається втримати ринок у хаосі.

“Це лобі сьогодні робить все, аби не витрачатися на утилізацію небезпечних відходів, а лише робити вигляд, що вони там щось утилізують.

Це лобі я відчув і на собі також. За весь час, поки я домагаюсь встановлення відповідного до європейського, цивілізованого підходу у цій сфері, чого тільки я не прочитав про себе у ЗМІ, які спеціалізуються на розповсюдженні начебто компроматів. Але я до цього ставлюсь спокійно, нехай пишуть собі скільки їм заманеться. У будь-якому випадку, я не маю намірів зупиняти свою роботу у цьому напрямку”, — сказав С.Тригубенко.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page