top of page

Новобогданівська сільська рада Мелітопольського району потребує допомоги у вирішенні питання щодо зн

МЕГО «Мама-86-Запоріжжя» у рамках реалізації пілотного проекту, який є частиною проекту ВЕГО «МАМА-86» «Підвищення рівня поінформованості та комунікацій, створення потенціалу для остаточного вирішення проблеми непридатних пестицидів в Україні» за підтримки Шведського агентства з міжнародного розвитку та співробітництва (Sida), продовжує вивчати ситуацію щодо вирішення проблеми непридатних пестицидів на території Мелітопольського району.

Велику стурбованість викликає неналежне зберігання непридатних пестицидів та їх негативний вплив, які знаходяться у с. Новобогданівка.

МЕГО «Мама-86-Запоріжжя» надіслала запити до органів місцевої влади щодо існування можливості відповідних заходів, які можуть знизити ризики впливу непридатних пестицидів на довкілля та здоров’я місцевих жителів, а саме наявності фінансування для вирішення питань знешкодження/знищення непридатних пестицидів зі складу у с. Новобогданівка.

Управління агропромислового розвитку Мелітопольської райдержадміністрації повідомило, що питання поводження з непридатними до використання пестицидами постійно знаходиться на контролі постійно діючої районної комісії з питань поводження з безхазяйними, забороненими і непридатними до використання в сільському господарстві хімічними засобами захисту рослин, склад якої був затверджений розпорядженням голови Мелітопольської районної державної адміністрації 23.07.2014 р. № 303 (зі змінами).

У березні 2016 р. на засіданні цієї комісії розглядалося питання щодо вживання заходів по знешкодженню безхазяйних непридатних хімічних засобів захисту рослин, які знаходяться на території Новобогданівської сільської ради.

Зі слів голови Новобогданівської сільської ради Хлистуна Д.П., дане питання знаходиться на постійному контролі – в останні роки намагалися працювати з різними фірмами та замовити роботи з вивезення для знешкодження непридатні пестициди, але до цього часу проблему не вирішено. У 2015 р. сесія Новобогданівської сільської ради передбачила у бюджеті кошти для проведення відповідних заходів, проводилися перемови з ліцензованою фірмою та була досягнута домовленість на укладання договору , але цієї фірмі не продовжили ліцензію на виконання робіт з непридатними пестицидами.

З листа-відповіді за підписом начальника управління агропромислового розвитку Мелітопольської райдержадміністрації М. В. Данченка на запит МЕГО «Мама-86-Запоріжжя» йдеться, що на сьогодні є підготовлений пакет необхідних документів та виділено кошти з екологічного податку у сумі 70 тис. грн для цієї роботи. Але позитивне вирішення питання знешкодження/знищення безхазяйних непридатних хімічних засобів захисту рослин затримується через відсутність ліцензованої організації, яка може виконати відповідні роботи. Тому на прохання Новобогданівської сільської ради, управління звертається до громадських активістів з проханням надати допомогу у вирішенні питання знаходження ліцензованої організації для виконання утилізації непридатних пестицидів.

Аналіз Переліку ліцензіатів щодо поводження з небезпечними відходами «38.01 - збирання, 38.02 - перевезення, 38.03 - зберігання, 38.04 - оброблення, 38.05 - утилізація, 38.06 –видалення, 38.07 – знешкодження, 38.08 – захоронення», який розміщено на сайті Мінприроди України свідчить, що на цей час з 297 відповідних фірм в Україні тільки три фірми мають ліцензії на повний цикл операцій поводження (Збирання 38.01, Перевезення 38.02, Зберігання 38.03, Оброблення 38.04, Утилізація 38.05) з відходами пестицидів та гербіцидів, які не відповідають стандартам, мають прострочений термін придатності чи не придатні для використання за призначенням. Але, на жаль, відомості про технології оброблення та утилізації відходів пестицидів на цих підприємствах відсутні.

За висновками фахівців та експертів, які працюють над остаточним вирішенням проблеми непридатних пестицидів в Україні, вкрай важливим на сьогодні є вирішення двох питань:

1 – відновити вивіз перезатарених непридатних пестицидів для їх безпечного знешкодження/знищення за кордоном;

2 – розглянути можливості створення відповідного сучасного підприємства в країні.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page