top of page

Щодо правового регулювання застосування пестицидів в Україні - Агробізнес сьогодні

Олег ТКАЧУК, заступник керівника апарату

Мурованокуриловецького районного суду Вінницької області

Діяльність сільськогосподарських підприємств в Україні, а також фізичних осіб у сфері вирощування рослинної продукції у силу своїх особливостей є одним із найризикованіших видів підприємницької діяльності. Попри те ця галузь останні роки надзвичайно стрімко розвивається. Відтак, існує чимало правових ризиків, з якими стикаються у своїй діяльності як сільськогосподарські підприємства, застосовуючи хімічну обробку угідь, так і звичайні громадяни.

Цієї темі присвячений матеріал сайту "Агробізнес сьогодні" http://www.agro-business.com.ua/

Законодавство України по застосування пестицидів складається з однойменного закону «Про пестициди і агрохімікати», Закону України «Про захист рослин» та відомчих наказів, основними з яких є Державні санітарні правила Міністерства охорони здоров’я України, затверджені наказом № 1 від 03.08.1998 року про «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України, що затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 18.12.96 № 382 та інші.

Тож кожен, хто при здійсненні сільськогосподарської діяльності використовує хімічну обробку, зобов’язаний принаймні перечитати вимоги вказаних правових актів.

Судова практика говорить, що підприємства та звичайні громадяни не завжди вивчають положення наведених норм при застосуванні у своїй діяльності пестицидів. Це призводить, у свою чергу, до порушень закону та збитків на значні суми коштів, яких за звичайних обставин можна було б уникнути.

Саме тому доцільним буде розібрати найтиповіші проблемні питання у цій сфері. А судячи із розглянутих за кілька останніх років судами України цивільних справ, можна умовно виділити дві найтиповіші проблеми, які зустрічаються найчастіше. Це:

  • незнання елементарного порядку використання пестицидів;

  • порушення норм їх використання.

Розглянути детальніше кожну із цих ситуацій можна за адресою посилання на джерело >>>>

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page