top of page

Центральний офіс ВЕГО "МАМА-86" підготував орієнтовний план-конспект уроку для просвітниц

Координаційний центр Національної інформаційної кампанії «Майбутнє без непридатних пестицидів» та проекту «Підвищення рівня поінформованості та комунікацій, створення потенціалу для остаточного вирішення проблеми непридатних пестицидів в Україні» розробив орієнтовний план уроку за темою: "Проблема впливу непридатних пестицидів на здоров’я людини та довкілля".

На думку фахівців МЕГО "Мама-86-Запоріжжя", ця розробка уроку буде цікавою для педагогів, які працюють зі старшими школярами та студентами. Більш того, для побудови інформаційно-просвітницького педагогічного процесу у середній ланці всі приведені у конспекті відомості можуть бути дуже корисними. .

Проблема впливу непридатних пестицидів на здоров’я людини та довкілля

«Ті, хто понад усе цінує прибутки та технічний прогрес,

несвідомо вважають,що вихід людини на сцену історії

скасовує проблему рівноваги у навколишньому середовищі.

З таким же успіхом вони могли б вважати,

що заодно скасовується і закон всесвітнього тяжіння!

Рівновага у природі покоїться на внутрішніх зв'язках живого світу

та його зв'язках з навколишнім середовищем.

Це не означає, що людина не повинна намагатися схилити

чашу терезів на свою користь,

але при будь-якій спробі вона зобов'язана пам'ятати,

що робить та передбачати наслідки своїх кроків» -

Рейчел Карсон,

авторка книги «Мовчазна весна» («Silent spring») (1962)

про наслідки невиборного застосування пестицидів.

Мета: Ознайомити учнів з проблемою накопичення непридатних пестицидів (НП) в Україні, проінформувати про надзвичайну небезпеку НП для здоров’я людей і навколишнього середовища та необхідність обережного та безпечного поводження з їх залишками. Залучити учнів до вирішення проблеми НП, шляхом пасивної участі (опитування колишніх фахівців колгоспів, радгоспів та районних управлінь; збір відповідної інформації від місцевих мешканців) у виявленні раніше невідомих місць накопичення непридатних пестицидів.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу; комбінований.

Базові поняття, терміни: пестициди, непридатні пестициди, стійкі органічні забруднювачі.

Методи та методичні прийоми:

• словесний (бесіда, розповідь, опитування);

• наочний (демонстрація наочності).

ХІД УРОКУ

Уроки засвоєння нових знань передбачають вивчення нового матеріалу, його закріплення й повторення. Структура уроків варіативна, але передбачає такі загальні етапи:

1. організаційний момент;

2. актуалізація опорних знань;

3. мотивація навчально-пізнавальної діяльності;

4. вивчення нового матеріалу;

5. узагальнення та закріплення знань;

6. домашнє завдання.

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Протягом останніх десятиріч в Україні було накопичено за різними оцінками від 20 до 40 тис. т непридатних пестицидів, які раніше використовувалися у сільському господарстві у якості хімічних засоби захисту рослин, але з часом були заборонені або втратили свої властивості.

Непридатні пестициди є небезпечними для здоров'я людей та загрожують довкіллю, перш за все, тому, що умови їх зберігання, найчастіше, не відповідають існуючим стандартам. Незадовільні умови зберігання призводять до того, що токсичні НП потрапляють до навколишнього середовища, у тому числі до і водних джерел та повітря, в результаті чого виникає ризик отруєння людей і тварин. Для захисту від дії та впливу цих небезпечних речовин потрібно вжити негайних заходів.

Незважаючи на ряд заходів щодо вирішення проблеми непридатних пестицидів в Україні, ситуація залишається гострою і потребує негайного розв’язання, яка у країні в цілому, так і в окремих регіонах.

У 2014 році Всеукраїнська екологічна громадська організація (ВЕГО) «МАМА-86» за підтримки Шведського агентства міжнародного розвитку Sida розпочала мережевий проект «Підвищення рівня обізнаності, комунікація і розбудова спроможності задля остаточного розв’язання проблеми непридатних пестицидів в Україні» загальною метою якого є підвищення ефективність участі громадськості у остаточному вирішенні проблеми НП в Україні.

ІV. Вивчення нового матеріалу

Що таке непридатні пестициди?

Пестицидами (від реstis, що означає чума) називають велику групу речовин переважно синтетичного походження, які використовують для знищення або пригнічення видів рослин та живих організмів небажаних для людини.

Непридатні пестициди – це токсичні відходи небезпечних хімічних речовин, що колись використовувались у сільському господарстві. Їх поділяють на три групи:

Група А. Заборонені до застосування пестициди – це НП, які весь світ визнав небезпечними і відмовився від використання.

Група Б. Непридатні для застосування пестициди – це НП, що мають пошкодження тари, маркування через неправильні умови транспортування чи зберігання, або ті, термін використання яких закінчився.

Група В. Невідомі суміші – це НП без маркування або змішані пестициди, для яких вже неможливо визначити склад та призначення.

Важливо, що серед НП в Україні 50 % складають надзвичайно небезпечні хлорорганічні пестициди. Вони є високотоксичними речовинами, а їх дія в багато разів перевищує дію відомої отрути – ціаністого калію.

Як виникли пестициди?

Потреба в пестицидах виникла досить давно. Як тільки людина приручила тварин, почала вирощувати рослини і будувати постійні житла, з’явилися й організми, які конкурують з людьми за їжу і життєвий простір – шкідники. Це комахи і гризуни, які знищують врожай, рослини – бур’яни, а також непрошені «домашні тварини» - мухи, таргани, міль, кліщі тощо. Їх треба було знищувати.

Здавна відомо, що деякі рослини, наприклад, окремі види ромашки, тютюн, лаванда отруйні для комах і в той же час безпечні для людини. Їх широко використовували як природні пестициди. Відганяли шкідливих комах і окурюванням сірки. Сульфур діоксид, що утворюється під час її горіння, очевидно був одним із перших пестицидів хімічного походження.

У ХХ столітті з’явилися синтетичні пестициди. Сьогодні їх кількість сягає близько 500 видів. Історія широкого застосування синтетичних пестицидів почалася в 1939 році, коли швейцарський хімік Пауль Герман Мюлер відкрив інсектицид ДДТ, який містить у своєму складі хлор.

ДДТ використовували не тільки для збереження посівів на полях - він врятував мільйони людських життів, тому що за його допомогою знищували комах – переносників таких хвороб як малярія, тиф тощо. (Про використання пестициду ДДТ див. https://www.youtube.com/watch?v=lo_jgJGDgYI ).

Що таке «брудна дюжина»?

Незважаючи на високу ефективність у боротьбі з комахами, згодом, виявилися негативні наслідки використання ДДТ та деяких інших новостворених синтетичних речовин, які назвали стійкими органічними забруднювачами (СОЗ).

Ці речовини об’єднують чотири основні властивості:

1. Висока токсичність для живих організмів. Навіть дуже малі кількості СОЗ здатні викликають порушення здоров’я у людини та тварин.

2. Стійкість в навколишньому середовищі. СОЗ не піддаються впливу води, сонця та інших природних факторів, тому не втрачають своїх властивостей десятки років.

3. Здатність переноситися на далекі відстані. Нині на Землі не має місць, де б не було знайдено пестицидів. Наприклад, ДДТ знайшли в організмах пінгвінів, хоча в Антарктиці пестициди ніколи не використовувались.

4. Здатність накопичуватися в живих організмах та передаватися через харчові ланцюги.

Наприклад, у тілі морського молюска мідії ДДТ накопичується в 70 000 разів більше, ніж його міститься в навколишній воді. До того ж якщо в тілі риб кількість ДДТ більша в 400 разів, ніж у воді, то в тілі чайки, яка харчується такою рибою – вже в 20 000 разів!

Першими СОЗ було визначено 12 токсичних речовин, які отримали назву «брудна дюжина», і дев’ять з них є пестицидами.

Чому важлива Стокгольмська конвенція про СОЗ?

Зважаючи на небезпечні властивості «брудної дюжини» та їх вплив на здоров’я людей і навколишнє середовище, у більшості країн світу було прийнято рішення про припинення виробництва, скорочення використання та поступову безпечну ліквідацію СОЗ.

Це рішення відображено у міжнародному документі –Стокгольмській конвенції про стійкі органічні забруднювачі, яка набрала чинності у травні 2004 р.

Список стійких органічних забруднювачів Стокгольмської конвенції не є закритим – у травні 2009 р. до цього списку було додано ще 9 нових речовин (серед них – 5 пестицидів), а у травні 2011 р. до цього переліку «приєднався» ще один пестицид – технічний ендосульфан та його ізомери (більш детально див. http://mama-86.org.ua/index.php/ru/chemsec/current-activity/pops.html).

Як пестициди та непридатні пестициди впливають на здоров’я людини?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку пестицидами отруюються 500 тис. чоловік, а більше 5 тис. – зі смертельним результатом.

Негативний вплив дії НП виявляється: у прямому отруєнні людей, алергіях, у збільшенні кількості інфекційних захворювань внаслідок погіршення імунітету, у збільшенні захворювань шкіри, органів травлення, психічних захворювань.

Виявлено прямий зв'язок між застосуванням пестицидів i захворюванням на туберкульоз, цироз печінки, хронічний гепатит, дитячою смертністю. Більшість пестицидів є канцерогенами, тобто здатні викликати ракові захворювання (рис. 1.)

Рис.1. Захворювання, що викликають пестициди

Як людина може отруїтися НП ?

При порушенні умов зберігання (ушкодженні упаковки, змішуванні різних НП, при аварійному стані приміщень складів, тощо), НП поширюються в навколишньому середовищі – розвіюються вітром, вимиваються дощем до річок, озер та підземних вод, переносяться через харчові ланцюги до організмів тварин та людини (рис. 2).

Рис 2. Шляхи поширення НП в навколишньому середовищі та отруєння людини.

Людина може отруїтись НП трьома шляхами:

• через шкіру (при торканні до мішків з НП, гулянні босоніж поруч складів НП);

• через легені (при диханні забрудненим повітрям);

• через шлунок (з їжею, отруєною НП).

Потрібно пам’ятати, що НП здатні накопичуватися в організмі та передаватися по харчовим ланцюгам:

• До фруктів та овочів, що виросли на забрудненій землі.

• До молока, м’яса тварин, що випасалися на забруднених полях або годувались продукцією з цих полів.

Тому, щоб уникнути шкідливого впливу непридатних пестицидів,

НЕ МОЖНА:

• Знаходитись на території та біля складів без спеціального захисного одягу, респіратора та окулярів.

• Використовувати НП в домашньому господарстві.

• Використовувати будівельні матеріали чи тару зі складів НП.

• Випасати худобу на землях біля складів.

• Вирощувати овочі, фрукти та корм для тварин на землях біля складів.

• Пити воду з джерел та колодязів, що знаходяться біля складів НП.

• Ловити рибу та купатись в водоймах біля складів НП.

Учням працювати з пестицидами і агрохімікатами забороняється!

Що робити при отруєнні непридатними пестицидами та іншими отрутохімікатами?

Ознаками гострого отруєння НП є почервоніння та опіки шкіри, нудота, головний біль, головокружіння, слабкість.

Якщо ви або ваші рідні отруїлися пестицидами, необхідно:

1. Припинити доступ отрути.

2. Прийняти душ з милом.

3. Одягти чистий одяг.

4. Дати пити, у разі потреби викликати блювоту.

5. Застосувати активоване вугілля.

6. Звернутися до лікаря.

Що потрібно, щоб зменшити небезпеку від впливу НП?

Однією з найнебезпечніших причин, що робить можливим отруєння людей НП, є стан зберігання відходів. Багато складів майже зруйновані, часто вони не мають шибок у вікнах, а деякі - цілих стін або даху. Є випадки, коли небезпечні речовини лежать десятки років просто неба! Такі умови дозволяють отруті поширюватися в довкіллі в надзвичайних кількостях та на великі відстані.

До того ж, іноді, різні, не сумісні за своєю хімічною природою, речовини безладно зсипані в одну купу та з часом починають реагувати. Наслідки таких стихійних хімічних реакцій, як правило, важко передбачити – будь-якої хвилини може відбутись навіть самозаймання.

Тому, першим ефективним кроком у запобіганні поширенню отрутохімікатів є перезатарювання НП у безпечну надійну упаковку та створення складу за усіма світовими вимогами безпеки.

Але, важливою перепоною у здійсненні цього завдання є те, що державні органи не знають про всі склади отрутохімікатів в країні – у 90-ті роки минулого сторіччя, під час розбудови молодої країни, багато документів щодо наявності НП було втрачено, неодноразово змінювалися власники складів НП. Тому, дуже важливим у вирішенні проблеми НП в Україні є поєднання зусиль жителів, влади, та громадських організацій.

Якщо вам, вашим родичам чи друзям відомі місця знаходження залишків отрутохімікатів, повідомте, будь ласка, за номерами телефонів:

Контакти та відповідальні особи в Запорізької області:

vestnikm@gmail.com, Т.:0955019140

Сайт Запорізького проекту: http://vestnikm.wix.com/pesticides

або завітайте на сайт ВЕГО «МАМА-86»: www.mama-86.org.ua

V. Узагальнення та закріплення знань

Питання для бесіди:

1. Що таке непридатні пестициди? На які групи їх поділяють?

2. Що таке «брудна дюжина»? Як ще називають ці речовини?

3. Чому використання СОЗ заборонено в світі?

4. Як поширюються НП в навколишньому середовищі?

5. Як може людина отруїтися НП?

6. Як необхідно поводитися на території, яка забруднена НП?

7. Чому не можна вживати фрукти та овочі, що ростуть біля складів? Випасати худобу? Пити воду з колодязів?

8. Що необхідно зробити при отруєнні отрутохімікатами?

9. Що потрібно робити для зниження небезпеки поширення НП в довкіллі?

10. Як учні можуть допомогти запобігти отруєнню навколишнього середовища непридатними пестицидами?

VI. Домашне завдання

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page