top of page

Починаючи з минулого року, санітарний контроль по пестицидах не ведеться - ВІДЕО

У 2014 році Запорізька обласна санітарно-епідеміологічна служба не проводила досліджень в місцях зберігання сільськогосподарських отрутохімікатів. Відділення гігієни пестицидів і отрутохімікатів, що складалося з двох фахівців, було ліквідовано.

Про це розповів санітарний лікар Обласної СЕС, Віктор Богдановський.

У цю службу входила спеціалізована лабораторія, яка відстежувала вміст токсичних речовин, що використовуються в сільському господарстві.

Сьогодні в Запорізькій області СЕС не контролює довгоживучі хімічні препарати. Їх контролювати просто нікому, - зазначив санітарний лікар.

Віктор Володимирович підняв найбільш свіжі дані, які збереглися в базі даних ОблСЕС. Згідно з ними, в місцях розташування пестицидів і отрутохімікатів в 2012 році в цілому по області було зроблено всього 57 досліджень. Перевищень ГДК зафіксовано не було.

За словами санітарного лікаря, «57 досліджень - це дуже мало ... має бути хоча б сто з гаком проб, тоді щось можна побачити». 57 проб - це статистично необроблювана цифра, - пояснив лікар.

Як стало зрозуміло представникам Центру громадських розслідувань МЕГО «Мама-86-Запоріжжя», зараз СЕС не готова дати кваліфікований коментар з питання вмісту пестицидів в об'єктах, що завдають прямий вплив на здоров'я жителів Запорізької області. Це пов'язано зі скороченням штату служби та забороною проведення перевірок.

Починаючи з минулого року, санітарний контроль по пестицидах не ведеться.

Нагадаємо, що екологічна громадська організація «Мама-86-Запоріжжя» в 2015 році бере участь у національній інформаційній кампанії «Майбутнє без непридатних пестицидів» в рамках проекту ВЕГО «МАМА-86» «Підвищення рівня інформованості та комунікацій, створення потенціалу для остаточного вирішення проблеми непридатних пестицидів в Україні».

Загальною метою проекту «Майбутнє Запорізької області без непридатних пестицидів» є підвищення ефективності участі громадськості в остаточному рішенні проблеми непридатних пестицидів шляхом формування інформаційного поля на регіональному рівні та усвідомлення широкими колами громадськості та зацікавлених сторін головних цілей і завдань проекту.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page