top of page

Учнів 8-б класу залучили до Всеукраїнській акції «16 днів проти насилля»

В рамках участі Запорізької гімназії №19 у Всеукраїнській акції «16 днів проти насилля» 30.11.2023р. для учнів 8-б класу соціальним педагогом Старовою І.В. було проведено заняття з елементами тренінгу з теми «Ґендерна нерівність та ґендерне насильство». Метою заняття стало формування уявлень про поняття гендерної нерівності, домашнього та гендерного насильства. Через запропоновані завдання учні визначали різницю понять стать та ґендер, аналізували гендерні ролі та стереотипи, які існують в українському суспільстві. На прикладах обговорювали, як саме формуються ґендерні стереотипи та до яких соціальних та економічних наслідків вони приводять.

Також на занятті обговорювалось поняття ґендерної нерівності, як воно проявляється у гендерному розриві, насамперед у зарплатні, яку за однакову роботу отримують чоловіки та жінки. Дуже важливою темою стало обговорення проблеми гендерного насильства. Учні отримали уявлення про особливості саме цієї форми насильства, про організації, які захищають права жертв, про контактні телефони гарячих ліній. Не забули згадати про системні зусилля української держави по вирішенню проблеми. Наприклад, ратифікацію Стамбульської конвенції, яка передбачає кримінальну відповідальність за насильство над жінками.

Головний висновок - це те, що всі діти мають знати, що вони – унікальні особистості, які можуть мати різні риси характеру. І виконувати будь-які ролі в суспільстві – залежно від власного хисту та бажання, а не статі. Тому важливо забезпечувати – виховання, що ґрунтується на розвитку індивідуальних якостей пошуку покликання дитини незалежно від очікувань оточуючих, пов’язаних із статтю дитини. Стосовно ґендерного насильства діти погодилися, що будь яке насильство неприйнятне і потребує системних зусиль щодо його викорінення.

Враження учнів 8-б класу передає Анна Калошина: «На виховній годині я дізналася про ґендерні поняття. Мене здивувало те, що жінки багато всього роблять, а чоловіки сидять на дивані і не допомагають. На жаль, суспільство більш підтримує чоловіків, коли жінка розповідає про сексуальне насильство». Марина Ляхович: «На виховній годині я дізналася, що жінкам знижують зарплатню, а чоловікам виплачують усю. Також мене дуже сильно здивувало те, що зі сторони суддів часто немає ніяких дій, коли справа йде про домашнє насильство. Майже всю інформацію про стереотипи я знала. Наприклад, що коли дитина стає жертвою домашнього насильства ( і не тільки його), то погано буде не тільки їй, а й оточуючим у майбутньому».

Автор Старова І.В.





11 просмотров0 комментариев
bottom of page