top of page

Учні 8-б класу долучилися до Всесвітнього дня гідності


У цьому році учні 8-б класу вперше приєдналися до відзначення Всесвітнього Дня Гідності. Основною метою заходу 24.11.2023р було - навчити учнівство розуміти значення гідності в житті кожної особистості, суспільства, держави та дати поради учням, як керувати почуттями власної гідності та як, поважаючи інших, можна здобути повагу до себе.

Нагадуємо, що 21 листопада у всьому світі відзначають Всесвітній День Гідності. Цей соціальний проєкт був організований у 2006 році принцем Норвегії Хоконом, професором Пеккою Хіманеном і Джоном Хоупом (членами Young Global Leaders Всесвітнього економічного форуму). У 2014 році цей захід відбувся одночасно більше ніж у 60-ти країнах світу, а у 2023 році Україна вже в дев’яте приєдналася до цього глобального руху .

На першому етапі заняття учні 8-б класу представили своє тлумачення поняття «гідності» та дізналися про 5 основних принципів гідності: 1. Кожна людина має право на гідне життя. 2. Гідне життя означає можливість реалізувати свій потенціал, що має підкріплюватись гідною медичною допомогою, освітою, заробітком та почуттям безпеки. 3. Гідність означає свободу вибору і повагу до цих прав. 4. У своїх діях ми повинні керуватися почуттями власної гідності. 5. Перш за все, наша гідність взаємопов’язана з гідністю інших людей.

Учням було запропоновано пройти самооцінку на виявлення в собі рис гідної людини. Також діти дізналися про фрази, які допоможуть зберегти власну гідність та відстояти свої інтереси, не образивши інших людей. На другому етапі учням розповіли, які саме риси роблять українців нацією гідних людей. Це вміння об’єднуватись та бажання допомагати, несприйняття вождізму та свободолюбство, готовність захищати власні ідеали та цінності і боротися за майбутнє дітей. На третьому етапі на конкретних прикладах діти дізнавалися, що можна зробити, аби стати частиною змін, які вони хочуть побачити в нашому житті. Це, наприклад, дотримуватися академічної доброчесності та допомагати слабким, знати мову власної держави та не давати хабарі, поважати інших людей і не використовувати культурний продукт країни окупанта. Діти переглянули мотивуючі відеоролики про людей, які гідно реагують на усі життєві виклики та поводяться гідно у важких ситуаціях.


Автор Старова І.В.


11 просмотров1 комментарий
bottom of page