top of page

Триває медіа-навчання учнів Запорізької гімназії №19 та допомога у підготовці газет 1 семестру

Традиційним заходом з підведення підсумків семестрової роботи юнкорів Запорізької гімназії №19 є конкурсний огляд грудневих та травневих газет. Саме в цих випусках юні журналісти разом зі своїми медіа-наставниками розміщують інформацію про найбільш цікаві онлайн-події, які відбулися протягом семестру, про свої успіхі та подальші плани.


Про це розповів керівник медіаосвітнього холдингу «Вісник Мрії» та педагог-організатор освітнього закладу Андрій Єлькін.


За його словами, в медіаосвітньому процесі холдингового типу найбільш важливим принципом є принцип невимушеності (добровільності), коли все що роблять редколегії виконується не за примусом, а тому що ця практична діяльність дозволяє учасникам розвиватися як особистостям, реалізовувати свій творчий потенціал та рухатися до ідентичності медіаграмотної людини.


Питання мотивації дуже важливе, - каже педагог-організатор.


Він підкреслює, що за стандартами нової української школи (НУШ) саме ці компетенції розглядаються як ключові та такі, які дозволять майбутнім громадянам демократичної та вільної України адаптуватися до життя у новому інформаційному суспільстві з його вже наразі новими ознаками штучного інтелекту та космічних технологій.


- Саме медіатворчість, як протягом багатьох років переконувались вчителі гімназії, є засобом донесення до підростаючого покоління сенсу свого медіакомпетентнісного зростання та розуміння можливостей подальшого розвитку та бачення власних перспектив, - зауважив Андрій Єлькін.


Через умови дистанційного навчання та великі навантаження учнів та вчителів в онлайні наразі редколегії не виходять щомісяця зі своїми газетами, як це було у попередні роки. 6-9 класам пропонується підготувати одну підсумкову газету за семестр. Насамперед вважається, що такий підсумковий продукт дозволить читачам (учням, батькам, представникам інших зацікавлених сторін) побачити узагальнюючу інформацію про чисельні добрі справи та про інтенсивність виконання плану виховної роботи класу. Всі ці продукти звісно зберігаються на роки та надають можливість випускникам гімназії, розглядаючи яскраві та змістовні випуски газет, згадувати потім кращі часи свого шкільного дитинства.


Крім того, у гімназії передбачено підтримка медіапрактик учнів, яка реалізується завдяки діючому консультаційному сервісу при виховному центрові освітнього закладу.


Нещодавно відбулися навчальні зустрічі у вигляді майстер-класів від Андрія Єлькіна.


1 грудня розглядалася тема «Як підготувати матеріал для газети», а 8 грудня – «Як розміщувати матеріал у шаблон газети».


На ютуб каналі «Андрій Єлькін» зібрано багато інших майстер-класів, які можуть бути в нагоді представникам діючих редколегій «Вісника Мрії».


Майстер-клас – 1 грудня.





Майстер-клас – 8 грудня.





Наступна навчальна zoom-зустріч з активістами медіаосвітнього руху гімназії відбудеться 15 грудня о 14:30.


Не менш важливо нагадати, що кожний 5-9 клас Запорізької гімназії №19 діє як автономний медіаосвітній центр з власним керівництвом та самостійним визначенням медіаосвітньої та редакційної політики. Медіаосвітні центри очолюють класні керівники, й тільки вони самі визначають, у які справи залучати своїх учнів, а в які не залучати.


Також нагадуємо, що онлайн-новини Гімназії також можна читати у стрічці новин сайту Медіахолдингу за адресою посилання:


Звертаємо увагу, що початкові класи Гімназії також активно повідомляють про свої події. Ці новини можна переглядати у фейсбук-групі «Запорізька гімназія №19».


Огляд учнівської преси відбудеться з 18 по 21 грудня. Після обговорення результатів традиційного огляду методичне об’єднання класних керівників прийматиме рішення про подальший розвиток цього напрямку або про тимчасове/остаточне припинення газетного проекту.


Раніше ми повідомляли, що на осінніх канікулах відбулось тренінгове засідання методичного об’єднання класних керівників ЗГ №19 з теми «SWOT-аналіз медіаосвітнього процесу Запорізької гімназії №19». Відео-звіт про цей захід зберігається на ютуб-каналі Андрія Єлькіна.


Медіахолдинг «Вісник Мрії»

13.12.2023

39 просмотров0 комментариев

Comments


bottom of page