top of page

"Ніколи знову!" проти "Можемо повторити!"



9 травня для учнів 7-б та 9-х класів вчителем історії Старовою І.В. було організовано інформаційний захід з теми: «Друга світова: два погляди на одну війну». Учні дізнавалися, у чому поглядає різниця в поглядах на події 1939-1945 рр. в Україні та путінській росії.

Це, насамперед, заперечення росіянами фактів співпраці сталінського та гітлерівських режимів у 1931-1941рр., реабілітація сталінізму, відмова дізнаватися про реальний перебіг подій та зосередження на пропаганді замість історичних фактів та оцінок. На жаль, відсутність власної держави змусили українців воювати у складі армій супротивників. 7 млн. мешканців УРСР було мобілізовано до лав радянського війська та мужньо боролися з нацизмом. 2,5 млн. з них отримали нагороди, але це не завадило путіну заявити, що головним переможцем у війні є саме російський народ. Чисельність українського населення скоротилася з 41 млн. до 27 за роки війни, тому українці сприймають Другу світову як трагедію, яка не повинна повторитися.

Сучасна пропаганда за останні 20 років перетворила жахіття війни для росіян у привід для веселощів та імперських амбіцій. Маємо покоління, для яких «можемо повторити» стало реальністю у військовій агресії проти Грузії у 2008р. та України у 2014р. Розпочавши геноцидну війну проти України, росія позбавила себе права називатися країною, котра перемогла нацизм. Ніхто не заперечує того факту, що під час Другої світової війни СРСР зробив свій внесок у збройний розгром гітлерівської Німеччини, проте саме сучасна росія стала тією країною, де нацизм відродився у формі рашизму.

Саме тому сьогодні більшість українців розуміють важливість відсторонення від російського «побєдобєсія» та святкування перемоги над нацизмом саме 8 травня разом з усім світом.

Президент В.Зеленський сьогодні подав до Верховної Ради України законопроект, яким пропонується встановити 8 травня Днем пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років. У своїй промові він зазначив: «Так само, як і в Другій світовій війні, ми зараз не наодинці проти зла. Ми б’ємося проти нього разом так само – з усім вільним світом. З державами й народами, які творили тоді спільну перемогу. Які, пам’ятаючи страшні роки тієї війни, не кажуть «Можем повторить!», а захищають сенс слів «Ніколи знову!». Ми боролися тоді й боремося зараз заради того, щоб ніхто й ніколи знову не поневолював інші народи й не знищував інші країни. І все те старе зло, яке сучасна росія повертає, буде розбите так само, як і нацизм був розбитий».


Автор Старова І.В.


23 просмотра0 комментариев

Comentários


bottom of page