top of page

Восьмикласники відсвяткували Хелловін

В 2022 році і учні 8-В класу не стали зраджувати традиціям, відсвяткувавши Хелловін. Святкування відбувалося здебільшого онлайн. У зв'язку з відсутністю електропостачання, учні проводили саму церемонію поодинці, і тільки потім, після відновлення електропостачання, ділилися між собою світлинами. У святі брали участь майже всі учні 8-В класу. Але, я гадаю, що учні А і Б класів теж не залишилися осторонь. Всі вони зробили достатньо світильників, які будуть відлякувати російську нечисть.

Трохи історії:

Вже декілька століть в Європі та Америці відзначають таке свято як День всіх Святих, або ж Хелловін. Його родопочатківцями є давні кельти, що мешкали на території сучасної Ірландії, Англії, Шотландії та Франції. Їх календар ділив рік на дві частини, світлу та темну(велике літо і меншу зиму). Коли наприкінці жовтня темна частина замінювала світлу, у кельтів розпочиналося тижневе святкування "Нового року". Також в них вважалося, що в ніч з 31 жовтня на 1 листопада межа між світом живих та мертвих зникає, і їх мешканці можуть контактувати між собою, цю ніч вони називали Самайном, що в перекладі з їхньої мови означало "Кінець світу", початок найскладнішої, найхолоднішої пори року. Тому, в дану ніч кельти надягали на себе шкіри тварин для маскування, залишали вдома чи біля дому їжу для "гостей", йшли всі разом кудись до лісу та ворожили, а для освітлення дороги вони брали з собою "диряву" ріпу з вуглями, яка відлякувала блукаючу нечисть по дорозі.


Наприклад, в цю ніч дівчина мала відрізати від яблука якнайдовшу частину шкірки, кинути на землю через плече, і вона мала впасти у формі першої літери прізвища нареченого. Подібні повір'я, доречі, є і в нас, українців. Наприклад, якщо дівчина не бажала виходити заміж за цього чоловіка, вона мусила подарувати йому гарбуза, пшоняна каша з якого була неймовірно смачною, і мала загладити жаль.


Потім, після приходу католиків, це свято було заборонено та оголошено бісовщиною. Але люди все одно обходили заборону, та в лісах продовжували розважатися. Тому, було прийняте рішення про поєднання цього свята з Днем всіх Святих, що відзначався 1 листопада. Від того і походить відносно сучасна назва Halloween(а правильніше Hallowe'en), перша згадка якої датується 1745 роком, і яка є скороченням "All hallow's even(скор. evening)" - вечір всіх Святих.

Раніше символом Хелловіна була ріпа, світильник з якої за ірландською легендою зробив привид Скупого Джека для освітлення шляху, а повністю ця легенда звучить так:

Зі старим п'яницею Джеком ніхто вже навіть не хотів випивати, тому він запросив самого диявола, який неочікувано погодився. Коли ж прийшов час сплатити за випивку, він обманом змусив сатану перетворитися на монету, яку він швидко поклав у кишеню зі срібним хрестиком. Антихрист опинився в безвихідному становищі, тому йому довелося пообіцяти не лізти до нього цілий рік. Через цей рік, Джек знову надурив диявола, змусивши його полізти на дерево за яблуком та нацарапавши на стовбурі хрест. Цього разу сатана дав Джекові ще 10 років безтурботного життя, але йому не судилося прожити ці роки, він помер від пияцтва. Після смерті, його не пустили до Раю, і навіть з Пекла диявол вигнав його, кинувши вуглик для освітлення дороги. Щоб вуглик не згас, Джек поклав його до знайденої ріпи. З тих пір примарa Скупого Джека блукає по світу, і щоб не впустити його(і не тільки) до хати, в ніч Хелловіну на вході в помешкання ставлять відлякуючі ліхтарі, подібні до світильника Джека.

Коли ж в 1845 році в Ірландії почався Великий голод, спровокований деструктивною економічною політикою Великої Британії та епідемією картопляного гриба-шкідника, звідти хлинула хвиля емігрантів до Америки, в якій росли гарбузи, а вони виявилися набагато зручнішими та практичнішими для створення ліхтарів-відлякувачів. Тому зараз майже нічого окрім них і не використовують для цих цілей.

Для дочитавших до кінця, є декілька цікавих фактів:

В Ірландії фарбували і фарбують будинки в яскраві кольори, щоб багаточисленні п'яниці не плутали будинки, та не стучалися до сусідів.

Образ кота чи кішки тісно пов’язаний з  Самайном і сучасним Хелловіном. У кельтські часи друїди під час святкування Самайна спалювали їх, часто в плетених

клітках. Це було частиною їх обряду. Також кішки, а особливо чорні вважаються захисниками відьом(доречі, це слово походить від слова відати, тому не несе жодного негативу) від темних сил.

У багатьох країнах до Хелловіну спеціально вирощують гігантські сорти гарбузів, оскільки попит на цей городній овоч напередодні свята дуже великий, 99% гарбузів продаються саме перед цим святом.








59 просмотров1 комментарий
bottom of page