top of page

В Запорізькій гімназії №19 написали радіодиктант національної єдності

Дороги України – переплутані нитки любові … Цим реченням розпочався щорічний Радіодиктант національної єдності, який, починаючи з 2000 року, до Дня української писемності та мови проводить «Українське радіо» разом з Радіо Культура, телеканалом Суспільне Культура та іншими партнерами.


Катерина Калитко, авторка тексту, - поетеса, перекладачка, лауреатка Шевченківської премії, - підготувала пронизливе оповідання про те, що відчувають усі українці. Актор, театральний режисер, виконавець ролі Івана Довбуша у популярному фільмі "Довбуш" Олексій Гнатковський намагався читати диктант за всіма вимогами, наче він професійний учитель української мови та літератури.


В Запорізькій гімназії №19 учні, вчителі та батьки учнів традиційно приєдналися до Національного мовного флешмобу.


В кожному класі гімназії після написання диктанту відбулось обговорення. Діти та педагоги ділилися своїми враженнями.


- Учні нашого класу активно долучилися до цього дійства, - прокоментувала подію керівниця 7-Б класу Тетяна Харенко.


- Українці ще раз доводять, що вони – дивовижний народ. В умовах війни, перебуваючи в різних місцях - на фронті, в бомбосховищах – українці знайшли час для написання диктанту єдності, - наголосила учениця 7-Б класу Паталаха Валерія.


Її однокласницю Марію Сахнову дуже вразило, що «писали диктант до Дня української мови та писемності українці, які перебували в різних куточках України і навіть закордоном, долучилася до цього дійства навіть громада з Арабських Еміратів».


- Мене зворушили останні слова диктанту: «Немає нічого щемкішого….ніж знати: наприкінці шляху чекає безсонне вікно з жовтим світлом і рідним теплом», - зауважила Соня Сахнова та додала: -.Тож побажаємо всім українцям, особливо тим, хто перебуває на полі бою, бути впевненим в тому, що вдома їх чекають рідні.





Участь 8-Б класу у написанні диктанту прокоментувала класний керівник та вчителька історії Ірина Старова:


- Учні 8-б класу беруть участь у написанні радіодиктанту вже 4 рік поспіль. Цього року 20 учнів класу також взяли участь у написанні радіодиктанту національної єдності. Текст диктанту «Дороги України» автора Катерини Калитко був нескладним, хоча деякі слова діти почули вперше, наприклад «видаленках». Темп читання був трішки швидким, навіть для дорослих, але ведучій цього року актор Олексій Гнатковський читав дуже виразно, з гарною дикцією, робив вірні акценти у тексті. Головне для учасників стало відчуття приналежності до міжнародного флешмобу, а не перевірка знань української мови.

- Для мене це було достатньо легко. Я доволі швидко пишу. Деякі слова я ніколи не чула, тому писала як почула. Цей радіодиктант був більш складним за минулий, - каже Маргарита Семенова


- Писати було важко, читали швидко, найскладнішим було останнє речення. Але ми написали і мені це сподобалось. Будемо чекати на наступний радіодиктант! - висловив свої думки Олександр Іванченко.





Тетяна Калошина, класний керівник 9-А класу, привітала учасників наступними словами:


- З року в рік ми приймаємо участь у написанні радіодиктанту, в захваті вливаємось в цю хвилю єднання зі всією Україною. Перевіряємо свої знання, піднімаємо собі настрій, бо ми разом і ми Непереможні! Вітаємо з українським флешмобом!


Її учні традиційно беруть активну участь у заходах патріотичного спрямування.


- Диктант важкий психологічно, бо описується краєвид понівеченої України, яка раніше квітла, але навіть у цьому випадку є показ боротьби та виживання навіть після знищення, - сказав під час обговорення Вячеслав Головко, учень 9-А. .

Аліна Сахнова теж поділилася своїми враженнями:


- Диктант за змістом дуже цікавий. Пан Гнатковський чудово диктував, що дуже допомогло при написанні. Приємно було писати з розумінням того, що українці в різних куточках світу об'єдналися.





- Диктант пройшов доволі спокійно, всі писали та не відволікалися від роботи, - надав свій коментар класний керівник 8-А класу Сергій Власюк.


По завершенню заходу учні цього класу Карина Терещенко, Вова Борисенко, Ярослав Носик обмінялися думками: "Дуже швидко диктували", "Диктант довгий, але писати можна", "Дуже швидко, але в цілому добре".





- Сьогодні ми вітаємо один одного зі святом Української писемності та мови, адже як сказав Панас Мирний «Найбільше і найдорожче добро кожного народу – це його мова, та жива, схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя і свої сподіванки, розум, досвід, почування», - почала захід класна керівниця 7-А Алла Білібуха.


За її словами, під час диктанту учні «згадали деякі факти з історії виникнення української мови, хвилювались, намагались написати бездоганно». - Але головна мета диктанту в цей день – не перевірити грамотність, а об’єднатись разом. У нас це вийшло, - додала вона.


З нею погодилися учні 7-А:


- Коли слухала цей текст, сльози навертались на очах. Відчула, як боляче нашій землі, - каже Жанна Задорожна.


- Дуже хвилювався, тому що не встигав писати, але до «світла у віконці…» дописав. Впорався, поділився враженнями Кирилл Павлюченко.


- Не встигала писати. Складний текст і дуже швидко, - вважає Аня Семенкова.





Поділилася своїми враженнями про хід диктанту також вчителька української мови та літератури та керівниця 9-В класу Валентина Єременко:


- Написання Радіодиктанту національної єдності - це чудовий флешмоб єднання українців незалежно від віку, професії, інтересів, поглядів. З нетерпінням чекали цього заходу учні 9-В, адже щороку сумлінно долучаємося до написання диктанту. Писали диктант під час конференції разом через демонстрацію етера Суспільного радіо, повністю текст не всім вдалося написати або через технічні, або особисті причини. Після написання діти поділилися враженнями від змісту текста та темпу, розтлумачили незрозумілі слова. Також поговорили про значущість та багатство української мови. Обговорили важливість спілкування українською, учні давали поради як перейти на спілкування українською. Наприкінці дійшли висновку, що й надалі будемо брати участь у написання диктанту в яких би обставинах ми не перебували.


Враження від диктанту позитивні, Бачурський Олександр зазначив: " Диктант був нескладним, за темпом читання встигав, деякі слова, наприклад, "бганках" - не зрозуміле. Я щороку відправляю свій диктант, у цьому році також відправлю на перевірку".


Кузнецов Влад: "Диктант писати було не складно, встигав за написанням, такі єднання дуже подобаються".




Як повідомляють організатори, текст "Радіодиктанту національної єдності-2023" буде оприлюднено 30 жовтня.


"У понеділок, 30 жовтня, об 11:00 буде оприлюднено текст радіодиктанту. Якщо ви хочете, щоб ваш диктант перевірили фахівці, ви можете надіслати ваш диктант паперовим листом на адресу: 01001 м. Київ, вул. Хрещатик, 26. Важливо, щоб на штемпелі була дата 27, 28 або 29 жовтня", - уточняється у повідомленні "Суспільного".


Для цього потрібно сфотографувати/відсканувати написаний текст (у форматі .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf) та надіслати.


Нагадуємо, Всеукраїнський радіодиктант був започаткований у 2000 році командою Українського Радіо і з того часу став найбільшим україномовним флешмобом. Головна мета події — не перевірити грамотність учасників, а об'єднати українців і знавців української мови по всьому світу.


Він прозвучав 27 жовтня об 11:00 в ефірі «Українського радіо», Радіо Культура та телеканалу Суспільне Культура. Трансляція також була доступною на ютуб-каналі «Українського радіо» і на фейсбук-сторінках Суспільного.


Додатково!

Катерина Калитко (1982) — письменниця і перекладачка. Авторка шести збірок поезій, остання з яких — «Катівня. Виноградник. Дім» (Львів, «Видавництво Старого Лева», 2014)— відзначена премією «Літакцент року». Опублікувала дві книжки короткої прози: «М.істерія» (Київ, Факт, 2007) та «Земля Загублених, або маленькі страшні казки» (Львів, «Видавництво Старого Лева», 2017).


Медіахолдинг "Вісник Мрії"

27 жовтня 2023

230 просмотров0 комментариев

Comments


bottom of page