top of page

Учасники кіноклубної зустрічі обговорювали вплив умов праці на психоемоційне «вигорання»

Конфлікти. Ідентичність. Трудові відносини. Психоемоційне вигорання та охорона здоров'я. Такі теми опинилися у фокусі уваги під час п’ятнадцятого засідання постійно діючого кіноклубу Docudays UA «ВІСНИК МРІЇ», який працює на базі Запорізької гімназії №19 Запорізької міської ради.


Кіноклубна зустріч з назвою «ВИГОРАННЯ: ПРО ПРАВА ТА ЇХ (НЕ)ЗАХИСТ» відбулась 24 травня на інтерактивній платформі ZOOM за участю педагогічних працівників освітнього закладу з метою обговорення повнометражного документального фільму Жером ле Мера «Вигорання».


Учасники намагалися зрозуміти комплексність трудових прав, виявити взаємозв'язок між забезпеченням права на працю персоналу із захистом права на освіту здобувачів освіти, розглянути різні досудові засоби захисту своїх трудових прав та їхню ефективність.


Про зміст заходу розповів керівник кіноклубу та педагог-організатор гімназії Андрій Єлькін:


- Цей фільм із величезної колекції Docudays UA ми обрали навмисно, адже він дозволяє скрізь проблеми медичних працівників побачити власні проблеми, зрозуміти зміст трудових прав та їх різні аспекти - право на належні умови праці та відпочинок, право на професійну реалізацію під час виконання трудових функцій, право на врахування думки та позиції працівників, право на охорону психічного здоров’я, право на захист своїх трудових прав.


На думку експертки зустрічі та сертифікованої тренерки Академії української преси з питань фактчекінгу Надії Мандзій, кожний педагогічний працівник сьогодні мусить бути зацікавленим саме у цій тематиці, дізнаватися про зобов'язання держави у сфері забезпечення трудових прав, прослідковувати та усвідомлювати причинно-наслідковий зв'язок між забезпеченням належних умов праці медиків/педагогів та захистом прав пацієнтів/здобувачів освіти.


- Особливо важливо виокремлювати та оцінювати різні способи захисту трудових прав та вирішення конфліктів у позасудовому порядку, адже більшість проблемних ситуацій виникає саме через недостатню поінформованість працівників та через їхнє небажання вивчати власні права та знайомитися з можливостями захисту, - каже експертка.





Вигорання/ Жером ле Мер, Бельгія, Франція, Швейцарія/ 2016/ 85’


Цей фільм - драма про життя та смерть, - вказується у анотації.


Протягом двох років бельгійський режисер Жером ле Мер спостерігав за працівниками хірургічного відділення однієї з найбільших лікарень Парижа. Вони весь час у стресовому стані, їм бракує рук, урізають державне фінансування. Працівники борються одне з одним за ресурси. Тим часом менеджмент нав'язує їм усе більш суворі вимоги ефективності та прибутковості.


Учасники зустрічі ділилися враженнями, пов’язували свої емоції зі змістом кінострічки, аналізували найбільш важливі факти, намагаючись зрозуміти головні ідеї режисера, проводили паралелі, порівнюючи умови праці медиків, які обумовлюють явище «вигорання», з особливостями праці педагогів у звичайному та дистанційному режимі організації освітнього процесу.


Виконуючи вправу «Що зробимо», учасники рейтингували способи поліпшення умов праці, вважаючи ці методи важливим чинником підвищення якості освітніх послуг.

На думку опитуваних, найбільш важливими способами удосконалення умов є:


- Забезпечення конкурентоспроможної оплати: Вчителі повинні отримувати справедливу та гідну винагороду за свою роботу. Це допоможе залучити та утримати кваліфікованих та мотивованих викладачів.

- Скорочення бюрократії: Зниження адміністративного навантаження на вчителів може звільнити час для якіснішої підготовки та роботи з учнями. Автоматизація рутинних завдань, спрощення звітності та надання адекватної адміністративної підтримки допоможуть скоротити бюрократичне навантаження.

- Підвищення рівня поваги та визнання: Підтримка з боку адміністрації, батьків та суспільства загалом є важливим фактором для вчителів. Підвищення рівня поваги до професії вчителя та визнання їхньої праці можуть значно підвищити мотивацію та стимулювати їхню роботу.

- Поліпшення робочого середовища: Забезпечення комфортних та безпечних умов роботи, включаючи добре обладнані класи, доступ до технологічних ресурсів, зручні робочі місця та адекватне освітлення, допоможе вчителям почуватися підтриманими та сприяє їхній ефективності.




Надія Мандзій надала докладну характеристику сучасній нормативній бази, яка в той чи іншій мірі сприяє покращенню або погіршенню умов праці та значно впливає на якість освітнього процесу.


За її словами проблема більше пов’язана з неготовністю працівників користатися своїми правами, які в достатній мірі гарантуються сучасним українським законодавством.


Під час групової роботи учасники проектували можливі проблемні ситуації та шукали шляхи мінімізації їх проявів. Групи обговорювали проблему нерозуміння батьками дітей початкової школи нової системи оцінювання, погіршення якості шкільних підручників, дії вчителів в процесі надання освітніх послуг учням, які за певних причин не встигають або не бажають виконувати програмні вимоги.


Додатково! Жером ле Мер - режисер і письменник, відомий за фільмами «Велика подорож» (2013) та «Де кохання у пальмовому гаю?» (2007). Закінчивши у 1995 році навчання на журналістиці у Брюссельському університеті та на режисурі в Інституті мистецтв для масових комунікацій у Бельгії,Жером зняв кілька короткометражних художніх фільмів.У 2012 році Жером завершив роботу над стрічкою «Чай чи електрика» - повнометражним документальним проектом, який здобув близько тридцяти нагород. У 2013 році Жером зняв повнометражний художній фільм «Велика подорож», який здобув нагороду за найкращий фільм і був обраний для показів на кількох найбільших міжнародних кінофестивалях.




Важливі посилання:

Сайт Docudays UA https://docudays.ua/

Сайт DOCU CLUB https://docuclub.docudays.ua/



НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ:

1. Загальна Декларація прав людини, 1948 р.

2. Міжнародний Пакт про громадянські та політичні права, 1966 р.

3. Міжнародний Пакт про економічні, соціальні та культурні права. 1966 р.

4. Декларація про право на розвиток, 1986 р.


30 просмотров0 комментариев
bottom of page