top of page

У Запорізькій гімназії №19 відкрито віртуальну виставку фотографій «Мій домашній улюбленець»

В рамках ХХІ екологічного марафону «Планета Земля – територія Мрії» та міського Тижня довкілля в Запорізькій гімназії №19 здійснено проект віртуальної виставки фотографії «Мій домашній улюбленець».


Учні гімназії пропонують відвідувачам подивитися світлини, на яких зображені їхні вихованці.


В 1-А класі пишаються своїми маленькими друзями, турбуються про них, навчаються бути відповідальними.


- Домашні улюбленці роблять життя більш насиченим, змістовним та цікавим, - розповідає класний керівник Ольга Велезовська, - домашні улюбленці рятують від депресії та самотності, покращують настрій. В нинішніх умовах їхня допомога особливо важлива.





У 2-А класі теж приділяють належну увагу вихованню дітей у дусі любові до тих, кого ми приручаємо.


- Взаємодія з тваринами робить нас щасливішими. Тварини допомагають виходити з депресії, позбутись тривожності та самотності. Як кажуть вчені, спілкування з тваринами має заспокійливий ефект, що сприяє покращенню нашого здоров’я, - каже класний керівник Ольга Андрійчишена .


Учні цього класу щиро декламують вірші під час виховних заходів:

- Друзів всіх чотирилапих

- Пропоную обійняти.

- Хай улюбленці домашні

- Не дають вам сумувати.

- Хай вони дарують радість

- Служать вірно вам завжди,

- Ви ж любіть чотирилапих,

- Захищайте від біди.





Любов Тараненко, класний керівник 2-Б класу, каже, що за поведінкою котів, песиків, гризунів та папуг дуже цікаво спостерігати. Пухнасті, хвостаті, грайливі можуть дарувати нам свою любов і відданість. Вони допомагають нам вигадувати спільні ігри, розвивати комунікативні навички, роблять нас більш чуйними та добрими.





Класний керівник 3-А Вікторія Єременко під час виховної години звернулась до своїх учнів з такими словами:


«Приємно, коли в тебе маленький друг. Адже це свідчить про ваші добрі серця. Сьогодні у нас є прекрасний привід виявити любов до братів улюбленців, нагадати людям про їхню відповідальність за свійських тварин, які для багатьох людей стали незамінними членами сім'ї».


Серед інших світлин 3-А класу можна також знайти зображення з назвою: «Настенька та улюблений вихованець Веня 💛💙🐶»





Класний керівник 3-Б Олена Параскевич також прокоментувала свою виставкову площу:


«Нас повсюди оточує розмаїтий, безмежний, неповторний світ живої природи. Це пишні гіллясти дерева, дивовижної краси квіти, барвисті метелики, пернаті птахи і, звісно, наші чотириногі друзі - тварини. Тварина стала вірним другом людини. І тепер ми вже не можемо уявити наше життя без тварин, таких як коти, собаки, кумедні морські свинки, кролики чи папуги. Нехай наші хатні улюбленці приносять нам лише радість, а їх господарі нехай будуть добрими та чуйними людьми!»


Софія і Вікторія Левун, Кіра Малиш, Поліна Манжос, Сашко Некрасов, Мирон Смалинець стали активними учасниками нинішньої виставки.





Виховна онлайн година "Наші домашні улюбленці" пройшла на високому емоційному рівні, тому, що це сама улюблена тема для дітей, - каже класний керівник 4-А класу Тетяна Кукуня.


За її словами, учні класу розширили знання про тварин, які живуть поруч. Із задоволенням розповідали про те як спостерігають за тваринами. Одна із головних задач цього заходу, виховувати гуманне та відповідальне ставлення до тварин.





У нашому класу багато учнів, які мають домашніх пітомцев. Дуже важливо допомагати їм - годувати їх, піклуватися про їх безпеку, - розповіла класний керівник 5-Б класу Олена Маямсіна.


Дар'я Остроконь має 2-х своїх улюбленців: «Це мій улюблений попугайчик. Його звати Річі. Мама подарувала мені його на новий рік. Він дуже грайливий. Любить гратися зі мною та з моїми сережками. Багато літає та гойдається на качельці в клітці. З їжі йому подобається смачненький корм, особливо на паличках вітамінізований. Річі вчиться розмовляти та йому подобається гратися з дзеркальцем він думає, що там такий самий папуга. Річі дуже гарний та цікавий попугайчик».


Іван Жердєв: «Це моя кішка Луна. Їй 3 роки. Вона спокійна, добра, грайлива, цікава. Їй подобається бути у компанії разом з усіма. Вона любить сидіти біля вікна та спостерігати за птахами. Я її дуже люблю."


Поліна Дривецька: «Мою собачку звуть Тося. Мені подарували її на Новий рік. Вона живе з нами вже 2 роки. Кожного дня, після прогулянки з нею, я мию їй лапки, годую її 2-3 рази на день. Я ходжу гуляти з нею 2-3 рази на день. Я граю з нею - вона дуже весела і активна».


Андрій Борисенко: «У мене є чудовий друг! Це моя собака, мого улюбленого вихованця звуть Боббі. Він безпородистий. У нього чорне забарвлення, а грудка білого кольору. Він любить поїсти, його милі очі іноді так і просять йому покласти поїсти, а ще пограти, і щоб його гладили і чухали за вухом. Бобі просто ненавидить холод та зиму. Він спить у своїй великій будці. Я дуже радий, що у мене є собака, адже він тебе ніколи не кине в біді, навіть коли ти засмучений або тобі погано, він буде біля тебе сидіти і зробить таку мордочку, що теж засмучений. А ще він захищає мене, коли мені загрожує біда. Я доглядаю його, щоб не чого не сталося поганого. Мені здається що немає вірнішого друга ніж собака і я його дуже люблю і дорожу своїм другом».


«В мене є кішка. Її звуть Багіра. У неї забарвлення шерсті складається з одного кольору – чорний. Вона розумна та красива улюблениця, доброзичлива, мила, смішна та красива кішка. Багіра має улюблену іграшку. Це невелика рибка-пищалка. Вона живе у моїй кімнаті у спеціальному будиночку. Її улюблена їжа рибка, м'ясо та корм для котів. Я люблю свою кішку Багіру. Але найбільше я люблю її доглядати, мити її, напувати і годувати, розчісувати і грати з нею! Дуже приємно, коли Багіра лягає поряд зі мною на диван, і мурчить. Відчувається розслаблення, задоволення та теплота. Кішки – справді дивовижні тварини."




Не менш чудову виставкову площу оформили учні 5-В класу. Марія Некрасова, Руслан Мішін, Софія Грисина підібрали кращі світлини для неї.

Класний керівник Яна Остапко запропонувала такий епіграф для фото-майданчику класу:

Брати наші менші чи друзі безслівні...

Такі часом милі, довірливі, ніжні.

Буваєте часом і хижі і грізні,

І долі бувають у кожного різні.




Жанна Задорожна, учениця 6-А класу, розповідає про свого домашнього улюбленця:


Це мій кіт його звуть Кузя. Він в нас не з самого народження, нам його віддали знайомі вже дорослим. Кіт повністю білий з жовтими очима. Він домашній кіт але гуляє на вулиці. Йому три роки. Але дуже полюбляє гратися як маленький, коли дуже розіграний може боляче поцарапати або вкусити. Кузя в нас дуже розумний. Коли він хоче додому він стрибає на вікно щоб його побачили, і ми йому відкриваємо двері і він заходить. Декілька разів приходив додому дуже брудний.





Виставкову площу 6-Б класу коментує класний керівник Тетяна Харенко:

"Здавна вже повелося, що в наших домівках, крім членів родини, живуть наші улюбленці: коти, собаки, папуги, а іноді навіть екзотичні тварини. І якщо раніше собака охороняв дім, кішка відганяла від господи мишей і пацюків, то, здавалося б, навіщо люди тримають їх в квартирах зараз? Але хто хоч раз заглянув в очі собаці, яка з нетерпінням чекає тебе після трудового дня, або доторкнувся до пухнастої спинки кішки, той назавжди стає не господарем своїх вихованців, а виконавцем бажань тваринки. Бо як можна не любити того, хто ніколи не тримає на тебе зла, розуміє, коли краще підійти до тебе, а коли залишитись осторонь, як кажуть, розуміє тебе без слів.

Тож майже в кожного живуть поряд брати наші менші. І дуже часто переймають наші уподобання і смаки, наприклад, у Маші Сахнової пес Агбар, якому 3,5 роки, полюбляє різні фрукти (яблука , смородину, кавун , полуницю).

А кішка Оліфер Віталіни Муся дуже норовлива: коли їй подобається, вона грайлива і ласкава; а коли в неї поганий настрій, то шипить, як дика кішка. Але який характер не мала б наша тваринка, ми її любимо. Любимо просто за те, що вона є".





7-Б клас традиційно бере активну участь у екологічних проектах гімназії. Анна Калошина пділилася світлиною «Тіма» - Кошка Тіма, 2 роки, порода дворова; Дмитро Морщ – «Рекс» - Рекс, 1 рік, трішки пекінес, трішки дворова; Інесса Покрепова «Маша» - Кішка Маша, метіс, 8 років; Маргарита Семенова - «Кокос» - Кот Кокос, вік 4 роки порода єгипетський мао; Євгеній Цинка - «Капучин» - Капучин, 4 роки, французький бульдог.





Чудову виставкову площу також підготували учні 8-В класу.


Станіслав Свіршко: Тузік з’явився в нашій родині п’ять років тому, ще зовсім маленьким цуценям. До війни Тузік жив в селі де почував себе вільно. І уявити похід до магазину, або на риболовлю без «хвостика» було не можливо. Наразі, коли нам довелось забрати Тузіка до міста, його вільне пересування обмежується повідком. І це йому дуже не подобається. Він часто буває без настрою, мабуть, сумує за своїми рідними містами, за сусідськими собаками, за вільним пересуванням. Я дуже сподіваюсь, що в цьому році Тузік зможе повернутися до себе додому і знову стане веселим і грайливим як колись!


Аліна Столпакова: Тішка - найкращий котик.Йому майже чотири роки. Коли ми його купували він був зовсім маленький, міг міститися на долоні. Зараз звісно він красень, має сіре забарвлення, маленькі весловухі вушка. Звісно він іноді бешкетує, спить на підвіконні, бешкетує, одного разу з'їв мамині улюблені квіти. Але це мені не заважає його любити, любити просто за те, що він у мене є.


Анастасія: Це мій кіт Тігран, породи британський висловухий. Йому 8 років :)


Влад Кузнецов: Марсік - Наймиліше створіння для нашої родини. Йому 3 роки, він любить смачно поїсти, солодко поспати, та весело погратися!


Олександр Бачурський: Червоновуха черепаха. Ім'я - Шипюша, кумедні прізвиська - Рептилія, Чучундра. На даний момент вік складає майже 5 років. Вживає в їжу зокрема рибу, креветки, капусту, банани, мандарини. Раніше також були й інші улюбленці - ящірки, жаби, павуки, богомоли тощо.





А ось поради від чату gpt, що потрібно знати про користь домашніх тварин у вихованні дітей:


Домашні тварини можуть стати чудовими компаньйонами та друзями для дітей, проте, перш ніж завести вихованця, необхідно обміркувати всі "за" та "проти".


З одного боку, домашні тварини можуть допомогти у вихованні дітей, навчити їх відповідальності, турботі та повазі до живих істот. Діти, які ростуть із вихованцями, часто виявляють велику соціальну активність і почуття впевненості в собі, а також мають менше проблем з алергіями та астмою.


З іншого боку, догляд за твариною може бути трудомістким та вимагати часу та грошових витрат. Крім того, діти повинні бути готові до того, що тварина може хворіти, бути агресивною або завдавати їм неприємностей. Також слід враховувати, що деякі породи тварин, такі як великі собаки або рептилії, можуть бути небезпечними для дітей.


Ось десять аспектів користі свійських тварин для дітей:


- Підвищення рівня відповідальності: діти, які доглядають домашніх тварин, стають більш відповідальними, оскільки вони повинні піклуватися про тварин, годувати їх, вигулювати та прибирати за ними.


- Навчальний досвід: домашні тварини можуть надати дітям можливість вивчати біологію, здоров'я, харчування та інші аспекти життя тварин.


- Розвиток соціальних навичок: турбота про домашню тварину допомагає дітям розвивати соціальні навички, такі як комунікація та емпатія.


- Зниження рівня стресу: наявність домашньої тварини може зменшити рівень стресу та тривожності у дітей, що може бути особливо корисним у випадку з дітьми, які страждають від тривожності або депресії.


- Зміцнення імунної системи: дослідження показують, що тварини можуть допомогти зміцнити імунну систему дітей, що робить їх стійкішими до хвороб.


- Фізичні переваги: домашні тварини можуть допомогти дітям підтримувати фізичну активність, оскільки вони потребують регулярного вигулу та догляду.


- Поліпшення настрою: гра та спілкування з домашніми тваринами можуть підвищити настрій та покращити емоційний стан дітей.


- Розвиток відповідальності: турбота про тварин може допомогти дітям розвивати повагу до інших живих істот і навчити їх, як бути відповідальними за свої дії.


- Поліпшення читання та мовних навичок: деякі дослідження показують, що діти, які читають для своєї домашній тварини, покращують свої мовні навички.


- Зниження алергічних реакцій: деякі дослідження пов'язують наявність тварини зі зниженням ризику виникнення алергічних реакцій.


Екологічний марафон «Планета Земля – територія Мрії» Запорізької гімназії №19 триває. Попереду багато цікавих подій!

94 просмотра0 комментариев
bottom of page