top of page

Кіноклуб Docudays UA «Вісник Мрії» приєднався до Всеукраїнської просвітницької кампанії IP Day 2023

Обновлено: 30 мая 2023 г.

29 травня, у понеділок, на інтерактивній платформі ZOOM для учнів Запорізької гімназії №19 відбувся захід з правової просвіти з назвою «ПОКЛИКАННЯ ЧИ ЗАРОБІТОК? - ДИСКУСІЯ ПРО ТЕ, ЧИ МОЖНА МАСШТАБУВАТИ ГЕНІАЛЬНІСТЬ І ЧОГО ЦЕ ВАРТУЄ, НА ПРИКЛАДІ КІНОСТРІЧКИ «КИТАЙСЬКІ ВАН ГОГИ»


ХVI засідання постійно діючого кіноклубу Docudays UA «ВІСНИК МРІЇ» з переглядом та обговоренням документального фільму Юй Хайбо та Юй Тянкі Кікі «Китайські Ван Гоги» проведено на честь Міжнародного дня інтелектуальної власності 2023.


Учасники згадали біографію Вінсента Ван Гога, видатного нідерландського художника-постімпресіоніста, який є однією з найвідоміших і найвпливовіших постатей в історії західного мистецтва, а також познайомилися з творчістю не менш видатної української художниці Марії Примаченко.


Центральним завданням заходу був розгляд правових аспектів, які стосуються авторів та користувачів. Учасники намагалися відповідати на питання, як у правовий спосіб можна використовувати роботи видатних художників, чи завжди дотримані права авторів, чи не порушуються права тих, хто має відношення до виробничих процесів, пов’язаних з відтворенням творів.


За словами модератора зустрічі та педагога-організатора Запорізької гімназії №19 Андрія Єлькіна, перегляд цього повнометражного документального фільму дозволив пояснити учасникам та учасницям принцип неподільності прав людини на прикладі взаємозалежності та взаємовпливу різних (груп) прав, їх інтегрованості в багато сфер людського життя: самовизначення, творчості, праці, добробуту та соціальної взаємодії.


У якості експерта на засіданні кіноклубу виступила досвідчена викладачка мистецтва, педагог-організатор ЗГ №19 та співзасновниця громадської організації «Республіка Мрія» Олена Кокоріна.


Вона підготувала змістовну доповідь про життя та творчість Марії Примаченко, намагаючись показати наскільки образотворче мистецтво пов’язане з правами людини, людською гідністю, правом на розвиток особистості та правом на достатній рівень життя.





Фільм «Китайські ван Гоги» - це кінострічка з кількома сюжетними лініями, кожна з яких однаково важлива; фільм надзвичайно чуттєвий, піднімає багато питань на перетині мистецтва, самовизначення особистості та прав людини. У ньому режисер(к)и задіяли багато художніх прийомів - музику, сфокусовані кадри та інші візуальні прийоми. Також у фільмі є чимало «підказок», аби розпізнати емоційні переживання головних героїв і, звісно ж - порушення прав людини у взаємозв'язку із зображенням життя цих героїв.


Протягом заходу учасники досліджували поняття ідентичності та самовираження через мистецтво та роботу, усвідомлювали прояви прав людини у повсякденному житті, поглиблювали знання щодо окремих (груп) прав людини, наприклад: права дитини, права на працю, права на достатній життєвий рівень, на розвиток особистості.


Головне, що ми намагалися побачити та усвідомити взаємозв’язок різних прав людини, навчитися краще аналізувати візуальний та звуковий контент кінострічки, формувати більш цілісний та спільний образ картини і змісту, - каже Андрій Єлькін.


Традиційно відбулась також і групова робота. Учні 8-их класів досліджували порушення прав дітей, які спостерігалися у фільмі. Друга група, до якої увійшли учні 9-тих класів, вивчали право на працю, а саме: де це проявлялось, якщо спиратися на українське та міжнародне законодавство.





Перша група у скаладі Олександра Бачурського, президента ГО «Республіка Мрія», Анни Ященко, Влада Кузнецова, Аліни Сахнової розповіли про наступне:


Наша група працювала над питаннями: Які порушення прав дитини ви помітили у фільмі?


Якщо аналізувати фільм з точки зору українського законодавства, то, на нашу думку, потрібно звернути увагу на порушення Закону України «про охорону дитинства», а саме на Статтю 8. Право на достатній життєвий рівень. Кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.


А також на Статтю 19. Право на освіту

Кожна дитина має право на освіту. Держава гарантує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти в державних і комунальних закладах освіти; надання стипендій та пільг здобувачам освіти таких закладів у порядку, встановленому законодавством України.


Крім того, ми звернули увагу на Статтю 21. Дитина і праця.


Вік, з якого допускається прийняття дитини на роботу, становить 16 років. Діти, які досягли 15-річного віку, можуть прийматися на роботу, що не завдає шкоди їх здоров’ю і навчанню, за згодою одного з батьків або особи, яка замінює батьків... Забороняється залучення дітей до найгірших форм дитячої праці, участі у важких роботах і роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах та до праці понад встановлений законодавством скорочений робочий час.


Не менш важливою для розгляду поставлений питань, на думку нашої пошукової групи, є КОНВЕНЦІЯ ПРО ПРАВА ДИТИНИ

Стаття 27. 1. Держави-учасниці визнають право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини, 2. Батько (-ки) або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Також вважаємо важливою Статтю 28 цієї конвенції.


1. Держави-учасниці визнають право дитини на освіту, і з метою поступового досягнення здійснення цього права на підставі рівних можливостей вони, зокрема:

- вводять безплатну й обов'язкову початкову освіту;

- сприяють розвиткові різних форм середньої освіти, як загальної, так і професійної, забезпечують її доступність для всіх дітей та вживають таких заходів, як введення безплатної освіти та нада ння у випадку необхідності фінансової допомоги;


Також ця стаття вказує на обов’язковість дій держав. Вони:

- забезпечують доступність вищої освіти для всіх на підставі здібностей кожного за допомогою всіх необхідних засобів;

- забезпечують доступність інформації і матеріалів у галузі освіти й професійної підготовки для всіх дітей;

- вживають заходів для сприяння регулярному відвіданню шкіл і зниженню кількості учнів, які залишили школу.



Друга група у складі Юлії Прокопчук, Анни Сурело, Дар’ї Лебединської відзначили наступне:


Наша пошукова група звернула увагу на умови праці героїв фільму. Чи були це належні та безпечні умови? Звертаємо увагу на те, що митці не отримували справедливу оплату за свою роботу. Вважаємо, що така ситуація спричинена проблемами із трудовими правами в Китаї.


У контексті українського законодавства, в першу чергу звертаємо увагу на Конституцію України, а саме на Статтю 43:


Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується...

Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Використання праці жінок і неповнолітніх на небезпечних для їхнього здоров'я роботах забороняється.


Також працівників в України захищає КОДЕКС ЗАКОНІВ ПРО ПРАЦЮ

Звичайна тривалість робочого часу не повинна перевищувати 40 годин на тиждень (стаття 50).


У лютому 2021 року в Україні введені такі форми виконання роботи, як надомна (стаття 601 та 602) та дистанційна робота. Для неповнолітніх та жінок (деяких категорій жінок) встановлюються додаткові гарантії - наприклад, заборона залучення у нічний час чи понаднормово.


Умови праці повинні бути безпечними і час для відпочинку - достатнім. При цьому, такий відпочинок - очевидно - повинен також проходити у належних умовах.


Також, що стосується Міжнародного законодавства, важливо пам’ятати про ЗАГАЛЬНУ ДЕКЛАРАЦІЮ ПРАВ ЛЮДИНИ.


У Статті 23 цієї декларації вказується:

1. Кожна людина має право на працю, на вільний вибір роботи, на справедливі і сприятливі умови та на захист від безробіття.

2. Кожна людина, без будь-якої дискримінації, має право на рівну оплату за рівну працю.

3. Кожний працюючий має право на справедливу і задовільну винагороду, яка забезпечує гідне людини існування, її самої та її сім'ї, і яка в разі необхідності доповнюється іншими засобами соціального забезпечення.


Тож у якості підсумку роботи нашої групи підкреслюємо, що щоб не було таких явищ, які ми спостерігали у фільмі «Китайські Ван Гоги», потрібно вивчати свої права та вимагати їхнього дотримання.


Посилання на відео-звіт заходу https://youtu.be/tfmOVRjXFXQ.


Відгуки:


Олена Кокоріна: Засідання кіноклубу було цікавим. Учасники висловлювали свої думки зі змісту кінострічки, яка нікого не залишила байдужими. Учні усвідомили значення понять "авторське право", "плагіат", виявили різницю між малювальниками та художниками, між свободою творчості та необхідності заробітку важкою працею. Так пізнається життя.


Дар’я Лебединська: На початку нам показують галасливе місто, поглинене в повсякденну метушню. Десь у цьому місті жили та працювали художники-герої фільму, які намагаються перенести на свої копії велич картин Ван Гога. Щоб зрозуміти, що великий художник хотів вкласти у свої твори, героям доводиться годинами вивчати його роботи, особистість та стиль життя. Тільки так можна наблизити копію до оригіналу.

Один із художників-Сяо Юн мріє відвідати музей Ван Гога, подивитися на експонати наживо, відчути те, що відчував майстер, хоче щоб картини митця надихнули його. Тільки тоді його мета стане чіткішою. Адже зовсім не просто вловити думки великого творця. Хоч у Сяо Юна і немає особливих коштів, він хоче поїхати і побачити музей у Недірландах попри все. Двадцять років малювати картини Ван Гога, не бачивши справжніх картин – складно. Художники перемальовують свої картини з разу в раз, тому що скільки б не намагалися, те що вони роблять-всього лише підробка. У багатьох просто зникає бажання малювати далі. Але Сяо Юн йде до своєї мети незважаючи на всі перешкоди і не про що не шкодує . "Його життя - це його мистецтво".


Місце для інших відгуків.



Нагадуємо!


Освіта в сфері інтелектуальної власності є надзвичайно важливою, адже її опанування зумовлює розуміння всіх основ та правил, які регулюють відносини у сфері творчості. А здобуті знання є інструментом для захисту власних прав як творця, так і усвідомлення своєї ролі як користувача.


Тож важливим є створення нових можливостей, ресурсів, натхнення та сенсів загалом задля розвитку творчих здібностей, креативності та інноваційності з самого малечку та формування нового покоління творчих українців з високим рівнем правової обізнаності. Це одні з головних цілей Всеукраїнської просвітницької кампанії IP Day 2023, проведення якої ініціює Департамент «Академія інтелектуальної власності» спільно з Науково-освітнім центром з інтелектуальної власності та Кафедрою інтелектуальної власності та інформаційного права інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка.


Додатково!


Юй Хайбо - режисер і відомий китайський соціальний фотограф, головний фоторедактор та директор Асоціації професійних фотографів Шеньчженя. Його найвідоміша фотоісторія «Село. де пишуть картини олією - Дафен у Китаї» перемогла у 49-му Конкурсі світової фотографії для преси у 2006 році і була придбана Музеєм сучасного мистецтва у Сан-Франциско. Ю Хайбо здобув ступінь бакалавра фотографії у В Уханьському університеті в Китаї і є першопроходьцем сюрреалістичної фотографії на батьківщині завдяки своїй праці «На іншому березі ланцюга ілюзій». яка здобула найвищу нагороду на 15-й Національній фотовиставці у 1988 році. З 1989 року працює з документальною фотографією, і його фотоісторії, такі як «Тибет». «Музична молодь». «Розширення міст у Китаї». здобули численні нагороди і були показані на виставках різних країн. ВИБРАНА ФІЛЬМОГРАФІЯ: «Шеньчжень одного чоловіка» (2012)


Потрібно знати, що:


1. оригінальність кожного твору визначається творчим внеском автора та його креативними рішеннями, що втілюються у змісті твору та його виконанні;

2. авторство кожного твору визначається наявністю знаку копірайту ©, позначки про ім'я, псевдонім або підпис та рік створення, адже завдяки цьому створюється нерозривний зв'язок між твором та автором;

3. повага до авторського права повинна бути взаємною: якщо хочеш, щоб дотримувались твоїх авторських прав, поважай права інших на їх твори;

4. кожен має можливість надихатися творами інших авторів, але не можна створювати копи, лише певні мотиви можуть прослідковуватися у роботі, що створена як наслідування творчого стилю іншого автора;

5. інтелектуальна власність здатна приносити гроші завдяки використанню елементів твору (персонажів або назви) при виробництві товарів або наданні послуг;

6. для того, щоб використати твір при виробництві товарів або наданні послуг потрібно отримати дозвіл — укласти договір з правовласником;

7. кожне неправомірне використання твору є підставою для звернення автора або правоволодільця за захистом своїх прав, у тому числі й до суду.




НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ ТА КОРИСНІ ДЖЕРЕЛА:

1. Конституція України, 1996 р.

2. Загальна Декларація прав людини, 1948 р.

3. Конвенція про права дитини, 1989 р.

4. Кодекс законів про працю, 1971 р.

5. Закон України «Про охорону дитинства», 2001 р.


ДОДАТКОВО:

1. Європейська Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод, 1950 р.

2. Міжнародний Пакт про громадянські та політичні права, 1966 року

3. Міжнародний Пакт про економічні, соціальні та культурні права, 1966 р.

4. Відеозапис розмови із режисеркою фільму Юй Тянкі Кікі

25 просмотров0 комментариев
bottom of page