top of page

Доку Діє 2.0: Обговорювали кібербезпеку та права людини у мережі інтернет

Обновлено: 12 мар. 2023 г.

Безпека та етика поведінки у мережі Інтернет! Такою була тема чергового засідання постійно діючого кіноклубу Docudays UA «ВІСНИК МРІЇ», яке відбулося 9 березня на платформі Zoom за участю учнів та вчителів Запорізької гімназії №19.


«Кіноклубна зустріч - це завжди вільне спілкування, перегляд документального фільму про права людини та обговорення цього фільму», - каже модератор клубу Андрій Єлькін.


Цього разу показували французьку стрічку Ісмаеля Жоффруа Шандуті «Пранкнули». Організатори намагалися сформувати у слухачів розуміння понять «сватинг», «сватер», кібер-ризики, поглибити знання про захист користувачів від інтернет-небезпек, розкрити роль держави у забезпеченні права на безпечне інформаційне середовище.


«Фільми Шандуті порушують питання пам’яті, віртуальності, технологій та просторів між світами і змістами. В цьому фільми онлайн-гравці описують свої труднощі зі «сватингом» — небезпечною для життя формою кібернасильства, яка завжди чатує на них під час ігор. Режисер застосував незвичні прийоми соліпсизму (взаємопроникнення) реального та віртуального світу, - розповіла Ірина Старова, володарка сертифікату програми Центру лідерства Бібліотеки Конгресу США "Відкритий світ" та сертифікатів Академії української преси, шеф-редактор газети "24/7", керівник медіаосвітнього центру, соціальний педагог, вчителька історії Запорізької гімназії №19 та експерт цього заходу.


Слухачі кіноклубу уважно переглянули фільм. Адже вони так емоційне обговорювали події цієї стрічки, обмінювались думками про те, що відбувалось у фільмі, як були вимушені діяти силовики, що відчували герої, чому насправді вчить глядача цей фільм.





Під час обговорення виконувались вправи з пошуку асоціацій, здійснювались опитування, розглядалися аналогічні приклади за матеріалами новинних повідомлень українських медіа.


Цікавою частиною заходу була пошукова робота в групах. Працюючи з текстовим файлом, слухачі визначалися з питаннями: як не стати жертвою кіберзлочинів, яка відповідальність чекає на кіберзлочинців, як захистити свій акаунт, що радить робити кіберполіція, як зрозуміти, що гаджет зламано. Учні Запорізької гімназії №19 Аліна Сахнова, Влад Кузнецов, Поліна Кузнєцова, Мартин Адарченко, Станіслав Свіршко, керуючи роботою пошукових груп, чудово впоралися зі всіма завданнями.


Наприкінці заходу учасники кінозустрічі здійснили активну громадську арт-акцію. Вони малювали заклик «СТОП СВАТИНГ!» та показували ці плакати на свої веб-камери. Приємно відзначити, що всі вони підтримали позицію «Я засуджую сватинг та відмовляюсь від протиправних дій у мережі інтернет».


За словами керівника та модератора кіноклубу Docudays UA «ВІСНИК МРІЇ» Андрія Єлькіна, «цей захід був не тільки про кібербезпеку і сватинг, насамперед йшлося про людську гідність, про важливі права людини нової інтернет епохи, про здатність держави створювати гідні умови та надавати належний захист громадянам. Цей показ дозволив замислитися про відповідальність кожного і кожної на шляху розвитку вільного та безпечного інтернету».


Повний відеозвіт заходу можна подивитися на каналі ютубу Андрія Єлькіна «Вісник Мрії» за адресою посилання https://youtu.be/Y7DV_NgNjGo





Нагадуємо, що кіноклуб Docudays UA «ВІСНИК МРІЇ» відкрито 26 січня 2023 року. Цільовою аудиторію кіноклубу є учні, вчителі, батьки учнів Запорізької гімназії №19, а також мешканці мікрорайону Військбуд та прилеглих до нього мікрорайонів міста Запоріжжя. Слухачі кіноклубу можуть отримати Сертифікат учасників, скориставшись google—формою https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdIDHYOo2wnzwPXjYas4HWegBSJjBYMlnMukvnSRvT1qgwolA/viewform.

Максимальна кількість показів, яка запланована у квітні та травні 2023 року, - 4 на місяць.


Додатково! Ісмаель Жоффруа Шандуті народився у Франції 1988 року. Вивчав монтаж у бельгійському INSAS, а також кінорежисуру у Школі мистецтв Святого Луки (Бельгія) та Le Fresnoy (Франція). Ісмаель досліджує кіно поза жанровими обмеженнями. Його Зараз живе і працює в Парижі.


Сайт Docudays UA https://docudays.ua/

Сайт DOCU CLUB https://docuclub.docudays.ua/


Відгуки учасників події:


Ірина Старова: Вперше взяла участь у засіданні кіноклубу документального фільму DOCUDAYS UA, який організовано в гімназії № 19 Єлькіним А.В. за підтримкою адміністрації школи. Андрій В’ячеславович провів величезну підготовчу роботу, яка дозволяє експертові зосередитися саме на спілкуванні з учнями. Дуже приємно здивована якістю підбору фільмів для обговорення, вони підіймають актуальні для молоді та суспільства питання. Формат проведення заходу дозволяє усім бажаючим висловити власну думку та почути думки інших. Очевидно, що нашим учням не вистачає в умовах дистанційного навчання саме живого спілкування, де вони будуть почутими і формат кіноклубу дає можливість дітям з різних класів знайти для себе однодумців. Показово те, що в деяких питаннях саме діти виявилися справжніми експертами, тому спілкування було на користь усім. Дякую за надану можливість долучитися до цікавого та корисного формату роботи з учнями.


Олександр Бачурський (лідер учнівського самоврядування ЗГ №19, президент ДЮЕГО "Республіка Мрія"): Останнє засідання нашого кіноклубу мені сподобалося найбільше з усіх. Цього разу і фільм був довший ніж зазвичай, і обсяги спілкування теж здійнялися догори. Також, багато хто з моїх однокласників, і, звісно, я особисто відзначаю високу якість документальних фільмів і цікавість їх обговорення із запрошеними експертами та іншими учасниками заходу. Окрім цього, дане засідання дало нам змогу поглибити знання про права людини, права дитини та культурну різноманітність, а ще розвивати критичне мислення та активність у вирішенні проблем, що стосуються порушення наших прав. Загалом, зокрема завдяки подібним заходам і виховується майбутнє, європейське суспільство нашої країни!


Анна Ященко: Сватинг – погане явище, тому що невинна людина стає жертвою невідомого користувача інтернету, який залишається непокараним. Я підтримую думку про те, що наша безпека і приватність залежить тільки від нас. Адже якщо ми будемо піклуватися про захист особистих даних, ми також зможемо забезпечити безпеку власного віртуального простору.


Лілія Назаренко: Дуже хотіла б подякувати людям які знімали цей фільм. Після того як ми подивилися його, в нас була дуже цікава робота в групах. Як на мою думку всі групи були великими молодцями. Давали правильні відповіді на запитання. Сьогодні люди спілкувалися більше ніж на інших заходах. Не потрібно забувати й про роботу Андрія В'ячеславовича та Ірини Вікторівни. Без них цей захід був би не такий цікавий. Хотіла би подякувати їм за таке цікаве продовження часу. Я кожного тижня чекаю саме четверга, тому що саме в цей день проходять найбільш веселі та атмосферні заходи. Буду чекати наступного четверга, сподіваюсь що проведу його також змістовно.


Місце для інших відгуків учасників події.

73 просмотра0 комментариев
bottom of page