top of page

Будемо прагнути «нульового впливу»! - учасники кіноклубного обговорення

Обновлено: 16 мая 2023 г.

Як часто ми думаємо, наскільки екологічне наше життя? Скільки сміття утворюємо щодня, щотижня, щомісяця, щороку? Куди воно подорожує? Чи безпечним є транспорт, яким ми користуємось? Як жити, менше споживаючи? Чи завжди фермерські продукти екологічні? «Вуглецевий слід», «нуль відходів», походження електроенергії - актуальні питання сьогодення, які були на порядку денному чергового засідання постійно діючого кіноклубу Docudays UA «Вісник Мрії».


11 травня 2023 до Міжнародного дня захисту клімату та Міжнародного дня сім’ї для учнів 8, 9-тих класів Запорізької гімназії №19 та для гуртківців міського Палацу дитячої та юнацької творчості та Заводського будинку дитячої та юнацької творчості відбувся захід правової просвіти з теми «Громадський активізм та сталий розвиток».


Переглядаючи та обговорюючи американський документальний фільм «Нульовий вплив», учасники дізналися, що саме дозволяє нам впроваджувати це у своєму житті, наскільки важливо пройти цей шлях певного розуміння та нести свою власну практично- просвітницьку місію задля вирішення екологічних проблем. Вони аналізували як споживацькі звички людей впливають на навколишнє середовище, шукали шляхи, як скоротити цей негативний вплив.


- Ми намагалися привернути увагу відвідувачів заходу до свідомого споживання ресурсів, показати, що кожен і кожна може впливати на формування екологічної культури, без якої люди втрачають зв'язок із природою, що перешкоджає приймати правильні природоохоронні рішення, - розповідає Андрій Єлькін, керівник кіноклубу та педагог-організатор Запорізької гімназії №19.


Експерт заходу голова ГО "Інститут екології і краєзнавства "Запорозький край" та лауреат міжнародної премії "Земля жінок" Світлана Корзун відмічає, що нинішній захід дозволив показати, які організації в Україні можуть допомогти ближче познайомитись із філософією «Нуль відходів» та надихнути на вжиття активних кроків на рівні громади для покращення ситуації із відходами.

- Сьогодні важливо шукати нові природні матеріали для упакування, які розкладаються, маємо бачити як такий ресурс не шкодить екосистемам та чому важливо переглянути наші споживацькі звички, - каже вона.


Учасники міркували над питаннями: що вибрати - пластиковий пакет чи багаторазову торбу, воду в пластиковій пляшці чи в скляній, підгузки одноразові чи багаторазові? Чи варто компостувати органіку? Якою повинна бути упаковка в товарів? Якими повинні бути продукти харчування? Чому слід скорочувати кількість автомобілів та користуватися громадським транспортом, надавати перевагу фермерським продуктам? Від чого слід відмовлятися? Чи дорого жити - екологічно?





Дискусія під час конференції орієнтувала слухачів до розуміння самостійних дій, мотивувала на пошук корисної інформації.


- У фільмі багато філософських роздумів. «Нульовий вплив» - це свідоме планування життєдіяльності людини у згоді із природою, усвідомлення необхідності власного служіння, бажання бути корисним іншим, - каже учасник заходу учень 8 класу Станіслав Свіршко.


Світлана Корзун вважає, що в українських реаліях, нажаль, ідеал «нульових відходів» поки ще неможливий, що потрібно ще багато працювати над створенням умов та удосконаленням інфраструктури управління відходами.


- «Нульовий вплив» в ідеалі неможливий. Кожна наша дія як споживача (споживачки) має певні наслідки. Тому і в цьому фільмі, і в інших подібних проєктах ми можемо відслідкувати, що мета - зменшити цей вплив, мінімізувати його, наскільки це можливо. Це важливо усвідомлювати, бо головне для нас - не розчаруватися у філософії «Нульового впливу», - каже експертка.


Проблема відходів, негативного впливу на навколишнє середовище - це проблема, яку слід навчитися вирішувати як на індивідуальному, так і на управлінському рівні, - погоджуються учасники кіноклубної конференції.


- Що потрібно змінити, які закони, які правила на рівні родин або на рівні міста чи держави потребують перегляду? – питають вони. – Адже «Нульовий вплив» як спосіб виживання людей на планеті вимагає усвідомленості від тих, хто приймає політичні рішення, що розвиток - це постійний пошук кращих рішень та усвідомлення, що рішення можна оцінити лише за наслідками, які слід відстежувати та аналізувати.


Змістовною також була й групова робота. Учасники поділилися на дві пошукові групи, які досліджували причини відходів та узагальнювали шляхи рішень.


Перша група. Причини відходів (цитати із виступу Анни Ященко, Аліни Сахнової, Влада Кузнецова, Станіслава Свіршко):


Серед причин накопичення відходів ми розглянули потреби, звички, традиції людей, ідеологію споживання, рекламу, а також культурний рівень населення.


Наприклад, зростання населення та збільшення споживання: Зі збільшенням населення зростає і обсяг споживання товарів та послуг. Більше споживання означає більше упаковок, пластикових виробів та інших матеріалів, які пізніше перетворюються на відходи.


Звертаємо увагу на масове виробництво та споживчу культуру: Сучасна промисловість орієнтована на масове виробництво товарів. Це призводить до великої кількості упаковок та одноразових виробів, які після використання стають відходами. Крім того, споживча культура стимулює людей купувати нові товари та позбавлятися старих, що також сприяє збільшенню відходів.


Також ми відмічаємо відсутність ефективної системи управління відходами: У деяких регіонах відсутня ефективна система збирання, переробки та утилізації відходів. Це може призвести до неправильної утилізації відходів, їх викиду в навколишнє середовище або накопичення на звалищах.


Також наша група звернула увагу на недостатнє використання поновлюваних матеріалів та переробки: Багато матеріалів, таких як пластик, скло та папір, можуть бути перероблені та використані повторно. Однак недостатнє використання поновлюваних матеріалів та недостатнє впровадження технологій переробки призводять до того, що велика кількість матеріалів і надалі перетворюється на відходи.


Багато також джерел щодо зростання індустріалізації та урбанізації: З розвитком промисловості та урбанізації зростає обсяг промислових відходів і сміття, виробленого містами.


Не можна не відмітити швидкий темп розвитку технологій: З розвитком технологій та інновацій продукти стають застарілими швидше. Багато електронні пристрої, такі як мобільні телефони та комп'ютери, мають короткий термін служби та стають відходами після заміни новими моделями. Швидкий оборот товарів призводить до накопичення відходів.


Відмічаємо також розповсюдження пакувальних матеріалів: Продукти, особливо харчові, часто упаковуються у матеріали, які безпосередньо після використання стають відходами. Пластикові контейнери, пакети, плівка та інші пакувальні матеріали роблять значний внесок у загальний обсяг відходів.


Недолік свідомості та небажання змінити звички: Деякі люди не усвідомлюють наслідки своїх дій щодо відходів або просто не надають цьому значення. Вони можуть викидати сміття в невідповідних місцях, не сортувати відходи для переробки або віддавати перевагу зручності одноразових товарів без роздумів про їхнє довкілля.


Недостатнє фінансування та ресурси для утилізації: Переробка та утилізація відходів потребують інвестицій, інфраструктури та технологій. У низці регіонів немає достатнього фінансування та ресурси для створення ефективних систем управління відходами, що призводить до недостатньої переробки та утилізації відходів.


Крім того, наша група звертає увагу на рекламу та споживчі тренди: Реклама та маркетингові стратегії можуть стимулювати споживачів до купівлі нових товарів та утилізації старих, щоб підтримувати модні тенденції. Це призводить до збільшення обсягу відходів.


Робимо висновок: Вирішення проблеми безлічі відходів потребує сукупного зусилля, включаючи прийняття ефективних політик та нормативних актів, підвищення обізнаності та освіти про сталий розвиток.



Друга група. Шляхи рішення (цитати із виступу Юлії Прокопчук, Анни Сурело, Тимура Остапко, Дар’ї Лебединської):


Вважаємо, що, щоб мінімізувати відходи, потрібні зміни у законодавстві, науковому секторі, в освіті та просвіті. Потрібна політична воля.


Важливо практикувати скорочення споживання: Обміркуйте свої покупки та віддавайте перевагу продуктам з меншою кількістю упаковки або без упаковки. Купуйте лише ті товари, які вам дійсно потрібні, та уникайте зайвого витрачання ресурсів.


Також потрібно переходити до відновлюваних та перероблених матеріалів: Шукайте продукти, які виготовлені з відновлюваних матеріалів, таких як біорозкладні або перероблені матеріали. Використовуйте перероблені товари, такі як папір, пластик та метал.


Впевнені, що потрібно повторне використання: Перед викиданням предметів розгляньте можливість їх повторного використання. Передайте непотрібні речі до благодійних організацій, продайте їх, або зробіть щось нове зі старих матеріалів.


Радимо також правильне сортування та переробку відходів: Вивчіть правила сортування відходів у вашому регіоні та дотримуйтесь їх. Окремо збирайте пластик, скло, папір, метали та інші матеріали, що переробляються. Якщо це можливо, беріть участь у програмі переробки відходів.


Сьогодні ми також звернули увагу на компостування органічних відходів: Якщо у вас є можливість, почніть компостувати органічні відходи, такі як харчові залишки та садове сміття. Компост можна використовувати для добрива рослин, що знизить потребу у хімічних добривах.


Також потрібна ефективна система керування відходами: Використовуйте свій голос, щоб підтримати та привернути увагу до покращення системи керування відходами у вашій спільноті чи регіоні. Зацікавтеся програмами переробки та утилізації відходів і дізнайтеся, як ви можете зробити свій внесок.


Ще ми пропонуємо розвивати освіту та поінформованість: Освіта відіграє важливу роль у зміні звичок та поведінки людей. Поширюйте інформацію про проблему відходів, включаючи методи скорочення та переробки. Самостійно інформуйте про можливості.


Ми можемо серед іншого використовувати багаторазові товари: Вважайте за краще багаторазові товари одноразовими. Наприклад, використовуйте багаторазові сумки для покупок замість пластикових пакетів, багаторазові контейнери для зберігання їжі замість плівки або фольги.


Також кожна людина може підтримувати виробників та бренди зі стійкими практиками: Вивчайте та вибирайте товари від виробників та брендів, які активно дбають про довкілля. Це можуть бути компанії, які використовують екологічно чисті матеріали, що впроваджують системи переробки відходів або пропонують програми повернення та повторного використання своїх продуктів.


Не менш важливо підтримувати громадські ініціативи таких організацій як «Інститут краєзнавства та екології «Запорозький край» та «Республіка Мрія»: Приєднуйтесь до місцевих ініціатив та спільнот, які займаються скороченням відходів та екологічними питаннями. Беріть участь у суботниках, локальних заходах з очищення, акціях з переробки та інших подібних ініціатив.


Ми радимо використовувати енергозберігаючі та екологічні технології: Скоротіть споживання енергії та ресурсів, використовуючи енергозберігаючі технології у своєму будинку чи офісі. Використовуйте ефективні системи освітлення, ізоляцію, енергоефективні побутові прилади та інші рішення, які допоможуть знизити негативний вплив на довкілля.


Ми радимо підтримувати законодавчі ініціативи: Будьте в курсі запропонованих законодавчих ініціатив щодо управління відходами та підтримуйте їх. Беріть участь у петиціях або звертайтеся до своїх представників в уряді, щоб підтримати ухвалення законів та політик, що сприяють мінімізації відходів.


Ми радимо українцям розвивати цикл виробництва та споживання: прагнути підтримки моделі "закритого циклу", де відходи одного процесу стають ресурсами для іншого.







Відгуки:


Ірина Старова: Приємно здивував той факт, що чергове засідання кіноклубу розпочалося з перегляду соціальної реклами вже випускників 9 класу проекту "Соляріс". Тема для засідання Кіноклубу Docudays UA «Вісник Мрії», яке відбулося 11.05.2023, відповідає одному з приоритетних напрямків роботи нашої школи протягом вже десятиліть - формування екологічного світогляду, відповідального ставлення учнів до використання природніх ресурсів. Протягом квітня в гімназії відбулися різноманітні заходи традиційного еко-марафону, в якому учні 8-9 класів взяли активну участь. Для обговорення на засіданні було обрано фільм "Нульовий вплив" Лаури Гебберт. В фільмі піднято проблему- наскільки реалістично скоротити відходи без втрати досягнень прогресу в сучасному світі. Ведучому засідання Андрію Вячеславовичу та запрошеному експертові Світлані Анатоліївні вдалося створити атмосферу відвертого спілкування усіх учасників засідання на рівних. Протягом засідання учні були залучені не тільки до обговорення стиля життя Коліна, а і до аналізу власного досвіду з екологічного використання природніх ресурсів. Головним стало питання реальності або утопічністі зведення окремою людиною чи родиною відходів до нуля. Ця проблема саме в Україні стоїть дуже гостро, оскільки в країні досі не здійснюється сортування сміття населенням, існують величезні сміттезвалища та не побудовано заводи з переробки вторинної сировини. Наприкінці засідання учасники кіноклубу отримали кнокретні поради щодо більш раціонального використання ресурсів. Маленькі кроки до великої мети важливіше великої бездіяльності.


Дар’я Лебединська: Наші кіноклубні заходи завжди дуже добре організовані. Спілкування з різними фахівцями, підготовка різних матеріалів – це найкращий спосіб розібратися у темі. Ми обговорювали і обмірковували думки учнів, які виникли при перегляді фільму, а потім всі разом підсумували результат роботи. У майбутньому всі ці організаційні моменти обов'язково стануть у нагоді. Ще раз дякую за проведення такої цікавої конференції!




Відеозвіт заходу можна дивитися на каналі Андрія Єлькіна «Вісник Мрії» за адресою посилання: https://youtu.be/sjqEEn97kTQ






Додатково!


«Нульовий вплив» - це фільм із серії реаліті шоу про рік життя Коліна Бівена (відомий письменник, блогер, тренер) з дружиною Мішель (успішна жуналістка-розслідувачка) та донькою Ізабель у межах проєкту «нуль відходів».


Лора Ґебберт - режисерка, яка разом з продюсером Еден Вурмфельд тривалий час співпрацюють у створенні розважальних проєктів із соціальним значенням. Вони є випускниками Школи кіно і телебачення. Вибрана фільмографія: Цілителі з Парнасу-400 (1997), Історія із Сансет (2003), Місто золота (2015). Студія Джастіна Шайна займається виробництвом документальних фільмів, у центрі яких - особистісні історії, які вивчають культурні та суспільні проблеми. Заснована випускниками Стенфорда у 1998 році, студія створила відзначені нагородами фільми від концепції до трансляції на телебаченні, для освітніх і корпоративних спільнот.


Світлана Корзун - голова ГО "Інститут екології і краєзнавства "Запорозький край", лауреат міжнародної премії "Земля жінок", володарка сертифікату програми стажування у США «Громадські зв'язки» з теми «Державна політика щодо переробки відходів» за підтримки USAID, World Learning, World Affairs Council of Kentucky/Southern Indiana, PH International



Небезпека грінвошингу. Подумайте та пригадайте ситуації грінвошингу у вашому житті. Чи будете тепер свідоміше робити вибір продукції, способу подорожувати? Чи зрозумілішими стали дії екоактивістів та бізнесу? Сайт Запорізької гімназії №19 з цієї теми: https://vestnikm.wixsite.com/tec2015


Презентація «Поради як зробити своє життя більш дружнім до планети» - https://4af7cfb7-b054-4e9c-8222-702604326338.usrfiles.com/ugd/4af7cf_94bf2173ef154a549f5ca96d374947b1.pdf


Вирощуємо майбутнє. Навчальний курс.



Важливі поняття:


ВІДХОДИ - будь-які речовини, матеріали і предмети, що утворилися у процесі виробництва чи споживання, а також товари (продукція), що повністю або частково втратили свої споживчі властивості і не мають подальшого використання за місцем їх утворення чи виявлення і від яких їх власник позбувається, має намір або повинен позбутися шляхом утилізації чи видалення;


НЕБЕЗПЕЧНІ ВІДХОДИ - відходи, що мають такі фізичні, хімічні, біологічні чи інші небезпечні властивості, які створюють або можуть створити значну небезпеку для навколишнього природного середовища і здоров'я людини та які потребують спеціальних методів і засобів поводження з ними;


ВИРОБНИК ВІДХОДІВ - фізична або юридична особа, діяльність якої призводить до утворення відходів;


Важливі посилання:


Сайт Docudays UA https://docudays.ua/


30 просмотров0 комментариев
bottom of page