top of page

Як протидіяти цькуванню, з'ясовували учні Запорізької гімназії №19 під час кіноклубної зустрічі

9 лютого, у четвер, в рамках плану дій постійно діючого Кіноклубу Docudays UA «Вісник Мрії» на платформі zoom для учнів Запорізької гімназії №19 відбувся показ швейцарсько-французького короткометражного документального біографічного фільму Урсули Маєр «КЕЙСІ МОТТЕ КЛЯЙН: НАРОДЖЕННЯ АКТОРА»


Епіграфом зустрічі з назвою «ВІДКРИТІ СЕРЦЯ ПРОТИДІЮТЬ ЦЬКУВАННЮ» був обраний афоризм офіційного автора ДЮЕГО «Республіка Мрія» американського письменника Рефата Шакір-Алієва: «Немає співчуття без уяви; щоб співчувати, треба уявити себе на місці страдника».




Переглядаючи фільм, учні побачили перші кроки в акторській кар'єрі Кейсі Моттета Кляйна, але головною сюжетною лінією, яку помітили всі, було те, як працював Кейсі на знімальному майданчику – як він намагався відчути себе дитиною, яка страждає від насилля у сім’ї, щоб правдиво перенести цей образ у площину кінематографічного твору.


Під час обговорення учасники з’ясовували, чому право дитини на особисту недоторканність важливо; працювали з Конвенцією про права дитини, висловлювали та аргументували свої думки, спираючись на статті цього документу.


За словами керівника та модератора кіноклубу Андрія Єлькіна, завдання нинішнього засідання кіноклубу - навчитися аналізувати документальні фільми про права людини, зіставляючи свої враження з ідеями і задумом режисера; замислюватися над шляхами формування непримиримої позиції по відношенню до порушення прав дитини на соціальне та фізичне благополуччя; працювати разом, розвиваючи комунікативні здібності; застосовувати мистецтво дискусії, захищаючи свою точку зору.


Були розглянуті причини та наслідки цькування. За допомогою цікавих вправ учні конструювали портрет агресора, намагалися зрозуміти, чому ці якості можуть проявлятися в людині.


Психолог гімназії Зінаїда Болкова звернула увагу на проблеми, які виявлені в результаті опитування учнів ЗГ №19 та розповіла про нові тренди в системі освіти України, що стосуються протидії цькуванню. Вона зауважила, що в освітньому закладі проводиться системна робота з профілактики булінгу, завдяки багаточисельним заходам учні гімназії обізнані з питань, як діяти у випадку порушення їхніх прав та куди звертатися.


За словами психолога, «головне – не припиняти діяти, бути разом, допомагати один одному, пам’ятати, що поруч завжди є дорослі, котрі готові надати підтримку та припинити деструктивну поведінку».


Протягом зустрічі поставали питання: Чи може кінематограф привертати увагу глядачів до проблеми булінгу? Яка роль відводиться сценаристам, режисеру, акторам? Які методи застосовував Кейсі Мотте Кляйн, щоб впоратися з роллю? Чи можна розглядати акторську діяльність як приклад формування небайдужого ставлення до явища цькування? Яка головна цінність цього фільму? Що найбільш важливого сказав нам режисер?





Відповідаючи на питання «Що може зробити кожна людина та що ми можемо зробити разом?», президент учнівського самоврядування гімназії Олександр Бачурський запропонував програму активних дій, яку підтримали всі учасники.


Він запропонував провести конкурс будь-яких творчих робіт на цю тему (таких як, наприклад, листівки, власні гасла, відеоролики, фотоповідомлення, тематичні плакати, висловлення, письмові або усні роботи тощо). Також він запропонував провести тематичні класні години з учнями у головній ролі, з можливістю для них висказати те, за що вони турбуються та чого жадають, різноманітні вікторини, анонімні опитування в онлайн-форматі або у Google-формі.


Учасники підтримали ідею створити службу захисту прав дитини з числа учнів 8-9 класів та зібрати пропозиції представників президентської ради та парламенту гімназії, що потрібно зробити, щоб унеможливити насильство під час освітнього процесу, в сім'ї та будь-де.


На завершення заходу учасники зробили висновок про те, що для захисту прав дитини ми повинні бути небайдужими, але небайдужість, як правило, є результатом життєвого досвіду як у випадку з Кейсі Мотте Кляйном, який вживався в роль свого героя. Саме тому будь-які можливості, будь-які виклики та загрози потрібно сприймати мужньо та із вдячністю.


Повний відео-звіт заходу можна переглянути за адресою посилання:





ВІДГУКИ


На заході були присутніми діти з сімей внутрішньо переміщених осіб. Для них питання порушення прав дитини є найбільш чутливими. Учениця 9-Б класу Лілія Назаренко надіслала свій відгук про захід: «Я вперше відвідувала такий захід. Мені було занадто цікаво пізнавати щось нове. Сподобалося те що всі люди були щирі, відкриті. Висловлювали свою думку, задавали цікаві питання. На які ми разом потім шукали відповідь. Я здобула багато нового для себе. Дуже сподобалась та дружня атмосфера. Ми дивились дуже цікавий фільм. Але було жалісно дивитись на того бідного хлопчика, якого хотіли вигнати з дому. Сподобалося як актор перевтілився в героя, як він передавав емоції. Його майстерна гра. Мені на його місці було би дуже складно. Фільм був дуже цікавий, повчального характеру. Хочеться поставити на повтор і дивитись багато разів. Настільки він душевний, мені сразу згадався наш захід. А від майстерної гри актора хочеться плескати в долоні. Я хочу подякувати Андрію В'ячеславовичу та Болковій Зинаіді за такий чудовий захід, за інформацію яку вони нам розповіли. Дуже вдячна їм за працю»


Юлія Прокопчук (9-Б клас): Захід був повчальний, Тести були цікаві, а відео вийшло зворушливим і психологічним. Дякую за захід!


Дар’я Лебединська (9-А клас): Дякую вчителям, які організували для нас цей захід. Було дуже пізнавально, особливо цікавим був фільм "КЕЙСИ МОТТЕ КЛЯЙН: НАРОДЖЕННЯ АКТОРА". Я спромоглася подивитися на акторську гру зовсім з іншого боку, щоб показати те, що відчуває герой, потрібно стати цим героєм. Не кожен може відчути чуже життя та показати його на камері. Після перегляду цього фільму виникло питання: "Як правильно вчинити, якщо став свідком домашнього насильства?"

Відповідь дуже проста: бути не байдужими і не боятися зробити перший крок для надання допомоги. Я дізналася багато нового про булінг та акторську гру і вважаю, що таких заходів має бути більше, вони допомагають підготувати учнів до реалій життя


60 просмотров0 комментариев
bottom of page