top of page

У Запорізькій гімназії №19 відбулися численні заходи у рамках акції "16 днів проти насильства"

Обновлено: 14 дек. 2022 г.

Щорічно з 25 листопада по 10 грудня з метою привернення уваги до проблем подолання насильства в сім’ях, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок Запорізька гімназія №19 приєднується до Всеукраїнської кампанії «16 днів проти насильства».


В освітньому закладі проведено тематичні уроки, лекції, виховні години, виставки, своєрідні круглі столи для обговорень та інші заходи. Інформація про активності традиційно розміщується на сайтах гімназії та у соціальних мережах.


Онлайн-радіо «Республіка Мрія» Запорізької гімназії №19 також готує свої тематичні передачі. Цього року відбувся етер під назвою «Час припинити насилля».


«Дякуємо, дуже інформативно, зворушлива тема...сумно від того, що на теперішній час так актуально. Цікаво було "вживу" почути улюблених вчителів. Музичне оформлення бездоганне! – прокоментувала радіо-передачу у Фейсбуці Оксана Бачурська.


З учнями 5-9 класів практичним психологом Болковою З.В. проведені заняття на теми :

«Мій улюблений світ без насильства» -5 кл.

«Поняття та сутність насильства»,-6 кл.

«Будуємо рівноправні стосунки»,- 7 кл.

«Як не стати жертвою насильства » - 8 кл.

«Зупинемо булінг разом» - 9 кл.


«Метою цих заходів є профілактика жорстокої поведінки, бездоглядності, безпритульності дітей, непорозуміння в сім'ї; в шкільному середовищі, - розповідає практичний психолог. – Наше завдання – навчити дітей розрізняти види насильства та розробити відповідну стратегію поведінки у ситуаціях ризику, аргументувати свої дії з попередження насильства на основі власної відповідальності, ми робимо все можливе заради захисту прав дітей».


Проведені заняття спонукали дітей до аналізу власних дій, вчинків, переосмислення цінностей, сприяли вихованню в учнів людяності, відповідальності, любові до ближнього, поваги до гідності іншої людини, свідомого ставлення до своїх прав та обов’язків, - розповіла Зінаїда Василівна.






Також в Запорізькій гімназії №19 було реалізовано колективний творчий проєкт учнів 2-5 класів «Світ без насильства очима дітей». Школярі працювали над створенням малюнків "Дитина у країні добра" . У своїх роботах учні втілювали уявлення про щасливу дитину, якій нічого не загрожує, яка зростає в атмосфері доброти, поважає інших людей. Керівник проєкту Олена Миколаївна Кокоріна пропонує переглянути результати цієї кропіткої роботи.



У 2-Б класі також відбувся онлайн-захід, присвячений Всеукраїнській акції "16 днів проти насильства". Виховна година на тему: " Я маю право жити без насильства" Подорож в країну Доброти. Особливо учням сподобалося брати участь у фоточеленджі Запорізької гімназії №19 "Ми проти насильства!" Ця активність здійснена, щоб сказати всім дорослим: Подолати насильство можливо! Наш світ заслуговує на те, щоб бути радісним, щасливим і безконфліктним! Класний керівник 2-Б Любов Андріївна Тараненко провела дуже змістовну класну годину!





У 2-А класі Запорізької гімназії №19 в рамках колективної творчої справи (КТС) "16 днів проти насильства" відбулася година спілкування "Дитинство проти насильства!", під час якої діти дізналися, що таке насильство, яким воно буває, як може проявлятися. Класний керівник Ольга Володимирівна Андрійчишена пояснила дітям, які знаменні дати входять у ці 16 днів та чому важливо звертати на них увагу. Діти з задоволенням взяли участь у загальношкільному фоточеленджі "Ми - проти насильства".





Учні 7-Б класу активно брали участь в анонімному опитуванні, яке підготувала психологічна служба. Найбільш сміливі взяли участь у челенджі з намальованими плакатами.


Про це розповіла класний керівник 7-Б класу Ірина Вікторівна Старова.

.

29 листопада в класі було проведено виховну годину з елементами тренінгу «Мій улюблений світ – світ без насильства!».


Учениця 7-б класу Юхно Ярослава взяла участь у запису тематичної радіопрограми, а Риндя Євген допоміг з музичним оформленням аудіо матеріалу.


Марина Ляхович, учениця 7-Б класу, поділилася своїми враженнями: «На класній годині я дізналася багато нового про насильство. Класна година пройшла досить цікаво та пізнавально. Як на мене, тема дуже важлива, особливо про особистий простір. Також, завдяки завданням, урок став набагато цікавішим за звичайні лекції».





В 5-6 класах діти вже познайомились з передумовами та чинниками виникнення насильства, різними його формами та наслідками, тому впевнено виконували запропоновані завдання. У цьому році увага була приділена темі особистого простору та рівням особистих кордонів. Також дітям нагадали про те, куди та як можна звертатися у випадку зіткнення з даною проблемою.


У 8-Б класі була проведена виховна година «Людина починається з добра». За словами класного керівника Бей В.І, «мета заходу: допомогти учням зрозуміти, що означає бути добрим та творити добро; розвивати в дітях бажання творити добро; формувати в учнів риси людяності, милосердя, співчуття, здатності допомагати тим, хто потребує уваги та допомоги».


Діти до заходу шукали вірші про доброту та з задоволенням їх декламували. Всім сподобався вірш О. Довгого:


Не говори про доброту

Коли ти нею сам не сяєш

Коли у радощах витаєш.

Забувши про чужу біду.

Бо доброта не тільки те,

Що обіймає тепле слово

В цім почутті така основа,

Яка з глибин душі росте.

Коли її не маєш ти

То раниш людяне в людині,

Немає вищої святині.

Ніж чисте сяйво доброти.





Не лишилися осторонь і учні 9-А класу ЗГ№19. Під час години спілкування діти розглядали види насильства, основні причини насилля, отримали корисні поради як уникнути насилля та номери гарячих ліній. Батьки отримали пам’ятки «Протидія насильству».





В 7-А класі були проведені години спілкування на теми: «Що таке насилля? Його форми. Як себе захистити?», «СНІД – загроза людства!», «Насильству – СТОП!». Учні з зацікавленістю розглядали онлайн-презентацію «Як не стати жертвою насильства».


За словами класного керівника Наталі Сарнацької, проведені заходи стали приводом для аналізу власних дій та вчинків, сприяли вихованню людяності, відповідальності, поваги до гідності іншої людини.


Під час тематичних заходів семикласники висловлювали свої думки та демонстрували готовність долати негативні прояви:


«Насильство ніколи не вирішує конфлікти, завжди можна домовитись», - Миронова Марія, «Ніколи не треба мовчати та терпіти приниження, це призводить до страждань людини» - Охотін Іван.


Не оминули обговорення питань протидії насильства й учні 8-В класу. Медіаосвітній центр класу активно висвітлював події з 25.11. по 10.12. в спільноті батьків та дітей у вайбері.


Розповідає класний керівник 8-В Валентина Єременко:


«Усно на онлайн-конференції обговорили трохи згодом. Насилля, види насилля, правила поведінки в конфліктних ситуаціях - ці питання для підлітків не є новими, а от як запобігти насиллю і протистояти злу? Обмірковуючи це, прийшли висновку, що антиподом насильства та жорстокого ставлення є добро, толерантність та милосердя. Прийнято рішення проявити добро і віддати частинку тепла тим, хто зараз цього потребує».


За словами класного керівника, велику увагу учні класу приділили підтримці героїв ЗСУ, які саме зараз захищають Україну та намагаються припинити насильство на її території:


«За три дня спільно з колективом 8-А класу ми зібрали посилку на фронт для наших героїв ЗСУ. Листівки з побажаннями, малюнки, обереги, солодощі, окопні свічки своїми руками, ліки тощо - передали воїнам. Також свої міркування на теми: "Добро і зло", "Що таке насилля? Як його уникнути?" учнів передали у творах», - розповіла Валентина Володимирівна. .


«Насилля - руйнує наше суспільство, тягне за собою багато наслідків» - думка з твору Сапи Анжеліни.


«Усі скоєні нами вчинки, незалежно від того злі вони чи добрі, завжди повертаються до нас, та ще й з надбавкою», - Бачурський Сашко.


«Чому в нашому світі є місце злу? На мою думку, прогалини у вихованні з дитинства, якщо дитина виростає в сім'ї, де є насилля і зло, вона може перейняти таку поведінку», - Свіршко Стас.





У 4-А класі також відбулась виховна година "Ми проти насильства"


Дитячі очі чисті, щирі

В них видно наміри й думки.

Вони хоч чорні, сині, сірі

Бувають радісні й сумні.





«Як сумно, що в 21 столітті ми маємо піднімати такі питання не лише з дорослими, а й з дітьми. Питання жорстокого поводження між людьми виявляється питання вічне? Здавалося б, з покращенням життєвих умов люди повинні стати добрішими. На жаль, виходить все навпаки. Чому часто батьки піднімають руку на свою дитину, чоловіки на дружин? Мабуть, тому і повторюється історія, бо насильство в родині – негідний приклад для дитини, - ділиться своїми міркуваннями класний керівник 6-Б класу Тетяна Харенко, та саме про це йшла мова на виховній годині цього класу.


Обговорювали ситуації, в якій може опинитися людина, і як вийти з неї неушкодженою. А для цього ознайомилися із порадами, які можуть допомогти в скрутній ситуації, - продовжує розповідати Тетяна Іванівна.


Сахнови Маша і Соня, учениці 6-Б класу, підібрали поради, які допоможуть уникнути насильства, та як діяти людині, якщо це все ж сталося. Ось кілька з цих порад:


• Перш за все самим намагатися зберігати спокій, говорити з кривдником, не підвищуючи голосу.

• Тримати під рукою номери телефонів поліції та інших установ, до яких можна звернутися за допомогою: управління соціального захисту населення; служби у справах дітей; центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді тощо.

І головне, не можна закривати очі на факти учинення домашнього насильства, навіть якщо вам страшно або соромно кудись звертатись. Сама собою проблема не вирішиться.


Папенко Настя зачитала слова Ліни Костенко:


І в житті, як на полі мінному,

я просила в цьому сторіччі

хоч би той магазинний мінімум:

– Люди, будьте взаємно ввічливі! –

і якби на те моя воля,

написала б я скрізь курсивами:

– Так багато на світі горя,

люди, будьте взаємно красивими!


Бо й справді, дуже часто насильство породжується грубістю і хамством. Тож будьмо взаємно красивими!





В свою чергу в 6-А класі відбулась класна година «Я маю право жити без насильства». Учні класу готувалися до заходу, малюючи тематичні рисунки.





Учні 9-Б класу також взяли участь в акції. Розповідає класний керівник Лавринович І.Ю.:


«Була проведена тематична година «Вчимося протидіяти насиллю», під час якої спочатку провели бесіду «Види насильства та шляхи протидії». Потім був перегляд відео "Синя стрічка листопада" з подальшим його обговоренням. Усі разом дійшли висновку, що насильство не можна замовчувати, потрібно обов'язково звертатися за допомогою та її отримувати».


«Під час війни ми бачимо дуже багато людських страждань і болю, але домашнє насильство немає виправдань при будь-яких обставинах», - висловила свою думку Юлія Прокопчук, учениця 9-Б та віце-президент учнівського самоврядування гімназії.


Артем Єлгазін вважає, що «потрібно розуміти, що будь-яке насильство можна зупинити, якщо з ним боротися».





Про участь в акції розповідає класний керівник 8-А класу Тетяна Калошина:


«У всі часи на землі було насилля між людьми, між народами, світами. Люди намагалися щось довести один одному. Хтось боровся за владу, гроші та територію, інші за прихильність інших та кращого життя. Але люди також поділялися на Людей і Нелюдей. На нашій Землі, на рідній Ненькі немає здорового місця, якого б не торкнулася ця проклятуща війна. Страждають всі: від малого до старого, від травинки до тваринки. Але ця війна нас і об'єднала до спільного діла і не важливо з якого ти класу».


Тетяна Миколаївна проінформувала про підготовку посилки для захисників, про намагання учнів, батьків та вчителів зробити щось від себе, щоб підтримати наших Героїв:


«Ми вирішили з дітьми подарувати частинку своєї душі тим, кому зараз несолодко, тим, хто під справжнім насиллям зараз, Нашим Незламним Воїнам. Об'єднавшись з учнями та класним керівником 8-В класу приготували невеличку посилку нашим Захисникам та Захисницям. Одним з подарунків був символ та оберіг нашої Республіки Мрія - наш галстук з побажаннями від наших учнів. Маша розтопила свої ароматні свічки та зробила окопні, Микита набив горіхів та додав до них мед та імбир і отримали вітамінну бомбу, інші спекли смаколиків, намалювали і зробили подаруночки від усього серця. Дорослі також долучилися поклавши щось своє».


«Чи зможемо ми собі допомогти у важку годину?» - спитала класний керівник своїх учнів, та вони в один голос відповіли, не задумуючись: «Гуртом і батька легше бити», «Хто як не ми!» І без вагань!


«Мета заходів була досягнута, бо поглянувши в очі дітей, ти розумієш, що ми- вистоюємо та переможемо, бо МИ - РАЗОМ! І жити ми будемо в країні, де не буде Насилля!!!» - підкреслила Тетяна Миколаївна.



Учні 5- А класу на класній годині «Толерантність – це мистецтво співжиття» розбиралися, яка вона толерантна людина, які риси характеру їй притаманні, навіщо в світі потрібна толерантність? Учні дійшли висновку, що ця риса є дуже важливою для кожного з нас. Вона допомагає товаришувати з різними людьми, порозумітися з іншими, не витрачати сили на конфлікти.


Діти напрацювали кроки, які потрібно пройти, щоб стати дійсно толерантною людиною:

Крок 1. Бути готовими до того, що всі люди різні – не кращі й гірші, а просто різні. Навчитися сприймати людей такими, якими вони є, не намагаючись змінити в них те, що нам не подобається.

Крок 2. Цінувати в кожній людині особистість і поважати її думки, почуття, переконання, незалежно від того, чи збігаються вони з нашими.

Крок 3. Зберігати «власне обличчя», і за будь-яких обставин залишатися собою.


Учні прийшли до висновку, що толерантність – шлях до миру і злагоди у світі.


1 грудня, в Всесвітній день боротьби зі СНІДом, учні 5 - А класу ознайомилися із ознаками цієї хвороби, шляхами зараження та профілактикою. Мета проведення цього Дня – закликати об’єднати зусилля людей з усього світу для підвищення інформованості про проблему ВІЛ/СНІДу та демонстрація міжнародної солідарності перед пандемією, а також як день пам’яті жертв цього захворювання.


На класній годині "Дитинство проти насильства" учні 5-А дізналися, що насильство – це фізичне, психологічне, сексуальне та економічне приниження, залякування, утиски з метою здійснення постійного контролю однієї людини над іншою. П’ятикласники передивилися та проаналізували відео матеріали з даної тематики, обговорили правила поведінки в конфліктних ситуаціях, куди звертатися в разі потреби за допомогою.





Нагадуємо, що період кампанії охоплює наступні важливі дати:


25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок;

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом;

2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством;

3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;

5 грудня – Міжнародний день волонтера;

6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі;

10 грудня – Міжнародний день прав людини.


86 просмотров0 комментариев
bottom of page