top of page

Проведено онлайн-опитування громади м. Запоріжжя про рівень обізнаності з питань органічного спожива

В рамках щорічної інформаційно-просвітницької кампанії «Тиждень екологічного споживача: Живи органічно!» за підтримки Шведського товариства охорони природи» та МЕГО «МАМА-86-Запоріжжя» зусиллями вчителів та учнів Запорізького НВК №19 проведено онлайн-опитування громади м. Запоріжжя про рівень обізнаності з питань органічного споживання.


Органічне споживання – це частина культури сталого споживання, при якому людина отримує користь для свого здоров’я та при цьому не шкодить навколишньому середовищу.


Щоб дізнатися наскільки запоріжці знають, що таке «органічні продукти», як їх відрізняти на полицях магазинів, розуміються зі впливом цих продуктів на організм людини та навколишнє середовище, команда МЕГО «МАМА-86-Запоріжжя» розробила анкету з 20 питань. Анкета поширювалась через цільові групи у соціальних мережах «Вконтакті», «Фейсбук». Оцінка достовірності результатів дослідження здійснювалася з використанням загальноприйнятих методів статистичної обробки.


В опитуванні прийняли участь 102 респондентів різного віку: від учнів до людей похилого віку. Найбільш активною традиційно була молодь, віком до 20 років – 42,2 %. Важливо відмітити активність ще однієї вікової групи респондентів від 41до 55 років – 27,5%, що свідчить про небайдужість щодо питання органічного споживання зрілого населення Запоріжжя.


На наші питання відповідали як жінки (63,7%), так і чоловіки (36,3%).


Нас цікавило зі скількох членів складається родина, щоб розуміти кількість людей, що споживає чи не споживає органічні продукти. Виявилось, що найчастіше родина складається з трьох осіб (37,3%), трохи менше – 28,4% з чотирьох членів.


В анкеті було питання про рівень освіти опитаних. Найбільше респондентів ще вчяться – це студенти (30,4%) та учні (15,7%), також 20,6% вказали, що мають вищу освіту.


На питання про те, де вони дізналися про органічні продукти, більшість відповіло, що в своєму навчальному закладі (30,4%) та в соціальних мережах – 16,7%. Основним джерелом інформації про органічні продукти є мережа Інтернет, навчальний заклад, екологічні громадські організації.


Як стало відомо з опитування, майже кожен другий респондент вибирає продукти, які корисні для здоров’я (49%), але 28,4% опитаних при виборі продуктів керуються ціною. І через масове здороження продуктів харчування можна зі впевненістю казати, що більшість вибирає найдешевше, яке містить багато хімічних домішок.


Громада Запоріжжя знайома з поняттям «органічні продукти». Про це свідчить високий відсоток опитаних – 83,3%, але з наступного питання стає зрозумілим, що насправді правильне розуміння є тільки у 16,7 % з тих, хто відповів «так». Це свідчить про те, що населення помилкове вважає органічною продукцію ту, де є надпис «Без ГМО» та ту, яка вирощена на власних ділянках без застосування хімічних речовин.


На питання «Чи вживаєте Ви органічну продукцію?» більшість відповіла позитивно – 70,6%, але нерегулярно. Про це свідчать відповіді на наступне запитання нашої анкети. Найбільше респондентів тільки іноді вживають таку продукцію –32,9%, а щоденно – 17,7%.


Запоріжці найбільш хотіли б купувати органічну молочну продукцію і овочі і фрукти – по 29,4% відповідно. Перевагу м’ясній продукції надали 24,5% опитаних.


З майже 30% респондентів, що не вживають органічну продукцію, більшість відповіла, що не довіряє сертифікату, а також вони не знають як розрізняти органічну продукцію, де її можна купити, а також що вона має високу ціну.


На питання обізнаності в маркуванні, більшість вказала, що знає як маркується органічна продукція – 44,1%, але 36,3% респондентів невпевнені в своїх знаннях.


На варіант правильного логотипу (варіант 2) вказали 49% з опитаних, це свідчить, що майже половина анкетованих знайома з найбільш популярним логотипом – євролистком.


Більшість з анкетованих осіб знає, де в нашому місті можна купити органічну продукцію – 47,1%.


Але існує проблема з асортиментом такої продукції в магазинах біля дому. Опитані вказали, що незадовільно представлені органічні продукти в магазинах поблизу помешкання – 54,9%.

В минулорічних наших дослідженнях ми вказували, що найчастіше ця продукція широко представлена в спеціалізованих крамницях або в великих супермаркетах на окремих полицях. Якщо проаналізувати поведінку споживача, то він купує продукцію або по дорозі на роботу, або по дорозі додому, тому основні товари для харчування повинні бути і в маленьких крамничках. А в деяких мікрорайонах міста такого товару зовсім немає.


Більшість опитаних знають, що органічна продукція позитивно вливає на здоров’я людини – 80,4%. Жодний респондент не обрав відповідь «ні». Це свідчить про те, що люди знають про користь такої продукції для людини, особливо маленьких дітей.


На питання про вплив органічного виробництва на навколишнє природне середовище позитивну відповідь надали 73,5% опитаних. Це означає, що майже кожен третій розуміє, що виробництво органічної продукції не шкодить навколишньому середовищу, тому що при цьому не використовуються шкідливі хімічні пестициди.


Знання про органічні продукти і вміння їх розрізняти серед інших дуже важливі для населення міста Запоріжжя, оскільки якість життя і рівень здоров’я мешканців нашого промислового регіону потребує поліпшення. Тому вибір якісних продуктів харчування, які приносять користь нашому організму і при цьому не руйнують екосистему рідного краю, постає актуальним питанням для всіх вікових категорій населення, але особливо для дітей, як найбільш вразливої категорії.


Лілія Кожокар,

Координатор соціологічного дослідження

МЕГО «Мама-86-Запоріжжя»






















Інформер
НОВИНИ
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page