top of page

Стала Економіка Органічного Виробництва

Роман Макухін, експерт з органічного аграрного виробництва, makukhin@gmail.com

Органічна продукція не дорожча за визначенням! Якщо розібратись в економіці органічного виробництва по суті, випливає, що вартість продуктів, вирощених в органічний спосіб не несе таких суттєвих складових, як хімічні пестициди та синтетичні мінеральні добрива, на виробництво яких йдуть мільярди тон нафти та кубів природного газу! Нафти та газу, що не є вічними на нашій планеті, і ціна на які постійно зростає!

Міф про те, що сучасне сільське господарство не є можливим без хімії вже коштує нам майже 500 мільярдів доларів щорічно лише у вигляді сільськогосподарських субсидій! Половину цієї суми вистачило б на те, щоб нагодувати майже мільярд людей – всіх тих, що, за даними ООН, голодують сьогодні на нашій планеті!

Нам кажуть, що аграрні субсидії допомагають фермерам бути більш конкурентноспроможними, а споживачам – мати достатньо харчування за доступними цінами! В результаті, сьогодні на планеті виробляється вдвічі більше аграрної продукції, аніж може бути фізично спожито населенням планети, а більш ніж 40% харчової продукції в розвинутих країнах викидається на смітник!

Аграрні субсидії і дійсно суттєво зменшують видатки виробників на агрохімію (пестициди та мінеральні добрива), складова яких у собівартості аграрної продукції часто складає більш ніж 50%!

Тому, більш "дешеві" неорганічні овочі, хліб, олія, молоко та м'ясо в усьому світі стають дешевшими не через магічність сучасних технологій, що мали б для того перевершити саму Природу, а саме через сотні мільярдів доларів субсидій на агрохімію з кишень споживачів у вигляді податків!

Біля 2х мільярдів доларів таких дотацій щорічно виймається сукупно з кишень українських платників податків! Щорічно, українські аграрії витрачають до 20 мільярдів гривень на мінеральні добрива. Ще 10 млрд грн -- на пестициди! Частина цих видатків повертає держава Україна, не запитуючи своїх громадян, чи згодні вони оплачувати забруднення українських земель та водоймищ, отруєння себе та своїх дітей!

Крім сплати наших податків, що їх витрачають на виробництво харчування, яке нам шкодить, ми шукаємо сумлінних докторів, щоб заплатити їм за ефективне лікування, замість того, щоб заплатити сумлінним органічним фермерам за їжу, яка не викликає тих проблем зі здоров’ям!

Використання агрохімії є системним явищем в неорганічному виробництві, яке досі домінує в Україні та світі, не зважаючи на давно доведені екологічні ризики, знищенні мільйони гектарів колись родючих земель та негативні наслідки на здоров'я як споживачів, так і фермерів, що вирощують продукцію із застосуванням агрохімії. Факти трагічних наслідків інтенсивного неорганічного сільського господарства щорічно публікує ООН, а саме -- Організація з харчування та сільського господарства (FAO, www.fao.org).

Доведеним є і факт тотальної залежності неорганічного сільськогосподарського виробництва від вичерпних енергоносіїв, з яких і за допомогою яких виробляється абсолютно вся сучасна агрохімія.

До десяти калорій вичерпних енергоресурсів йде на виробництво лише однієї (!!!) калорії їжі в умовах сучасного неорганічного аграрного виробництва!

Чи може таке енергетично неефективне виробництво бути дешевшим?

Чи варто нам з вами сплачувати мільярди доларів щороку за те, щоб забруднювали довкілля і виробництвом, і застосуванням агрохімії? Щоб дедалі частіше хворіти? Та щоб дуже швидко вичерпати нафту та природний газ на цій планеті?

Майже 200 органічних господарств в Україні доводять, що альтернатива існує на практиці!

Споживач має знати правду про «дешеву їжу» за власні податки та мати право вибору!

За матеріалами банку даних ВЕГО "МАМА-86"

Інформер
НОВИНИ
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page