top of page

Короткий звіт про проведення ТЕС-2016 наданий у вільний доступ


Проект: Тиждень екологічного споживача в Запорізькому регіоні

Організація: Міська екологічна громадська організація «Мама-86-Запоріжжя»

Термін виконання діяльності: вересень – жовтень (основні події 3-9 жовтня)

Дата подання звіту: 30 жовтня 2016

Дата: 3 жовтня – Відкриття виставки плакатів – малюнків Обласного конкурсу.

7 жовтня 2016 року – нагородження переможців Обласного конкурсу

Назва заходу: Обласний конкурс плакатів-малюнків для школярів «Живи органічно»

Короткий опис заходу:

3 жовтня 2016 року, в перший день інформаційно-просвітницької кампанії, на території асоційованого члена мережі ВЕГО «МАМА-86», ДЮЕГО «Республіка Мрія» Запорізького НВК №19 (м. Запоріжжя, вул. Військбуд, 13) відкрилася мобільна виставка творчих робіт учнів шкіл Запорізької області. У своїх роботах автори трьох вікових груп пропагували ідеї органічного виробництва харчових продуктів та закликали оволодівати навичками органічного споживання.

Велику роль у підготовці учасників до Обласного конкурсу зіграли педагоги. Саме вони роз'яснювали школярам, які цілі на національному та регіональному рівні необхідно досягти в ході Тижня екологічного споживача. Слоган «Живи органічно», запропонований ВЕГО «МАМА-86», відтепер асоціюється з реалізацією безпечних політик і практик в сферах вирощування сільськогосподарської продукції, виробництва продуктів харчування, а також для створення умов для формування культури екологічно-відповідального споживання.

На думку організаторів та партнерів заходів Тижня екологічного споживача в Запоріжжі, важливо спрямовувати зусилля на просвіту саме підростаючого покоління. Адже досягнення стратегічних цілей екологізації агробізнесу та забезпечення безпеки ринку харчових продуктів буде також залежати від небайдужої світоглядної позиції нового покоління, від того, як завтрашні господарі Землі зможуть розпорядитися своїми знаннями і компетенціями.

Мобільна виставка дитячої творчості підготовлена до міського роз'яснювального туру «Що ми їмо», інформаційно-просвітницькі заходи якого відбулися 8 жовтня на площі Маяковського, на бульварі Шевченка та в парку «Дубовий Гай».

Інформаційними партнерами Обласного конкурсу плакатів-малюнків виступили Департамент освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації, Департамент освіти і науки Запорізької міської ради.

7 жовтня 2016 року, у п’ятницю, в рамках «Тижня екологічного споживача-2016» о 14.00 в Запорізькому навчально-виховного комплексу №19 (м. Запоріжжя, вул. Військбуд, 13) відбулася церемонія підбиття підсумків конкурсних програм Тижня екологічного споживача – 2016 в Запоріжжі та нагородження переможців і активних учасників.

В рамках заходу відбулася Прес-конференція організаторів з теми «Результати соціологічного дослідження «Запорізька громада та органічне споживання». Експерти МЕГО «Мама-86-Запоріжжя» розповіли про виявлені проблеми щодо доступу до безпечного органічного харчування в місті Запоріжжя та про рівень обізнаності громади з питань органічного споживання.

Переможці Обласних конкурсів "Тижня екологічного споживача -2016" нагороджувалися дипломами, сертифікатами лідерів та призами, мали можливість обмінятися контактами, обговорити та узгодити подальшу співпрацю та наміри про партнерство.

В цьому році в Обласному конкурсі плакатів та Обласному огляді уроків "Живи органічно" брали участь навчальні заклади з різних районів Запорізької області і міста Запоріжжя.

Переможцями стали учасники із

Багатопрофільного ліцею №62

Запорізького навачльно-виховного комплексу №19

Запрорізької загальноосвітньої школи №92

Запрорізької загальноосвітньої школи №91

Малобілозерської спеціалізованої естетичної школи-інтернату "Дивосвіт"

Бердянської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату,

Новомиколаївської школи-інтернату Мелітопольського району

КЗ "Чернігівська ЗОШ - інтернат І-ІІІ ст." ЗОР

КЗ "Запорізька спеціалізована школа - інтернат "Січовий колегіум" ЗОР

Додатки:

  • Положення про Обласний конкурс

  • Оголошення на сайті «Вісник Мрії»

  • http://rm.pp.net.ua/

Соціальна реклама – оголошення

https://youtu.be/jG9BuaUbzlw

https://youtu.be/ItmRAPQW-Vk

  • Зразки дипломів та Сертифікатів

  • Фото

  • Посилання на відеозвіти Церемонії нагородження

https://youtu.be/CED1OBRf0xc - Фрагменти нагородження

  • Посилання на ролики захисту плакатів на сайті Ютуб

http://do-school19.ucoz.ua/

Новина про виставку плакатів

http://do-school19.ucoz.ua/

На сайті «Вісник Мрії»

http://rm.pp.net.ua/

Новина про нагородження

http://do-school19.ucoz.ua/

https://goo.gl/sqMmkJ

Активісти Філії №3 об'єднують зусилля заради "Органічного" майбутнього

https://goo.gl/IF6X2O

26 публікацій на порталі шкільної преси (стрічка)

http://do-school19.ucoz.ua/publ/tes_2015/51

Дата: 3-9 жовтня 2016 року (підготовчий період: серпень – вересень)

Назва заходу: Обласний огляд авторських розробок уроків педагогів «Живи органічно!». Видання збірника уроків «Живи органічно -2016».

Учасники: педагоги Запорізької області

Короткий опис заходу: В рамках «Тижня екологічного споживача: Живи органічно» з 3 по 9 жовтня Міська екологічна громадська організація «Мама-86-Запоріжжя» в партнерстві з Департаментом освіти і науки Запорізької облдержадміністрації та Департаментом освіти і науки Запорізької міської ради за підтримки Шведського товариства охорони природи проводить Огляд розробок уроків та виховних годин педагогів «Живи органічно».

Педагоги Запорізьких шкіл запропонували надзвичайно ефективні розробки уроків з тематики Всесвітнього тижня екологічного споживача. Плани-конспекти та плани-проспекти уроків разом з фото-звітами, що направлені до оргкомітету, розраховані на різні вікові групи учнів. Педагогами застосовані різноманітні форми і методи навчання - ігрові, інтерактивні, заохочувальні. Все це сприяє підвищенню рівня освідомлення значущості органічного виробництва та органічного споживання для здоров’я людини та збереження навколишнього природного середовища.

Педагог ГПД Філії №1 школи-комплексу №19, Валентина Щербакова (дивіться фото-звіт), в ході свого уроку вважає за потрібне формувати екологічну культуру, прищеплювати школярам інтерес до природоохоронної діяльності, формувати повне уявлення про правильне харчування, про його вплив на здоров'я організму, створювати тверде переконання в необхідності збереження здоров'я і особистої відповідальності за свій фізичний і психологічний стан. Вона каже, що дуже важливо знайомити учнів з перевагою органічних продуктів, виховувати почуття любові до своєї землі і природи.

Ознайомитися з розробкою Валентини Щербакової можна за адресою посилання: https://goo.gl/R8dOL2

За словами організаторів ТЕС-2016 в Запоріжжі, усі авторські розробки, що надані на Огляд, увійдуть до збірника уроків «Живи органічно», який завдяки підтримці ВЕГО «МАМА-86» у форматі PDF готується до публікації на сайті «ТЕС в Запоріжжі» у вільний доступ.

МЕГО «Мама-86-Запоріжжя» закликає освітян більш активно обмінюватися досвідом з промоції органічної тематики та використовувати педагогічні новації у просвітницькій роботі з дітьми та їх батьками.

Додатки:

  • Посилання на збірник уроків «ЖИВИ ОРГАНІЧНО – 2016» в Інтернеті

http://em.at.ua/2016/Live_organically-2016.pdf

  • Новини про Обласний огляд

http://do-school19.ucoz.ua/

  • Положення про Обласний огляд уроків «живи органічно»

  • Лист до Департаментів освіти і науки про інформаційну підтримку

Дата: Презентація дослідження – 7 жовтня 2016 року

Назва заходу: Онлайн опитування споживачів щодо обізнаності з питань органічного виробництва, маркування та відповідального споживання.

Учасники: волонтери МАМА-86, 3 осіб; мешканці міста (не менше 100 осіб)

Короткий опис заходу: В рамках щорічної інформаційно-просвітницької кампанії «Тиждень екологічного споживача-2016: Живи органічно!» за підтримки Шведського товариства охорони природи» МЕГО «МАМА-86-Запоріжжя» проводила онлайн опитування громади м. Запоріжжя про рівень обізнаності з питань органічного споживання. Органічне споживання – це частина культури сталого споживання, при якому людина отримує користь для свого здоров’я та при цьому не шкодить навколишньому середовищу.

Щоб дізнатися наскільки запоріжці знають, що таке «органічні продукти», як їх відрізняти на полицях магазинів, розуміються зі впливом цих продуктів на організм людини та навколишнє середовище, команда МЕГО «МАМА-86-Запоріжжя» розробила анкету з 20 питань. Анкета поширювалась через цільові групи у соціальних мережах «Вконтакті», «Фейсбук». Оцінка достовірності результатів дослідження здійснювалася з використанням загальноприйнятих методів статистичної обробки.

В опитуванні прийняли участь 102 респондентів різного віку: від учнів до людей похилого віку. Найбільш активною традиційно була молодь, віком до 20 років – 42,2 %. Важливо відмітити активність ще однієї вікової групи респондентів від 41до 55 років – 27,5%, що свідчить про небайдужість щодо питання органічного споживання зрілого населення Запоріжжя.

Додатки:

  • Фото.

  • Форма анкети

  • Посилання на сторінку опитування в інтернеті

https://docs.google.com/

  • Інфографіка за результатами опитування

  • Відеозвіт про Презентацію дослідження

https://youtu.be/NEcz71UdX0E

  • Стаття за результатами опитування

  • Посилання на статтю про результати опитування в Інтернеті

https://goo.gl/6fJaLq

Дата: 6 жовтня 2016 року

Назва заходу: Інформаційно-просвітня акція на Покровському ярмарку в Шевченківському районі міста Запоріжжя

Учасники: Волонтери МЕГО «Мама-86-Запоріжжя», відвідувачі ярмарки – близько 300 осіб - мешканців 3 Шевченківського району.

Короткий опис заходу: 6 жовтня, у четвер, активісти МЕГО «Мама-86-Запоріжжя» взяли участь у районному ярмарку, який щорічно проводиться на 3-Шевченківському районі міста Запоріжжя зусиллями Філіалу №3 ДЮГО «Республіка Мрія». На цей захід традиційно збираються діти та батьки, щоб скоштувати різні солодощі, випічку, десерт, фрукти і солодкі напої. Після концерту колективів художньої самодіяльності розпочинається надзвичайне свято гостинності та кулінарних зисків.

Мама-86-Запоріжжя є генеральним партнером «Республіки Мрія» та підтримує усі ініціативи цей ефективної екологічної організації. Цього разу волонтери створили виставку інформаційно-просвітницьких матеріалів ВЕГО «МАМА-86», поширювали сувенірну продукцію та буклети про користь органічних продуктів, інформували гостей Ярмарки про те, як можна розпізнавати органічну продукцію. Адже саме зараз, з 3 по 9 жовтня, в країні проходить «Тиждень екологічного споживача: Живи органічно», який на національному рівні координується ВЕГО «МАМА-86», а на Всесвітньому – Шведським товариством охорони природи SSNC.

ІВ «Вісник Мрії» пропонує відеозвіт про цей цікавий захід.

Додатки:

Новина про захід

http://do-school19.ucoz.ua/

Відео-звіт

https://youtu.be/eWkqG6sMhF8

Дата: Протягом кампанії

Назва заходу: Наповнення регіонального сайту «Тиждень екологічного споживача в Запоріжжі» та його промоція

Учасники: Інформаційно-комунікаційний центр МЕГО «Мама-86-Запоріжжя», усі цільові аудиторії

Короткий опис заходу: Інформаційно-комунікаційні завдання ТЕС-2016 виконувалися за допомогою регіонального сайту «ТЕС-2016 в Запоріжжі», який став центром інформування цільових аудиторій. На сайті своєчасно розміщувалися новинні повідомлення, прес-анонси, аудіовізуальні медіатексти, ролики соціальної реклами, відеозвіти, оголошення.

Додатки:

  • Посилання на сайт ТЕС в Запоріжжі

http://vestnikm.wixsite.com/tec2015

Заходи

http://vestnikm.wixsite.com/tec2015/zhivi-organichno-2016

Плакати

http://vestnikm.wixsite.com/tec2015/plakati-2016

Анонси подій

http://vestnikm.wixsite.com/tec2015/anonsi-podij

Стрічка новин

http://vestnikm.wixsite.com/tec2015/novini-tes

Переможці конкурсних програм ТЕС-2016 та електронні Дипломи і Сертифікати

http://vestnikm.wixsite.com/tec2015/peremozhci-konkursiv-2016

Дата: 6 жовтня 2016 року

Назва заходу: Органічна акція у Мелітополі .

Учасники: волонтери МАМА-86, 3 особи; мешканці міста Мелітополь – студенти, викладачі ТДАУ (не менше 30 осіб)

Короткий опис заходу: 6 жовтня, у четвер, в рамках щорічної інформаційно-просвітницької кампанії «Тиждень екологічного споживача-2016: Живи органічно!» за підтримки Шведського товариства охорони природи в м. Мелітополь на базі Таврійського державного агротехнологічного університету МЕГО «МАМА-86-Запоріжжя» провела акцію «Сьогодення органічного споживання».

У ході акції координатор Мелітопольської ініціативної групи Галина Ширінська розповіла студентам 5 и 3 курсу факультету «Агротехнологій і екології» про органічні продукти, про їх користь, про те, як визначити органічні продукти. Студенти відповідали на питання. З відповідей стало зрозуміло, що майбутні фахівці аграрної справи компетентні в питаннях органічного землеробства. Вони знайомі з вимогами, які пред'являються до виробництва органічної продукції.

Як розповіли викладачі, навчальні програми університету передбачають формування компетенцій з вирощування культур з опорою на органічні технології. Для цього застосовуються практичні вправи на земельних ділянках. В Університеті викладаються предмети «Агроекологія», «Землеробство», «Стандартизація та сертифікація», з яких студенти дізнаються про сучасні технології вирощування екологічно чистої сільськогосподарської продукції, знайомляться зі стандартами та логотипами відповідності.

Активну участь в акції «Мама-86-Запоріжжя» взяли викладачі цього відомого ВНЗ в Україні: доцент Федюшко М.П., к.б.н. Щербіна В.В., доцент Гаприндашвілі Н.А.. Вони відмітили: для того щоб органічна продукція стала більш доступною для українців, треба урегулювати виробництво та нормативно-правові важелі.

Студенти з інтересом знайомилися з буклетами ВЕГО «МАМА-86», отримані плакати найшли своє місце на інформаційних стендах факультету.

Усі учасники інформаційно-просвітницької акції дійшли до висновку: жити органічно важливо та потрібно - цього можна досягти, якщо аграрний сектор буде орієнтуватися на Європейські стандарти виробництва. «Органічна» мета в Україні буде досягнута! Адже нове покоління споживачів вимагає нової якості – прагне купувати безпечні для здоров’я органічні продукти харчування.

Додатки:

  • Фото.

  • Новина про акцію

https://goo.gl/gc6Rkv

Дата: 5 жовтня 2016 року

Назва заходу: Гра «Органік перспектива»

Учасники: Учні Запорізького НВК №19 (30 осіб)

Короткий опис заходу: 5 жовтня, в середу, в Дитячо-юнацькій екологічної громадської організації «Республіка Мрія» (НВК №19, м. Запоріжжя, вул. Військбуд, 13) в рамках «Тижня екологічного споживача: Живи органічно!» пройшла командна гра «Органік-перспектива », в ході якої юні екологісти пропонували концепти органічних фермерських господарств і змагалися в складанні планів по реалізації безпечного для навколишнього середовища агробізнесу.

Запропоновані моделі органічних ферм кожної з команд обов'язково передбачали свідому мінімізацію використання синтетичних добрив, пестицидів, регуляторів росту рослин, кормових добавок. Для збільшення врожайності, забезпечення культурних рослин елементами мінерального живлення, боротьби з шкідниками та бур'янами, пропонувався ефект сівозмін і органічних добрив (гній, компост, пожнивні залишки, сидерати та ін.).

Захищаючи свої проекти, учасники акцентували увагу на роботі з екосистемами, біогеохімічними циклами речовин і елементів. За словами учасників гри, важливо, щоб органічне фермерське господарство в довгостроковій перспективі підтримувало здоров'я як конкретних об'єктів (рослин, тварин, ґрунту, людини), так і всієї планети.

Органічні ферми запорізьких школярів виявилися насиченими різними об'єктами. Знайшлося місце і тваринницьким комплексам з просторими пасовищами, і великим полям, на яких застосовуються сучасні безконфліктні технології вирощування овочів.

Ознакою органічного сільського господарства в тваринництві є особливий зміст тварин: відмова від цілорічного стійлового утримання, обов'язковий випас худоби, невикористання синтетичних кормових добавок і гормонів, заборона на превентивне використання антибіотиків, - каже учасниця гри з команди «Перемагай органічно», Юлія Сичова.

Їй вторить капітан команди «Запоріжжя органічне», Андрій Курбатов. «Наша ферма передбачає принцип біологічної синергії, - говорить він, - ми відмовляємося від використання фунгіцидів, гербіцидів, штучних добрив і антибіотиків, як добрива ми застосовуємо рослинні і харчові відходи, використовуємо сівозміну для відновлення ґрунту, застосовуємо біологічні способи захисту рослин; для нас принципове значення має замкнутий цикл землеробство-скотарство (рослинництво - корм, скотарство - добрива).

В якості переможця журі оголосило команду «Перемагай органічно» з громадського підрозділу «Північне сяйво» ДЮГО «Республіка Мрія».

Гра завершилася підбиттям підсумків і поїданням солодких призів - чудових тортів від спонсора заходів Тижня екологічного споживача в Запоріжжі: Шведського товариства охорони природи SSNC.

Додатки:

  • Фото.

  • Новини про захід

http://do-school19.ucoz.ua/

На сайті «Вісник Мрії»

http://rm.pp.net.ua/

На сайті Дитячого екологічного Руху України

http://ecorezerv.ucoz.ua/

Дата: 8 жовтня 2016 року

Назва заходу: Міський роз’яснювальний тур «Що ми їмо»

Кількість учасників: 200 (100 чоловіків, 100 жінок).

Короткий опис заходу: В рамках Всеукраїнського тижня екологічного споживача 8 жовтня 2016 р., у суботу, на площі Маяковського, на Бульварі Шевченко та у парку «Дубовий Гай» міська екологічна громадська організація «Мама-86-Запоріжжя» провела громадську інформаційно-просвітницьку акцію «Що ми їмо».

З 10.00 до 15.30 в указаних місцях, зокрема в районі мобільної кав'ярні "Цікава Кава" (зелений "стакан" неподалік від синього бібліобусу) експонувалася мобільна виставка кращих робіт Обласного конкурсу плакатів «Живи органічно», поширювалося сувенірна та печатна продукція ВЕГО «МАМА-86», записувався фільм про акцію , а також відбулася дискусія на тему «Чи насправді органічне господарювання на землі може не тільки зберігати здоров’я споживачів, але й врятовувати нашу природу».

Волонтери громадської організації розказували про переваги органічного харчування, про те, як відрізняти органічні продукти, поширювали серед громадян лефлети «Що ми їмо», «Що насправді їсть Ваша дитина – «органічні» поради мамам», «Органічний фермер», які з просвітницькою метою розробила ВЕГО «МАМА-86».

Волонтери брали інтерв’ю у пересічних громадян та записували на відео думки містян щодо якості продуктів харчування, які їм зазвичай доступні. Запорожці мали можливість стати учасниками соціального опитування та тим самим допомогти зацікавленим сторонам визначитися щодо пріоритетів подальшого розвитку ринку безпечних продуктів харчування в Запорізькому регіоні.

Додатки:

  • Лист на міського голову

  • Лист на директора Центрального парку «Дубовий гай»

  • Телерепортаж про акцію

https://youtu.be/crl2UuuDvAk

  • Фотозвіт

  • Коментарі учасників акції – лікарів

https://youtu.be/eddZo3BqMjg

https://youtu.be/mh-yC7SCryw

  • Фото

  • Новина про захід

Теги:

Інформер
НОВИНИ
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page