top of page

Запорізькі школярі змагалися в моделюванні органічних фермерських господарств

5 жовтня, в середу, в Дитячо-юнацької екологічної громадської організації «Республіка Мрія» (НВК №19, м. Запоріжжя, вул. Військбуд, 13) в рамках «Тижня екологічного споживача: Живи органічно!» пройшла командна гра «Органік-перспектива», в ході якої юні екологісти пропонували концепти органічних фермерських господарств і змагалися в складанні планів по реалізації безпечного для навколишнього середовища агробізнесу.

Запропоновані моделі органічних ферм кожної з команд обов'язково передбачали свідому мінімізацію використання синтетичних добрив, пестицидів, регуляторів росту рослин, кормових добавок. Для збільшення врожайності, забезпечення культурних рослин елементами мінерального живлення, боротьби з шкідниками та бур'янами, пропонувався ефект сівозмін і органічних добрив (гній, компост, пожнивні залишки, сидерати та ін.).

Захищаючи свої проекти, учасники акцентували увагу на роботі з екосистемами, біогеохімічними циклами речовин і елементів. За словами учасників гри, важливо, щоб органічне фермерське господарство в довгостроковій перспективі підтримувало здоров'я як конкретних об'єктів (рослин, тварин, ґрунту, людини), так і всієї планети.

Органічні ферми запорізьких школярів виявилися насиченими різними об'єктами. Знайшлося місце і тваринницьким комплексам з просторими пасовищами, і великим полям, на яких застосовуються сучасні безконфліктні технології вирощування овочів.

Ознакою органічного сільського господарства в тваринництві є особливе утримання тварин: відмова від цілорічного стійлового утримання, обов'язковий випас худоби, невикористання синтетичних кормових добавок і гормонів, заборона на превентивне використання антибіотиків, - каже учасниця гри з команди «Перемагай органічно», Юлія Сичова.

Їй вторить капітан команди «Запоріжжя органічне», Андрій Курбатов. «Наша ферма передбачає принцип біологічної синергії, - говорить він, - ми відмовляємося від використання фунгіцидів, гербіцидів, штучних добрив і антибіотиків, як добрива ми застосовуємо рослинні і харчові відходи, використовуємо сівозміну для відновлення ґрунту, застосовуємо біологічні способи захисту рослин; для нас принципове значення має замкнутий цикл землеробство-скотарство (рослинництво - корм, скотарство - добрива)".

В якості переможця журі оголосило команду «Перемагай органічно» з громадського підрозділу «Північне сяйво» ДЮГО «Республіка Мрія».

Гра завершилася підбиттям підсумків і поїданням солодких призів - чудових тортів від спонсора заходів Тижня екологічного споживача в Запоріжжі: Шведського товариства охорони природи SSNC.

Нагадаємо, що Тиждень екологічного споживача на національному рівні п'ятий рік поспіль координує Всеукраїнська екологічна громадська організація «МАМА-86», а на регіональному - Запорізьке відділення ВЕГО «МАМА-86», за підтримки SSNC.

Інформер
НОВИНИ
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page