top of page

Мінприроди реагує на звернення громадськості нагадуванням законодавства


Департамент екологічної безпеки Міністерства екології та природних ресурсів України розглянув звернення МЕГО «Мама - 86 - Запоріжжя» від 14.08.2016 № 018 щодо ситуації, що склалася з непридатними пестицидами у Мелітопольському районі Запорізької області.

Правові, організаційні та економічні засади діяльності, пов'язаної із запобіганням або зменшенням обсягів утворення відходів, їх збиранням, перевезенням, зберіганням, сортуванням, обробленням, утилізацією та видаленням, знешкодженням та захороненням, а також з відверненням негативного впливу відходів на навколишнє природне середовище та здоров'я людини на території України визначає Закон України «Про відходи» (далі- Закон), - йдеться у відповіді.

Представники центрального органу влади нагадали, що відповідно до статті 12 Закону, відходи, щодо яких не встановлено власника або власник яких невідомий, вважаються безхазяйними. З метою запобігання або зменшення обсягів утворення відходів виявлені безхазяйні відходи беруться на облік. Звернення (повідомлення) громадян, підприємств, установ та організацій, засобів масової інформації є підставою для визначення відходів безхазяйними.

У разі отримання звернення (повідомлення) органи місцевого самоврядування відповідно до Порядку виявлення та обліку безхазяйних відходів, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 03.08.1998 № 1217, зобов'язані визначити кількість, склад, властивості, вартість відходів, рівень їх небезпеки для навколишнього природного середовища і здоров'я людини.

У листі додається, що відповідно до статті 41 Закону фінансування заходів у сфері поводження з відходами здійснюється за рахунок коштів виробників відходів та їх власників. Для фінансування цих заходів можуть алучатися кошти місцевих бюджетів, фондів охорони навколишнього природного середовища, добровільні внески підприємств, установ, організацій, громадян та їх об'єднань, а також кошти Державного бюджету України, передбачені на проведення заходів.

Разом з тим у листі-відповіді за підписом заступника директора Департаменту екологічної безпеки С.І. Лук'янчука роз'яснюється, що статтею 69 і Бюджетного кодексу України передбачено зарахування до спеціального фонду місцевих бюджетів 80 відсотків екологічного податку (крім екологічного податку, визначеного пунктом 16-1 частини другої статті 29 цього Кодексу), у тому числі: до сільських, селищних, міських бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад, що створюються згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, - 25 відсотків, обласних бюджетів та бюджету Автономної Республіки Крим - 55 відсотків, бюджетів міст Києва та Севастополя - 80 відсотків.

Отже,' завдяки поновленню надходжень коштів від сплати екологічного податку до спеціальних фондів місцевих бюджетів, цей фінансовий ресурс повинен бути спрямований на здійснення тільки природоохоронних заходів, у тому числі і на здійснення утилізації непридатних пестицидів, які знаходяться на території с. Лазурне та інших місцях Запорізької області.

Раніше МЕГО "Мама-86-Запоріжжя" звернулася до Міністра екології та природних ресурсів України з приводу ситуації щодо стану поводження з непридатними та забороненими до використання пестицидами в Запорізької області та Мелітопольському районі зокрема, у с. Лазурне, та надіслала листа на адресу Мінприроди з підписами місцевих жителів.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page