top of page

Мама-86-Запоріжжя звертається до міністра екології

Вих. № _____від ____________ 2016 р.

Міністру екології та природних ресурсів України

Семераку О.М.

Голові Запорізької обласної державної адміністрації

Бриль К. І.

До розгляду громадською

екологічною радою при Департаменті екології та природних ресурсів Запорізької облдержадміністрації

Звернення

громадської екологічної організації «МАМА-86-Запоріжжя», мешканців с. Лазурне Мелітопольського району Запорізької області та прилеглих населених пунктів


Розглянувши ситуацію щодо стану поводження з непридатними та забороненими до використання пестицидами в Запорізької області та Мелітопольському районі зокрема, конкретні інформативні та офіційні матеріали з цього питання, ми змушені зазначити, що ситуація є критичною.


Так, МЕГО «МАМА-86-Запоріжжя» у рамках впровадження на регіональному рівні мережевого проекту ВЕГО «МАМА-86» «Підвищення рівня поінформованості та комунікацій, створення потенціалу для остаточного вирішення проблеми непридатних пестицидів в Україні» за підтримки Шведського агентства з міжнародного розвитку та співробітництва (Sida) у червні 2016 р. виявила місця НП в Мелітопольському районі, зокрема: у с. Лазурне Мелітопольського району Запорізької області.


Нами було зафіксовано, що на території села Лазурне Мелітопольського району на відкритій ділянці, серед поля залишаються невивезеними велика кількість невідомих хімічних речовин. Хімікати розсипані. За словами місцевих мешканців, раніше тут був склад з пестицидами, в тому числі з забороненими до використання ХЗЗР. Потім відбулася пожежа, і від складу залишилися тільки хімікати, які протягом 20 років лежать на землі та забруднюють навколишнє середовище. Зі слів місцевої мешканки Інни Рябець, суміш, яка знаходиться просто неба, гарно горить, що привело до пожежі. Не зважаючи на такі порушення, територія не огороджена і на території відмічені сліди випасу корів, місцеві жителі поблизу збирають гриби та фрукти. Навколо цієї території різкий задушливий запах, хімікати несуть загрозу не тільки довкіллю, а і здоров’ю людей. Мешканці села скаржаться на постійні неприємні задушливі запахи, та легеневу захворюваність і алергію. Більш детально про ситуацію в селі Лазурне можна дізнатися із відео-звіту МЕГО «Мама-86-Запоріжжя» https://youtu.be/-OjtH2DOvsk


Не зважаючи на надані відео-докази про факти забруднення довкілля у селі Лазурне, місцева влада (Управління агропромислового розвитку Мелітопольської РДА) вважає, що мова йде про хімічні речовини, які не можна візуально ідентифікувати як пестициди, і тому наразі ніяких мір прийматися не планується.

На Пестицидній карті Запорізької області, яку розробили активісти МЕГО «Мама-86-Запоріжжя», спираючись на офіційні джерела, було зафіксовано 38 безхазяйних місць розміщення пестицидів – по жодному з місць не були виконані будь-які роботи із знезараження земель і будівель, не рекультивовані відповідні території, немає у вільному доступі відповідних актів обстеження, які б регламентували можливості та засади їх використання.


В той же час на рівні області в останні роки ситуація навіть не фіксується належним рівнем – констатація певних статистичних даних і жодних кроків по вирішенню питання. Ми вважаємо, що проблема пестицидів має вирішуватись радикально і в повному обсязі по кожному з місць їх розміщення.


Звертаємо увагу, що аналіз Переліку ліцензіатів щодо поводження з небезпечними відходами «38.01 — збирання, 38.02 — перевезення, 38.03 — зберігання, 38.04 — оброблення, 38.05 — утилізація, 38.06 — видалення, 38.07 — знешкодження, 38.08 — захоронення», який розміщено на сайті Мінприроди України, свідчить, що на цей час з 297 відповідних фірм в Україні тільки три фірми мають ліцензії на повний цикл операцій поводження (Збирання 38.01, Перевезення 38.02, Зберігання 38.03, Оброблення 38.04, Утилізація 38.05) з відходами пестицидів та гербіцидів, які не відповідають стандартам, мають прострочений термін придатності чи не придатні для використання за призначенням. Але, на жаль, відомості про технології оброблення та утилізації відходів пестицидів на цих підприємствах відсутні.


За висновками фахівців та експертів, які працюють над остаточним вирішенням проблеми непридатних пестицидів в Україні, вкрай важливим на сьогодні є вирішення двох питань:

1 — відновити вивіз перезатарених непридатних пестицидів для їх безпечного знешкодження/знищення за кордоном;

2 — розглянути можливості створення відповідного сучасного підприємства в країні.

Юристи та експерти ВЕГО "МАМА-86" розробили Методичні рекомендації до застосування знаків безпеки і захисту здоров'я працівників в місцях складування (знаходження) непридатних пестицидів та невизначених хімічних речовин, які від імені Запорізької МЕГО "Мама-86-Запоріжжя" були направлені до голів Запорізької облдержадміністрації та Запорізької обласної ради.


«МАМА-86» запропонувала внести пропозицію стосовно розгляду на найближчому пленарному засіданні Запорізької обласної ради питання необхідності застосування зазначених рекомендацій при вирішенні порушених питань та здійсненні діяльності поводження з непридатними пестицидами та невизначеними хімічними речовинами. При цьому, у відповіді Постійної комісії з питань земельних відносин, охорони надр, екології та раціонального природокористування Запорізької обласної ради вказано, що пропозиція Всеукраїнської екологічної громадської організації «МАМА-86» для розгляду сесією обласної ради не є поданою належним суб’єктом подання та підготовленою належним чином.


З огляду на зазначене ми вважаємо, що влада нехтує безпекою нашої життєдіяльності, не звертає увагу на потребу термінового вирішення проблеми знищення непридатних та заборонених до використання пестицидів, аби забезпечити нашу безпеку та право на життя – а це є злочин проти людей.

Ми вважаємо за потрібне зробити все можливе для інформування населення, яке проживає в зоні впливу місць розміщення непридатних та заборонених до використання пестицидів, про реальні загрози життю та здоров’ю, про прийняті рішення щодо дій влади у конкретному часі.


Просимо Ваc вирішити питання щодо ліквідації загрози, яка виникла через відсутність відповідного реагування із ліквідації непридатних пестицидів які зараз заходяться на території с. Лазурне та у інших місцях, відмічених на пестицидній карті Запорізької області http://vestnikm.wixsite.com/pesticides/map .


В зв’язку з викладеним і у відповідності до ст. 34, 40 Конституції України, керуючись ст. 5 Закону України «Про інформацію» та ст. 3, 4, 14 Закону України «Про доступ до публічної інформації» просимо надати нам відповідь про вчинені дії та прийняті рішення у письмовому вигляді на адресу: вул.. Війсьбуд, 85-40, м. Запоріжжя, Запорізької області та в електронній формі на адреси respublika64@mail.ru та vestnikm@gmail.com

Додається список з підписами мешканців с. Лазурне та прилеглих населених пунктів на 2 листах.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page